Εβδομάδα… προεδρικών εκλογών στη Βουλή εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης

Εβδομάδα… προεδρικών εκλογών στη Βουλή εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τελικά για λόγους “θεσμικής ευπρέπειας” ο Κώστας Τασούλας αποφάσισε να παραιτηθεί από βουλευτής της ΝΔ και Πρόεδρος της Βουλής και έτσι την προσεχή εβδομάδα η Ολομέλεια θα κληθεί:

– την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι να εκλέξει Πρόεδρο της Βουλής με μοναδικό υποψήφιο τον βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη και
– το Σάββατο 25 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί να συνεδριάσει για την πρώτη ψηφοφορία με σκοπό την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που απαιτεί πλειοψηφία 2/3 (200 βουλευτών).

Σχετικά με την εκλογή ΠτΒ υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Τασούλας εξελέγη πρώτη φορά στις 18 Ιουλίου του 2019, συγκεντρώνοντας 283 ψήφους καθώς ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ που δήλωσε “παρών”, καθώς επίσης και τον Μάιο του 2023 με 270 ψήφους και μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2023, εξελέγη για τρίτη φορά, με 250 ψήφους, από όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ, Νίκης και Πλεύσης Ελευθερίας.

Όσον αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μέχρι χθες η μοναδική επίσημη υποψηφιότητα ήταν αυτή του Κώστα Τασούλα με βάση τη σχετική επιστολή του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη προς το Προεδρείο της Βουλής, ενώ αναμένονται οι σχετικές επιστολές από τις ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τον Τάσο Γιαννίτση, του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την Λούκα Κατσέλη και του κόμματος “Νίκη” για τον Κώστα Κυριακού.

Να σημειωθεί ότι παραπάνω από μία υποψηφιότητες για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα είχαμε ξανά στο παρελθόν και συγκεκριμένα στις Προεδρικές εκλογές του 1975 οπότε εκλέχθηκε ο Κωνσταντίνος Τσάτσος με 210 ψήφους, το 1980 με την εκλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή με 183 ψήφους στην τρίτη ψηφοφορία, το 1990 με επανεκλογή του Κ. Καραμανλή με 153 ψήφους μετά από διάλυση της Βουλής και εκλογές, το 1995 με την εκλογή του Κωστή Στεφανόπουλου με 181 ψήφους στην τρίτη ψηφοφορία, το 2000 με την επανεκλογή  του Κ. Στεφανόπουλου με ευρύτατη πλειοψηφία 269 ψήφων και το 2015 με την εκλογή Προκόπη Παυλόπουλου με 233 ψήφους μετά από διάλυση της Βουλής και εκλογές.

  • Στην τελευταία ομιλία του ως Πρόεδρος της Βουλής ο Κ. Τασούλας ανακοίνωσε την παραίτησή του από βουλευτής -και ως εκ τούτου από Πρόεδρος της Βουλής- λέγοντας πως η παραίτηση του είναι θέμα “πολιτικής ευπρέπειας”.

“Αποφάσισα για λόγους θεσμικής ευπρέπειας, σήμερα που συνεδριάζει η ολομέλεια μέχρι αργά το απόγευμα να υποβάλω την παραίτησή μου από πρόεδρος της Βουλής και από βουλευτής Ιωαννίνων έπειτα από 25 χρόνια θητείας για την οποία επιτρέψτε μου να εκφράσω την ευγνωμοσύνη στους συμπατριώτες μου” τόνισε  και επισήμανε “Να σας υπενθυμίσω ότι βεβαίως υπάρχουν αντιθέσεις, φιλοδοξίες. Έτσι προχωρά η δημοκρατία και η ζωή. Πέρα από τις αντιθέσεις και τις φιλοδοξίες πέρα από την ανάγκη να επιβεβαιωθούμε, μας ενώνει ένα αόρατο νήμα. Όταν αυτό το νήμα γίνεται ορατό, όταν το φωταγωγούμε, αυτό το νήμα μας πάει μπροστά. Αλλιώς μας οδηγεί στον όλεθρο”

Και υπογράμμισε “Αυτό το αόρατο νήμα είναι η εθνική μας ενότητα. Συνεχίστε να διαφωνείτε, να έχετε φιλοδοξίες, αλλά προς Θεού κάπου κάπου αυτό το νήμα να το κάνετε ορατό και να το φωταγωγείτε, όπως ο Θησέας το έκανε ορατό και βγήκε από το λαβύρινθο. Ανταποκρινόμενος στην υψηλή τιμή, τίθεμαι στη διάθεσή σας. Η παραίτησή μου θα είναι στη διάθεση της Βουλής μέσα στην ημέρα”.

  • Κατεβαίνοντας μάλιστα από το βήμα της Ολομέλειας ο κ. Τασούλας κατευθύνθηκε στα έδρανα των βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι τον καταχειροκρότησαν με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να παρακολουθούν το πανηγυρικό κλίμα στην ΚΟ της ΝΔ.

Πάντως στην Ολομέλεια που συζητήθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού για τη θέσπιση προδιαγραφών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι τόνοι ανέβηκαν μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με αφορμή τις προτάσεις των κομμάτων για την Προεδρία της Δημοκρατίας,  κυρίως όμως για την επιλογή της ΝΔ να προτείνει τον Κ. Τασούλα για ΠτΔ.

Επικριτικός με αφορμή την επιλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα, για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας ότι “ο πρωθυπουργός αποδεικνύεται αναξιόπιστος” και ότι “Η συναίνεση μετατρέπεται σε μονοκομματική επιλογή. ενάντια στο πνεύμα του Συντάγματος. Αυτή είναι η μία όψη. Η άλλη είναι η αυτοκρατορική συμπεριφορά του κ. Μητσοτάκη που περιφρονεί τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού” σημειώνοντας ότι ο ίδιος έδειξε “θεσμική συμπεριφορά κι επέμεινε μέχρι τέλους στο πνεύμα του Συντάγματος για συναίνεση σχετικά με την υποψηφιότητα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς η παράδοση επιβάλει ότι η κυβέρνηση παίρνει τη πρωτοβουλία κι όχι η αντιπολίτευση”.

  • Σχολίασε επίσης την υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι “είναι συμβολικός ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το 2010, για την πρώτη κατοικία, αλλά δεν τον ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, τον κατάργησε. Καλός λοιπόν ο συμβολισμός, αλλά να μην παίζουμε με την ιστορία. Ο λαός έχει μνήμη”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, έκανε λόγο για στενά κομματική επιλογή, αντίθετη με το πνεύμα του Συντάγματος “που αποκαλύπτει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι δέσμιος των κομματικών του προβλημάτων που τον υποχρέωσαν να υποτάξει σε αυτά την επιλογή υποψηφίου” και υποστήριξε πως η πρόταση αποτελεί αποτέλεσμα των εσωκομματικών προβλημάτων της ΝΔ.

“Η επιλογή είχε ως βασικό του μέλημα να θωρακίσει τις διαρροές προς τα δεξιά του και να κλείσει το μάτι στο ακροδεξιό κοινό του εντός και εκτός της ΝΔ” ανέφερε  επικαλούμενος και την ανακοίνωση των “Σπαρτιατών” πως θα στηρίξουν την υποψηφιότητα Τασούλα, σημειώνοντας ότι η Λούκα Κατσέλη που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ “είναι μία υποψηφιότητα που μπορεί να ενώσει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες υπερβαίνοντας κομματικά όρια και δημιουργώντας συνθέσεις”, ενώ σχολιάζοντας την πρόταση Γιαννίτση του ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως “δεν είναι ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας το έδαφος για κομματικούς ανταγωνισμούς στον προοδευτικό χώρο”.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος απαντώντας μίλησε για “πολιτικό ρατσισμό”, λέγοντας χαρακτηριστικά “Συγγνώμη, είναι κακό και δεν μπορείς να ενώσεις τους Έλληνες εάν είσαι στέλεχος και πιστεύεις τις ιδέες της ΝΔ; Αυτό είναι πολιτικός ρατσισμός. Αυτές είναι διαχωριστικές γραμμές και ιδεοληψίες που έχει αφήσει χρόνια πίσω του ο λαός. Δικαίωμα έχετε εσείς να προτείνετε πρόσωπο από την παράταξή σας, άλλο τόσο δικαίωμα έχει και αυτή η παράταξη να στηρίζει τα στελέχη της”.

Και υπογράμμισε “θα πρέπει κάποιοι να προσέχουν τι λένε, όταν αναφέρονται στον Πρόεδρο της Βουλής που εκλέχθηκε με τις ψήφους της συντριπτικής πλειονότητα, σε ένα πρόσωπο αυτοδημιούργητου πολιτικού, συνεπούς στις ιδέες του που υπηρέτησε την πατρίδα με πολύ υψηλό αίσθημα κοινοβουλευτικής ευθύνης”

“Έάν τελεσφορήσει η υποψηφιότητα Τασούλα, θα έχει εκλεγεί με τις λιγότερες ψήφους από ποτέ. Κανένας πολιτικός ρατσισμός. Υπήρχε συνταγματική πρόνοια αυξημένης πλειοψηφίας και η δική σας παράταξη την κατήργησε για να βγάλετε από πάνω σας μελλοντική υποχρέωση να αναζητήσετε συνθέσεις” έσπευσε να σχολιάσει ο κοιν. εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς και πρόσθεσε “Εμείς δεν έχουμε άξια στελέχη; Ήρθαμε όμως με συνθετική πρόταση. Είναι λαθροχειρία να πάτε την κουβέντα στην προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα. Έχουμε για πρώτη φορά προτεινόμενο από την κυβερνητική παράταξη. Πρόκειται για ολίσθημα που δείχνει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρά σε ακόμα ένα βήμα συγκέντρωσης εξουσιών. Σε αυτό στεκόμαστε απέναντι και καλούμε όλες τις δυνάμεις να ψηφίσουν Κατσέλη”.

“Η Κ.Ο. της ΝΔ δεν θα λάβει μαθήματα θεσμικότητας από το κόμμα που εργαλειοποίησε τον ΠτΔ για να πάμε σε εκλογές. Το 2015 ποια ήταν η συναινετική λύση Τσίπρα; Ήθελε να πάει η χώρα σε εκλογές. Πολύ σωστά άλλαξε το Σύνταγμα”, απάντησε ο κοιν. εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης και επισήμανε “Θα σας πως εγώ πως αντιλαμβάνονται ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ την συναίνεση. Έκαναν πρόταση χωρίς να αναζητήσουν συναινετική διαδικασία. Και το ΠΑΣΟΚ είπε θα ψηφίσουμε πρόσωπο από τον δικό μας χώρο. Αυτό είναι εκβιασμός της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Εμείς λέμε προσωπικότητα συνεκτική και βρήκαμε τον Πρόεδρο της Βουλής που ψηφίσατε όλοι σας 3 φορές. Προσωπικότητες που πληρούν τις προϋποθέσεις για να είναι ΠτΔ δεν προέρχονται μόνο από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αλλά μπορούν να προέρχονται και από την κεντροδεξιά”.

Επίσης σε πολύ υψηλούς τόνους η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου επέκρινε την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα, για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι “είναι το πρόσωπο για την βρώμικη δουλειά σε σκοτεινές υποθέσεις που αφορούν την απονομή της δικαιοσύνης και την ποινική ευθύνη της κυβέρνησης” και ότι αυτή η επιλογή “δείχνει πολιτική κατάπτωση και πενία προσώπων, και δείχνει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε άλλο πρόσωπο που να το εμπιστεύεται γι΄αυτήν την βρώμικη δουλειά”.

Σχετικά Άρθρα