Δημογραφικό- νέα στοιχεία/ Γιατί επιβραδύνεται η αύξηση του προσδόκιμου ζωής στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Ε.Ε- Πώς άλλαξαν όλα μετά το 2010- Για “αδυναμία του ΕΣΥ”, και για τις συνέπειες κυκλοφορικών παθήσεων και καρκίνων μιλούν οι ειδικοί
Χαμηλότερο είναι πλέον το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το 2001 η Ελλάδα βρισκόταν στην πέμπτη θέση όσον αφορά στο προσδόκιμο ζωής, 79,1 έτη, ανάμεσα σε 16 αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Το υψηλότερο προσδόκιμο είχε τότε η Ιταλία 80,9 έτη και το χαμηλότερο η Σλοβακία με 73,6 έτη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Δημογραφικών ερευνών η χώρα μας την τελευταία εικοσαετία αδυνατεί να ακολουθήσει τις εξελίξεις στη μείωση της θνησιμότητας και κατέβηκε στην 13η θέση ανάμεσα σε 16 ευρωπαϊκές χώρες, τις εξής: Ιρλανδία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο, Κύπρος, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Γερμανία, Φινλανδία, Βέλγιο, Αυστρία, Δανία, Σλοβακία, Σουηδία και Σλοβενία.
Αυτό οφείλεται κυρίως στην αδυναμία του ΕΣΥ να υποστηρίξει την πρόληψη και την περίθαλψη επαρκώς για όλους τους πολίτες
Επιβράδυνση στην αύξηση προσδόκιμου ζωής στην Ελλάδα
Σύμφωνα με ανάλυση του KREPORT, ο μέσος όρος ζωής στην Ελλάδα αυξάνεται (εκτός από την περίοδο 2020-2022 ) καθώς σήμερα ζούμε σχεδόν 16,5 χρόνια περισσότερα, από ότι στις αρχές της δεκαετίας του ’50, ωστόσο σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής στη χώρα μας, την τελευταία 15ετία, επιβραδύνεται συνεχώς.
Το 2001 η Ελλάδα βρισκόταν στην πέμπτη θέση όσον αφορά στο προσδόκιμο ζωής, 79,1 έτη, ανάμεσα σε 16 αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Το υψηλότερο προσδόκιμο είχε τότε η Ιταλία 80,9 έτη και το χαμηλότερο η Σλοβακία με 73,6 έτη.
Όμως από το 2010 η εικόνα αλλάζει. Οι Έλληνες αυξάνουν μεν το προσδόκιμο ζωής, αλλά με πολύ πιο αργούς ρυθμούς, απ’ ότι άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί. Το 2010 η Ελλάδα υποχώρησε και βρέθηκε στην 10η θέση, με προσδόκιμο ζωής τα 80,6 έτη, ενώ η πτώση συνεχίστηκε και το 2019 με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 13η θέση με προσδόκιμο ζωής 81,7 έτη, εν αντιθέσει, για παράδειγμα, με τους Ισπανούς και τους Ιταλούς που βελτιώνουν με γρήγορους ρυθμούς τον μέσο όρο ζωής τους.
«Είναι φανερό ότι η χώρα μας αδυνατεί να ακολουθήσει τις εξελίξεις στη μείωση της θνησιμότητας που καταγράφονται σε πολλές άλλες χώρες, με αποτέλεσμα το 2019 να χάσει την «προνομιακή» θέση που κατείχε 20 χρόνια πριν», αναφέρει ο καθηγητής δημογραφίας κ. Κωνσταντίνος Ζαφείρης, ο οποίος έχει επεξεργαστεί τα στοιχεία της Eurostat.
Εκτιμά ότι η επιβράδυνση της αύξησης στο προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα, οφείλεται στο γεγονός ότι η χώρα δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις δύο πιο σημαντικές αιτίες θανάτου, τις παθήσεις του κυκλοφορικού και τους καρκίνους. Μη αποτελεσματική αντιμετώπιση σημαίνει κυρίως ελλιπής διάγνωση και πρόληψη αλλά και περίθαλψη των χρόνιων παθήσεων. Οι πρόσφατες εκθέσεις του ΟΟΣΑ και της ΕΕ (Η κατάσταση της υγείας στην ΕΕ: Ελλάδα, προφίλ υγείας, 2019-2023) περιγράφουν τα προβλήματα του συστήματος υγείας στην Ελλάδα που έχει πολύ χαμηλές δημόσιες δαπάνες για την υγεία, υψηλό ποσοστό συμμετοχής των νοικοκυριών στην περίθαλψη, περιορισμένοι πόροι για την πρόληψη, ανισορροπία στην γεωγραφική κατανομή ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της υγείας, περιορισμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας και πολλές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.