Όλο το παρασκήνιο της επιλογής Τασούλα στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Όλο το παρασκήνιο της επιλογής Τασούλα στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Ο πρωθυπουργός κατέληξε οριστικά στην απόφασή του στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, αφού είχαν προηγηθεί πολλές συσκέψεις με τους συνεργάτες του και είχαν τεθεί όλες οι παράμετροι. Το Σαββατοκύριακο όπως λένε οι πληροφορίες ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής τον οποίο ενημέρωσε για την απόφασή του. Ο πρωθυπουργός είχε επίσης προσωπική επικοινωνία με την κ. Σακελλαροπούλου την οποία ενημέρωσε και για τη βούλησή του στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση να θεσμοθετηθεί μία, εξαετούς διαρκείας, θητεία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Από τη στιγμή που έγιναν όλα αυτά υπήρξε νέα επικοινωνία Μαξίμου- Προεδρικού ώστε η προγραμματισμένη για χθες συνάντηση του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο να αναβληθεί, καθώς θα επρόκειτο για μία πολύ αμήχανη συνάντηση που δεν υπήρχε λόγος να γίνει. Παράλληλα αποφασίστηκε η ανακοίνωση Μητσοτάκη που ήταν προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Τετάρτης να γίνει το πρωί.

Αφού έγινε η ανακοίνωση για τον Κώστα Τασούλα που έγινε δεκτή με πανηγυρικό τρόπο από την Κ.Ο. της Ν.Δ., περνούσε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου ο Νικήτας Κακλαμάνης, που «κλείδωσε» για επόμενος πρόεδρος της Βουλής. Ο πολύπειρος βουλευτής θεωρείται κατάλληλος να «επιβληθεί» σε μια πολυδιασπασμένη Βουλή, που πολλές φορές τείνει να ξεφεύγει από τη θεσμική τάξη, αφετέρου κάνει ακόμη πιο συμπαγή την κοινοβουλευτική ομάδα, καθώς ο κ. Κακλαμάνης συχνά πυκνά ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση, κάτι που τώρα λόγω του θεσμικού του ρόλου δεν μπορεί να γίνεται.

Αυτά λίγο πολύ είναι γνωστά… όπως και η διαδιακασία με τις ψηφοφορίες με την πρώτη ονομαστική ψηφοφορία για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Σάββατο 25 Ιανουαρίου. Θεωρείται βέβαιο πως θα φτάσουμε στην τέταρτη ψηφοφορία, που χρειάζεται ώστε να επιτευχθεί η πλειοψηφία των 151 βουλευτών.

Το παρασκήνιο της απόφασης

  • Τι όμως οδήγησε τον πρωθυπουργό σε αυτήν την επιλογή; Και γιατί οδηγήθηκε σε μια κομματική επιλογή σπάζοντας την παράδοση των τελευταίων πολλών χρόνων;

Ίσως ήταν η πρώτη φορά που μια μείζων απόφαση του κ. Μητσοτάκη είχε προεξοφληθεί σε τέτοιο βαθμό που αρκετοί απορούσαν μήπως «στη στροφή» μας περιμένει κάποια έκπληξη. Κάτι που δεν συνέβη.

Η περίπτωση Τασούλα φαίνεται πως «στριφογυρνούσε» για μήνες στο μυαλό του κ. Μητσοτάκη. Ήταν μια επιλογή που διασφάλιζε «εσωκομματική ειρήνη» στη Νέα Δημοκρατία, καθώς είναι ένα πρόσωπο που προέρχεται από τα σπλάχνα της παράταξης, είναι αγαπητός και συμπαθής σε όλους τους βουλευτές και διακρίνεται για το παραταξιακό του πνεύμα. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Τασούλας αδικείται με την περιγραφή ως «στενά κομματική» επιλογή, καθώς μπορεί να προέρχεται από τη Δεξιά, όμως δεν έχει κλειστούς ορίζοντες και έχει αποδείξει όλο το προηγούμενο διάστημα ότι μπορεί να έχει καλή διακομματική συνεργασία.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στην ανακοίνωση απάντησε… προκαταβολικά στις κατηγορίες για την κομματική προέλευση του κ. Τασούλα: «Ο αρχηγός του κράτους μπορεί μεν να έχει περιορισμένες εκτελεστικές αρμοδιότητες, όμως αποτελεί το σύμβολο του έθνους», είπε και πρόσθεσε πως «σε σχέση, συνεπώς, με την υψηλή του αποστολή, η πολιτική του αφετηρία έχει μικρότερη σημασία», καταλήγοντας πως «ούτε η διαφορετική προέλευση Προέδρου και πρωθυπουργού εγγυάται την πολιτειακή ισορροπία ούτε η πολιτική τους σύμπτωση δημιουργεί εξ ορισμού θεσμικό κίνδυνο».

  • Ο πρωθυπουργός αν και έχει κατακριθεί αρκετές φορές από το εσωτερικό του κόμματός του για επιλογές «πασοκογενών» σε καίριες κυβερνητικές, απαντούσε πως δεν τον ενδιαφέρει η πολιτική καταγωγή κάποιου προσώπου, αλλά αν είναι κατάλληλος για τη δουλειά. Αυτό το ισχυρό επιχείρημα, έλεγαν κυβερνητικές πηγές, δεν μπορεί να ισχύει μόνο για τους κεντρώους και να μην ισχύει για τους κεντροδεξιούς, καταλήγοντας πως ο κ. Τασούλας είναι κατάλληλος γι’ αυτή τη θέση και δεν μπορεί να αποτελεί εμπόδιο η πολιτική του καταγωγή.

«Τα πρωτεία της συναίνεσης δεν τα μονοπωλούν πρόσωπα της Κεντροαριστεράς», έλεγαν οι ίδιες πηγές.

Στο ενδιάμεσο, πάντως υπήρξαν ισχυρές σκέψεις για πρόσωπα που προέρχονταν από την Κεντροαριστερά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με δεδομένη τη διαφορετική πολιτική συγκυρία, ζύγισε πολύ «τον πολιτικό αντίκτυπο» όλων των πιθανών επιλογών. Αιτιολόγησε την απόφαση λέγοντας ότι το να προέρχονται πρωθυπουργός και Πρόεδρος Δημοκρατίας από το ίδιο κόμμα δεν σημαίνει υποχρεωτικά θεσμική ανισορροπία, από τη στιγμή που το Σύνταγμα έχει σαφείς προβλέψεις και τα πρόσωπα είναι αυτά που δίνουν περιεχόμενο στους ρόλους.

  • Στο παρασκήνιο η ανάγνωση που έκαναν στο Μαξίμου είναι πως μια πρόταση υποψηφίου που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ θα έριχνε νερό στον μύλο του αντισυστημισμού, καθώς το «κόμμα Τραμπ» στην Ελλάδα, δηλαδή τα κόμματα δεξιά της Ν.Δ., θα έβρισκαν ευκαιρία να μιλήσουν για υπόγειες συμφωνίες και «πρόβα συγκυβέρνησης», θέλοντας να ενισχυθούν. Με την επιλογή του ο πρωθυπουργός έκοψε αυτή τη συζήτηση και έριξε το μπαλάκι στο ΠΑΣΟΚ.

Η μη ανανανέωση της θητείας Σακελλαροπούλου

Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει –όπως ανακοίνωσε ο ίδιος– να προτείνει στη συνταγματική αναθεώρηση μία και μόνο θητεία για κάθε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έτσι θα ήταν ίσως αντιφατικό να ανανεώσει τη θητεία της νυν Προέδρου.

  • Όμως για τη μη ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου αν και δεν το είχε αποκλείσει στο πρόσφατο παρελθόν κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων, αρμόδιες πηγές σημείωναν πως «το 2025 δεν είναι 2020». Η επιλογή της πρώτης γυναίκας Προέδρου απαντούσε με μεγάλη επάρκεια στις ανάγκες της εποχής. Από τότε, όμως, έχουμε πλέον δύο πολέμους στη γειτονιά μας, μια μεγάλη ενεργειακή κρίση και πολλές πολιτικές αλλαγές παγκοσμίως, με βασικότερη την εκλογή Τραμπ. Η πολιτική συγκυρία επιβάλλει έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας με πολιτική εμπειρία, όπως αυτή που διαθέτει ο Κώστας Τασούλας, καθώς απαντά στα σημερινά ερωτήματα, όπως το 2020 απαντούσε η υποψηφιότητα της κ. Σακελλαροπούλου.

“Στη διάρκεια της θητείας μου, προσπάθησα να εκπληρώσω τα καθήκοντά μου με τη μεγαλύτερη δυνατή ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό και τη συνείδησή μου, σεβόμενη τις αρμοδιότητες και τον θεσμικό ρόλο που αναγνωρίζει το Σύνταγμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”, σημείωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Κάποιοι διέκριναν δυσαρέσκεια….

Εσωκομματκή ειρήνη

Ο κ. Τασούλας, ήταν πάντα η προφανής Κεντροδεξιά επιλογή που ικανοποιεί δεόντως τη βάση της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που για την κυβέρνηση και τη σταθερότητά της είναι πολύ σημαντικό. Χαρακτηριστικό είναι πως χθες οι βουλευτές της Ν.Δ. σχεδόν πανηγύριζαν, λέγοντας επιτέλους «υπάρχουμε κι εμείς», εννοώντας πως δεν μπορεί μόνο τα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ να θεωρούνται ικανά για υψηλές θέσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης έλαβε υπόψιν τις ισορροπίες στο κόμμα και η επιλογή Τασούλα διαφυλάσσει την εσωκομματική «ειρήνη» που διαταράχθηκε μετά τις ευρωεκλογές. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη γραμμή της υπερψήφισης Τασούλα είναι και οι διαγεγραμμένοι Αντώνης Σαμαράς και Μάριος Σαλμάς.

Στο ίδιο κλίμα κυβερνητικές πηγές εντάσσουν την επιλογή Τζιτζικώστα που «μετακόμισε» στην Κομισιόν, αλλά και του Νικήτα Κακλαμάνη που θα αναλάβει την Προεδρία της Βουλής, μετά τη «μετακόμιση» Τασούλα στο Προεδρικό Μέγαρο. Αμφότεροι έχουν ως σημείο τομής ότι προέρχονται από τη δεξιότερη πτέρυγα της ΝΔ, αν και ο καθένας έχει το δικό του πολιτικό προφίλ.

  • Τέλος οι επιλογές Μητσοτάκη δεν θα πρέπει να αποκοπούν από την ανάλυση για το ευρύτερο διεθνές περιβάλλον και την τάση της στροφής στα δεξιά στην Ευρώπη. Αντιλαμβάνεται ότι ηγείται ενός κεντροδεξιού κόμματος που πρέπει να νικήσει στις επόμενες εκλογές του 2027 και να πάρει το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό.

Σχετικά Άρθρα