Γάζα: Κορυφώνεται η αγωνία για τους ομήρους λίγο πριν σφραγιστεί η συμφωνία εκεχειρίας

Μπορεί το Τελ Αβίβ να μην έχει φέρει ακόμα προς ψήφιση το τελικό κείμενο της συμφωνίας με τη Χαμάς, αλλά αμερικανικές πηγές τόσο από την απερχόμενη όσο και από την επερχόμενη κυβέρνηση θεωρούν δεδομένο πως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα ξεπεράσει τον εσωτερικό σκόπελο και από την Κυριακή και για 42 ημέρες τα όπλα θα σιγήσουν στον Παλαιστινιακό θύλακα.
Η κοινωνία στο Ισραήλ πιέζει σήμερα για ακόμη μία φορά να «τρέξουν» οι διαδικασίες προκειμένου οι όμηροι που βρίσκονται εδώ και 468 ημέρες στα χέρια της Χαμάς να επιστρέψουν στους δικούς τους ανθρώπους…
Πόσοι είναι όμως τελικά οι όμηροι εντός της Γάζας;
Η Χαμάς που μετά την 7η Οκτωβρίου και τις σφαγές στα Ισραηλινά εδάφη βρέθηκε να βομβαρδίζεται ανηλεώς – όπως και οι άμαχοι Παλαιστίνιοι – από τον στρατό του Ισραήλ δεν είχε ούτε η ίδια εικόνα για τον ακριβή αριθμό ζωντανών και νεκρών ομήρων μέχρι τα τελευταία στάδια των διαπραγματεύσεων…
Σύμφωνα με τα όσα έχει επίσημα ανακοινώσει το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και ο ισραηλινός στρατός στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου είχαν απαχθεί συνολικά 251 άνθρωποι κάθε ηλικίας. Από αυτούς 157 έχουν ήδη επιστρέψει στο Ισραήλ κατά την επταήμερη εκεχειρία από τις 23 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2023.
Σήμερα ΗΠΑ – Ισραήλ και Αίγυπτος φαίνεται να συμφωνούν πως εντός Γάζας η Χαμάς κρατά 94 άτομα. Τουλάχιστον 34 από αυτούς τους ανθρώπους είναι νεκροί με τη Χαμάς να έχει συμφωνήσει να επιστρέψει τις σορούς στα τελευταία όμως στάδια της εκεχειρίας. Το Ισραήλ διαρρέει πως ίσως οι νεκροί να είναι περισσότεροι από 40, αλλά αυτό θα διαπιστωθεί μόνο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά.
Από τους 94 συνολικά ομήρους – νεκρούς και ζωντανούς – 81 είναι άνδρες και 13 είναι γυναίκες. Εκτός από αυτούς, η Χαμάς κρατά από το 2014 ακόμη τέσσερις ομήρους – δύο εκ των οποίων είναι νεκροί και τους οποίους έχει δεχθεί να ανταλλάξει σε περίπτωση που το Ισραήλ δεχθεί να μπει στην συζήτηση και η επιστροφή της σορού του Γιαχία Σινουάρ – κάτι που σήμερα δεν επιθυμεί να συζητήσει ο Νετανιάχου.
Από τους 94 ομήρους, 84 είναι Ισραηλινοί πολίτες, 8 από την Ταϊλάνδη, ένας είναι πολίτης Νεπάλ και ένας από την Τανζανία. Στους ομήρους υπάρχουν όμως και επτά που έχουν και αμερικανική υπηκοότητα και είναι δεδομένο πως θα επιστρέψουν στο Ισραήλ μέσα στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συμφωνίας των 42 ημερών. Στους 7 αυτούς ανθρώπους τέσσερις θεωρούνται νεκροί, ενώ οι εν ζωή ακόμη όμηροι είναι οι Edan Alexander, Sagui Dekel-Chen και Keith Siegel. Οι δύο πρώτοι από αυτούς αναμένεται να απελευθερωθούν άμεσα, ο πρώτος γιατί πληροί τα ηλικιακά κριτήρια – είναι άνω των 60 ετών – και ο δεύτερος γιατί φέρεται να είναι τραυματίας και χρήζει άμεσης νοσηλείας. Και ο τρίτος Αμερικανός αναμένεται να επιστρέψει σε ισραηλινά εδάφη, αλλά όχι στα πρώτα στάδια της διαδικασίας.
Από την άλλη πλευρά σήμερα στο Ισραήλ με βάση τα επίσημα στοιχεία υπάρχουν περισσότεροι από 10.000 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις φυλακές της χώρας. Σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται όσοι έχουν συλληφθεί από τις δυνάμεις του Ισραήλ μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου για τους οποίους ελάχιστα στοιχεία είναι γνωστά.
Το Τελ Αβίβ φαίνεται να έχει δεχθεί να προχωρήσει στην αποφυλάκιση εκατοντάδων κρατουμένων από τις φυλακές, αλλά έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή πως δεν θα απελευθερωθεί κανένας από όσους συμμετείχαν στο «Μαύρο Σάββατο». Αρκετοί από αυτούς που θα αποφυλακιστούν, ανήκουν στην κατηγορία όσων κρατούνται με εντάλματα διοικητικής κράτησης και δεν τους έχουν αποδοθεί κατηγορίες. Αυτοί οι άνθρωποι είναι περισσότεροι από 3.500, ανάμεσά τους 95 ανήλικοι και 22 γυναίκες.
Ακυρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, το οποίο θα επικύρωνε τη συμφωνία
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε τη γραμμή της ισραηλινής κυβέρνησης ότι η Χαμάς αρνείται τη συμφωνία, η οποία, όπως λέει, έχει δημιουργήσει «μια κρίση της τελευταίας στιγμής σε μια προσπάθεια να εκβιάσει παραχωρήσεις στο παρά πέντε».Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο δεν μπορεί να συνεδριάσει έως ότου οι μεσολαβητές τους ενημερώσουν ότι η Χαμάς έχει αποδεχθεί όλα τα στοιχεία της συμφωνίας που είχαν ήδη συμφωνηθεί, πρόσθεσε. Αποτέλεσμα είναι να αναβάλλεται η έγκριση της συμφωνίας.
Νέα παρέμβαση ΗΠΑ
Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι γνώριζαν τις ανησυχίες της ισραηλινής κυβέρνησης την Πέμπτη και έκαναν κινήσεις για τις υπερπηδήσουν.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα μπορέσουμε να επιλύσουμε αυτά τα ζητήματα της τελευταίας στιγμής και να προχωρήσουμε» είπε στο NBC, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι.
Τι περιλαμβάνει το κείμενο της συμφωνίας Ισραήλ- Χαμάς
Οι Times of Israel παρέθεσαν νωρίτερα ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας για την οποία έχουν ακουστεί τόσα πολλά.Το κείμενο που ακολουθεί παραθέτει τους όρους της συμφωνίας όχι όμως και χάρτες και άλλες λεπτομέρειες, που κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό. Το κείμενο, με τίτλο Παράρτημα 1, αποτελεί συμπλήρωμα της ισραηλινής πρότασης για συμφωνία, η οποία είχε υποβληθεί στις 27 Μαΐου του 2024 και παρουσιάστηκε δημόσια από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις 31 Μαΐου.
Η πρόταση θέτει μία συμφωνία τριών φάσεων για «ανταλλαγή κρατουμένων με ομήρους και αποκατάσταση της βιώσιμης ηρεμίας». Παράλληλα, ορίζει την απελευθέρωση 33 ισραηλινών ομήρων κατά την διεκπεραίωση της πρώτης φάσης της συμφωνίας. Στην ανακοίνωσή του την Τετάρτη ο Μπάιντεν , διευκρίνισε ότι «αυτό είναι το ακριβές πλαίσιο εργασίας της συμφωνίας, την οποία πρότεινα τον περασμένο Μάιο».
Παράρτημα 1
Πρακτικές διαδικασίες και μηχανισμοί που συμπληρώνουν την ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων και την επιστροφή σε μία βιώσιμη ηρεμία, που θα συμβάλλει στην αποπεράτωση μιας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στις δύο πλευρές.
1. Προετοιμασίες της φάσης 2:
Σκοπός των δύο μερών και των διαμεσολαβητών είναι να επιτευχθεί μία τελική συμφωνία προς συμπλήρωμα της από 27 Μαΐου 2024 συμφωνίας, για την ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων και την επιστροφή στη βιώσιμη ηρεμία, που θα επιτύχει την μόνιμη κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στα δύο μέρη.
Όλες οι διαδικασίες στο πρώτο στάδιο θα συνεχιστούν στη φάση 2 εφόσον συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τους όρους εφαρμογής της 2ης φάσης και οι εγγυητές αυτής της συμφωνίας θα εργαστούν για να διασφαλίσουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία.
2. Απόσυρση ισραηλινών δυνάμεων:
Απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων προς τα ανατολικά από πυκνοκατοικημένες περιοχές κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του άξονα του διαδρόμου Νετζαρίμ και του κυκλικού κόμβο του Κουβέιτ.
Οι ισραηλινές δυνάμεις θα αναπτυχθούν σε μία περίμετρο 700 μέτρων με εξαίρεση 5 σημεία, που θα αυξηθούν κατά όχι περισσότερο από 400 επιπλέον μέτρα, τα οποία και θα ορίσει η ισραηλινή πλευρά, νότια και δυτικά από τα σύνορα, και με βάση τους χάρτες που έχουν συμφωνήσει και οι δύο πλευρές και οι οποίες συνοδεύουν τη συμφωνία.
3. Ανταλλαγή κρατουμένων:
Οι 9 ασθενείς και τραυματίες από τη λίστα των 33 (ομήρων) θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα με 110 Παλαιστινίους κρατούμενους, που έχουν ποινές ισόβιας κάθειρξης. Το Ισραήλ θα αφήσει ελεύθερους 1.000 κρατούμενους από τη Γάζα, οι οποίοι συνελήφθησαν από την 8η Οκτωβρίου του 2023, και οι οποίοι δεν εμπλέκονται στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου του 2023.
Οι γηραιότεροι άνδρες, άνω των 50 ετών, από τη λίστα των 33 θα αφεθούν ελεύθεροι θα αφεθούν ελεύθεροι σε αντάλλαγμα κρατουμένων σε ποσοστό 1:3 με ισόβια κάθειρξη και 1:27 με άλλες ποινές. Οι Avera Mengistu και Hisham al-Sayed θα αφεθούν ελεύθεροι σε ανταλλαγή με 1:30, όπως και 47 κρατούμενοι Shalit.
Ακόμα ένας αριθμός Παλαιστινίων θα αφεθεί ελεύθερος στο εξωτερικό ή από τη Γάζα με βάσει λίστες που έχουν συμφωνήσει και οι δύο πλευρές.
4. Ο διάδρομος της Φιλαδέλφειας:
Η ισραηλινή πλευρά σταδιακά θα μειώσει τις δυνάμεις της στην περιοχή του διαδρόμου κατά τη φάση 1 όπως ορίζουν και οι συμπληρωματικοί χάρτες και ορίζει η συμφωνία των δύο πλευρών. Μετά την τελευταία απελευθέρωση ομήρου της φάσης 1, την 42η ημέρα, οι ισραηλινές δυνάμεις θα ξεκινήσουν την απόσυρσή τους και θα την ολοκληρώσουν πριν την 50η ημέρα.
5. Πέρασμα της Ράφα:
Το πέρασμα της Ράφα θα είναι έτοιμο για τη μεταφορά πολιτών και των τραυματιών μετά την απελευθέρωση όλων τω γυναικών (πολιτών και στρατιωτών). Με την υπογραφή της συμφωνίας, το Ισραήλ θα προετοιμάσει το συγκεκριμένο πέρασμα. Οι ισραηλινές δυνάμεις θα αναπτυχθούν εκ νέου γύρω από το πέρασμα της Ράφα, με βάση τους προσκομιζόμενους χάρτες.Πενήντα τραυματίες στρατιώτες θα μπορέσουν να περνούν καθημερινά συνοδεία τριών ατόμων. Κάθε πέρασμα ατόμου θα απαιτεί ισραηλινή και αιγυπτιακή έγκριση.Η διαχείριση του περάσματος θα γίνεται βάσει των συζητήσεων του Αυγούστου του 2024 με την Αίγυπτο.
6. Έξοδος ασθενών και τραυματισμένων πολιτών:
Όλοι οι ασθενείς και τραυματίες Παλαιστίνιοι πολίτες θα μπορούν να διασχίσουν το πέρασμα από τη Ράφα σύμφωνα με τον όρο 12 της συμφωνίας της 27ης Μαΐου του 2024.
7. Επιστροφή εσωτερικά εκπατρισμένων (Διάδρομος Νετζαρίμ):
Η επιστροφή τους θα γίνει με βάση τη συμφωνία της 27ης Μαΐου του 2024 και των άρθρων 3-a και 3-b. Την 7η ημέρα, οι εσωτερικά εκτοπισμένοι πεζοί θα επιτρέπεται να επιστρέψουν βόρεια, χωρίς να φέρουν όπλα και χωρίς επιθεώρηση μέσω της οδού Rashid. Την 22η ημέρα, θα τους επιτραπεί να επιστρέψουν βόρεια και από την οδό Salah a-Din, χωρίς έλεγχο.Την 7η ημέρα, τα οχήματα και οποιαδήποτε κυκλοφορία μη πεζών θα επιτρέπεται από τα βόρεια του διαδρόμου Νετζαρίμ μετά από επιθεώρηση οχημάτων που θα πραγματοποιηθεί από ιδιωτική εταιρεία, η οποία θα καθοριστεί από τους διαμεσολαβητές σε συμφωνία με την ισραηλινή πλευρά, βάσει συμφωνηθέντος μηχανισμός.
8. Το πρωτόκολλο της ανθρωπιστικής βοήθειας:
Οι διαδικασίες της ανθρωπιστικής βοήθειας σύμφωνα με την εκεχειρία θα πραγματοποιηθεί με βάση το ανθρωπιστικό πρωτόκολλο, που έχει συμφωνηθεί υπό την επίβλεψη των διαμεσολαβητών.