Θριάσιο Νοσοκομείο: Κίνδυνος λουκέτου στο τμήμα Αιμοδοσίας λόγω υποστελέχωσης
Σε κίνδυνο διακοπής λειτουργίας βρίσκεται το τμήμα Αιμοδοσίας στο Θριάσιο Νοσοκομείο στην Ελευσίνα, λόγω της σοβαρότατης έλλειψης ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού που επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο από τη σοβαρή ασθένεια της μιας από τους τρεις ειδικευμένους γιατρούς, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου σε ανακοίνωση τους τονίζουν ότι το τμήμα Αιμοδοσίας, «μετά την κατάργηση τριών από τις έξι οργανικές θέσεις, στελεχώνεται μόνο από τρεις μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς, που έχουν ξεπεράσει κάθε όριο σωματικής ψυχικής αντοχής, δεδομένου ότι αναγκάζονται, για πολλά χρόνια, να ξεπερνούν κατά πολύ το προβλεπόμενο όριο εφημεριών, χωρίς να παίρνουν τις αντίστοιχες μέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας».
«Παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες των γιατρών και τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του Σωματείου μας διαιωνίζεται η επικίνδυνη υποστελέχωση, με αποτέλεσμα η σοβαρή ασθένεια της μίας από τις τρεις γιατρούς να θέτει κίνδυνο διακοπής λειτουργίας της Αιμοδοσίας, με αρνητικότατες συνέπειες για τη λειτουργία ολοκλήρου του Θριάσιου νοσοκομείου» τονίζουν οι εργαζόμενοι.
«Η λύση που προκρίνει η διοίκηση του νοσοκομείου, για προσωρινές μετακινήσεις ειδικευμένων γιατρών από άλλα, ήδη υποστελεχωμένα εργαστηριακά τμήματα, καθώς και ειδικευομένων γιατρών των παθολογικών και της χειρουργικής κλινικών του νοσοκομείου, δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ασφαλή λειτουργία της Αιμοδοσίας, με αποτέλεσμα να έχουν σταματήσει οι αιμοληψίες», σημειώνουν οι εργαζόμενοι.
Παράλληλα, προσθέτουν ότι είναι παρόμοιες οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, πολλοί από τους οποίους είναι συμβασιούχοι και βρίσκονται σε εργασιακή «ομηρία» διαρκείας, ενώ υπάρχει μόνο μία επισκέπτρια υγείας, που δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας της Αιμοδοσίας.
«Αποτέλεσμα των ελλείψεων είναι η ανεπαρκής στελέχωση του τμήματος, ιδιαίτερα στις απογευματινές και νυχτερινές βάρδιες, ενώ στους εργαζόμενους οφείλονται δεκάδες χρωστούμενες ημέρες ανάπαυσης» υπογραμμίζουν.
Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πως χάρη στην προσπάθεια των γιατρών και των υπολοίπων εργαζομένων, έχει προχωρήσει η αυτοματοποίηση του 90% των εργαστηριακών εξετάσεων και το τμήμα έπαιξε πιλοτικό ρόλο στο πρόγραμμα συγκεντροποίησης των παραγώγων αίματος.
Συνολικά η στελέχωση του Τμήματος Αιμοδοσίας, ωστόσο, είναι πολύ κατώτερη από τις ανάγκες ενός νοσοκομείου, καθώς όπως τονίζουν «το νοσοκομείο διαθέτει πάνω από τετρακόσια κρεβάτια και καλύπτει μία εκτεταμένη περιοχή, ως εκ τούτου οι εργαζόμενοι είναι λιγότεροι και από τις προϋποθέσεις που θέτει η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση για τη λειτουργία Νοσοκομειακών Μονάδων Αιμοδοσίας, όπως επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη επιθεώρηση που πραγματοποιήθηκε από επιθεωρητές του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας».
Τέλος ζητούν «για να εξασφαλισθεί η ασφαλής λειτουργία της Αιμοδοσίας του Θριάσιου Νοσοκομείου:
- να επανασυσταθούν άμεσα και να προκηρυχθούν με επείγουσα διαδικασία οι τρεις κατηργημένες θέσεις ειδικευμένων γιατρών στην Αιμοδοσία,
- να ενισχυθεί άμεσα η Αιμοδοσία με νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό και μία επιπλέον επισκέπτρια υγείας,
- να μετατραπούν, με νομοθετική ρύθμιση, όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι σε αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».