Εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς: Σε ισχύ από 19/01- Τι προβλέπει η συμφωνία- Έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς (vid)

Εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς: Σε ισχύ από 19/01- Τι προβλέπει η συμφωνία- Έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς (vid)

Η επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία και ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ επιβεβαιώθηκε επίσημα από τον πρωθυπουργό του Κατάρ και υπουργό Εξωτερικών, Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν Μπιν Τζάζιμ Αλ Θάνι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης (15/1) στην Ντόχα. Σύμφωνα με τον Αλ Θάνι, η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ στις 19 Ιανουαρίου. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι τις τελευταίες εβδομάδες είχε αναπτυχθεί μια «δυναμική» στις διαπραγματεύσεις και επεσήμανε τη «σαφή επίδειξη» της δέσμευσης των ΗΠΑ για την επίτευξη της συμφωνίας τις τελευταίες ημέρες.

«Είδαμε βήματα που έγιναν πρόσφατα από τις ΗΠΑ και τα οποία οδήγησαν σε αυτή τη στιγμή», όπως δήλωσε, ενώ τόνισε πως την «αναγκαιότητα να δεσμευτούν και οι δύο πλευρές για την εφαρμογή και των τριών φάσεων της συμφωνίας» προκειμένου να «αποφευχθεί η αιματοχυσία μεταξύ των πολιτών».

Το Κατάρ «θα συνεχίσει τις προσπάθειές του με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ για να διασφαλίσει ότι όλες οι πλευρές τηρούν τις δεσμεύσεις τους», πρόσθεσε.

Οι λεπτομέρειες της δεύτερης και τρίτης φάσης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός θα οριστικοποιηθούν κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της πρώτης φάσης, όπως ανέφερε.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς

Και αυτή η συμφωνία ανάμεσα στο Τελ Αβίβ αλλά και εκπροσώπους της Χαμάς έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Μέσα σε έξι εβδομάδες θα πρέπει να έχουν και από τις δύο πλευρές τηρηθεί τα συμφωνηθέντα στα οποία περιλαμβάνονται τόσο η επιστροφή 33 ομήρων που βρίσκονται από τις 7 Οκτωβρίου στα χέρια της Χαμάς όσο και η αποφυλάκιση συγκεκριμένου αριθμού παλαιστίνιων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές.

Είναι ξεκάθαρο και πάλι πως το συγκεκριμένο κείμενο δεν αποτελεί βάση για μελλοντική οριστική εκεχειρία και δύσκολα θα αποτελέσει και την βάση για κάτι τέτοιο, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο Άντονι Μπλίνκεν σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις που παραχώρησε από την θέση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ σε αμερικανικό μέσο.

Το σχέδιο φαίνεται πως χωρίζεται σε τρεις φάσεις, διάρκειας δύο εβδομάδων έκαστη, στις οποίες εκτός από την απελευθέρωση ομήρων και την ανταλλαγή με κρατουμένους υπάρχει δέσμευση από την ισραηλινή πλευρά για άμεση αύξηση στην ανθρωπιστική βοήθεια εντός του παλαιστινιακού θύλακα αλλά και σταδιακή αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από συγκεκριμένα σημεία της Γάζας.

Συγκεκριμένα το Ισραήλ μέχρι το τέλος των έξι εβδομάδων θα πρέπει να έχει αποχωρήσει από τον «διάδρομο της Φιλαδέλφειας» τον οδικό άξονα δηλαδή της Γάζας με την Αίγυπτο και άρα το νοτιότερο σημείο του θύλακα. Δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί εάν το Ισραήλ έχει δεχθεί την αποχώρηση και από τα κεντρικά της Γάζας σημείο το οποίο αποτελούσε επίμονο αίτημα όχι μόνο της Χαμάς αλλά και του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ αλλά στο οποίο η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν μπορούσε να βρει στο εσωτερικό συγκλίσεις.

Το προσχέδιο της κατάπαυσης του πυρός επίσης δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά ή χρονική πρόβλεψη για την οριστική αποχώρηση του συνόλου του ισραηλινού στρατού από την Γάζα μία υπόθεση που σύμφωνα με πληροφορίες ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποφασίσει να συζητήσει διμερώς με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου αμέσως μόλις ορκιστεί 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ την ερχόμενη Δευτέρα.

Reuters: Τι προβλέπει η συμφωνία

Σύμφωνα με το Reuters, η συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς περιγράφει ένα αρχικό στάδιο κατάπαυσης του πυρός διάρκειας έξι εβδομάδων, που περιλαμβάνει τη σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από το κέντρο της Γάζας και την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στο βόρειο τμήμα της Γάζας, αναφέρει αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τη συμφωνία.

  • Θα επιτραπεί η είσοδος 600 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα κάθε ημέρα της κατάπαυσης του πυρός, εκ των οποίων τα 50 θα μεταφέρουν καύσιμα, ενώ 300 από τα φορτηγά θα διατεθούν στα βόρεια
  • Η Χαμάς θα απελευθερώσει 33 Ισραηλινούς ομήρους, συμπεριλαμβανομένων όλων των γυναικών (στρατιωτών και πολιτών), των παιδιών και των ανδρών άνω των 50 ετών
  • Η Χαμάς θα απελευθερώσει τους ομήρους σε διάστημα έξι εβδομάδων, με τρεις ομήρους να απελευθερώνονται κάθε εβδομάδα και τους υπόλοιπους πριν από το τέλος της περιόδου
  • Το Ισραήλ θα απελευθερώσει 30 Παλαιστίνιους κρατούμενους για κάθε άμαχο όμηρο και 50 Παλαιστίνιους κρατούμενους για κάθε Ισραηλινή γυναίκα-στρατιώτη που απελευθερώνει η Χαμάς
  • Πρώτα θα απελευθερωθούν όλοι οι ζωντανοί όμηροι και στη συνέχεια τα λείψανα των νεκρών ομήρων
  • Την εφαρμογή της συμφωνίας θα εγγυηθούν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ
  • Οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας θα αρχίσουν έως την 16η ημέρα της πρώτης φάσης
  • Η δεύτερη φάση αναμένεται να περιλαμβάνει απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ομήρων, μόνιμη κατάπαυση του πυρός και πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατιωτών

Πώς θα διασφαλιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας

Σε ερώτηση του CNN προς τον πρωθυπουργό του Κατάρ, για το πόσο βέβαιος είναι ότι η συμφωνία θα προχωρήσει πέρα από την πρώτη φάση, εκείνος απάντησε ότι υπάρχει πίστη στη διαδικασία, αλλά όλα εξαρτώνται από τα μέρη που συμμετέχουν στη συμφωνία.

Σχετικά με τους μηχανισμούς που θα διασφαλίσουν ότι και οι δύο πλευρές θα τηρήσουν τους όρους της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τρεις χώρες θα αναλάβουν την παρακολούθηση της εφαρμογής της.

Αναμένουμε από τα μέρη να τηρήσουν τη συμφωνία”, σημείωσε, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι αυτού του είδους οι συμφωνίες είναι περίπλοκες και απαιτούν προσεκτική διαχείριση.

Ισραήλ: Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας

Στις 12 το πρωί (ώρα Ελλάδας) την Πέμπτη θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ για να εγκρίνει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωσης ομήρων, αναφέρουν οι Times of Israel, επικαλούμενοι εβραϊκά μέσα ενημέρωσης, με την πλειοψηφία των υπουργών να αναμένεται να εγκρίνει τη συμφωνία, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.

Μπάιντεν: «Οι Αμερικανοί θα είναι μέρος της πρώτης φάσης απελευθέρωσης των ομήρων»

«Σήμερα, μετά από πολλούς μήνες εντατικής διπλωματίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με την Αίγυπτο και το Κατάρ, το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ομηρίας», ανέφερε ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Προηγήθηκαν μήνες διαπραγματεύσεων με τη μεσολάβηση Αιγύπτιων και Καταριανών και με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Η συμφωνία ήρθε λίγο πριν από την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, είπε ότι τα στοιχεία αυτής της συμφωνίας είναι αυτά ακριβώς που έθεσε λεπτομερώς τον Μάιο του 2024, και ότι η πρώτη φάση θα διαρκέσει έξι εβδομάδες και περιλαμβάνει «πλήρη και ολοκληρωτική κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από όλες τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας, και την απελευθέρωση ενός αριθμού ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς». Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα απελευθερώσει εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους, είπε και εκείνος.

«Είμαι περήφανος που μπορώ να πω ότι οι Αμερικανοί θα είναι μέρος αυτής της απελευθέρωσης ομήρων στην πρώτη φάση», είπε.

Τραμπ: «Οι όμηροι θα απελευθερωθούν σύντομα»

Tην ικανοποίησή του για την συμφωνία εξέφρασε στα κοινωνικά δίκτυα ο επερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς πλησιάζει η ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου, έχοντας πρόσφατα δηλώσει επανειλημμένα ότι θα υπάρξει «κόλαση» αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι του Ισραήλ.

Όπως έγραψε στο Truth: «Έχουμε συμφωνία για τους ομήρους στη Μέση Ανατολή. Θα απελευθερωθούν σύντομα. Ευχαριστώ!»

Ο απεσταλμένος του για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, συνεργάστηκε με την ομάδα του Τζο Μπάιντεν για να προωθήσει τη συμφωνία.

Πανηγυρισμοί σε Γάζα και Ισραήλ

Μόλις μεταδόθηκε η είδηση για την συμφωνία, Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί άρχισαν να πανηγυρίζουν.

Σχετικά Άρθρα