“Αυτή είναι η Κρήτη”, και ξεμπλέξαμε;
Εντολή για ξήλωμα της διεύθυνσης του Α.Τ. Χανίων έδωσε ο πρωθυπουργός, στον απόηχο των αποκαλύψεων για τις συνθήκες υπό τις οποίες ένας 22χρονος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο που προκάλεσε οδηγός, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε βρεθεί θετικός σε αλκοτέστ. Το θέμα προσλαμβάνει διαστάσεις σκανδάλου παραλείψεων και παραβιάσεων της νομοθεσίας: οι αστυνομικοί δεν έκαναν σωστά τον έλεγχο του μεθυσμένου οδηγού, δεν ακινητοποίησαν το όχημά του, δεν τον προσήγαγαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου επειδή, όπως είπαν, υπάρχει “προφορική εντολή” για παρόμοια περιστατικά. Η εισαγγελία διαψεύδει το τελευταίο, η (τοπική) αστυνομία επιμένει, ωστόσο η σύγκριση των στοιχείων μεταξύ της διαδικασίας που ακολουθείται στα Χανιά και αυτής στο Ηράκλειο -και τους άλλους νομούς- επιβεβαιώνει πως “κάτι σάπιο” συμβαίνει.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στηλίτευσε τις “τοπικές αντιλήψεις” και τις χαρακτήρισε αδικαιολόγητες. Ε και; Δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν τις γνώριζε.
Η παρέμβαση του πρωθυπουργού είναι θετική. “Ξηλώθηκε” η τοπική αστυνομική διεύθυνση και Τροχαία και στέλνεται κλιμάκιο αστυνομικών από άλλα μέρη της χώρας, ώστε να σπάσει το καθεστώς εντοπιότητας που μετατρέπεται σε συναλλαγή και ανοχή. Το γεγονός, όμως, ότι έπρεπε να παρέμβει ο ίδιος ο (Χανιώτης) Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει πόσο βαθιά έχει φτάσει η σήψη.
Η Κρήτη θεωρείται από αρκετούς ένας “παράδεισος” που, όμως, λειτουργεί με ένα ημιαυτόνομο σύστημα όπου ενδημεί η παρανομία, η διαφθορά, η “λεβεντιά” της παρατυπίας και το “έθιμο” του “ξέρεις, ρε, ποιός είμαι εγώ“. “Αυτή είναι η Κρήτη”, κατά το “Αυτή είναι η Ελλάδα”, θα ισχυριστούν ορισμένοι.
Πρόσφατα το cretalive, επικαλούμενο στοιχεία ερευνών πανεπιστημιακών σχολών της Κρήτης, παρέθεσε επτά σημεία που επιβεβαιώνουν κάποιες βαθιά ριζωμένες συμπεριφορές και αντιλήψεις:
1) Η Κρήτη σε έρευνα δυο μάλιστα δικών της Πανεπιστημίων βγήκε πρώτη και με διαφορά με το μεγαλύτερο ποσοστό κακοποίησης γυναικών και εφήβων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (τα ποσοστά των καταγγελιών αφορούν κατά 52% στο Ηράκλειο, κατά 30% στα Χανιά, στο Ρέθυμνο το ποσοστό είναι στο 10% και στο Λασίθι 8%).
2) Η Κρήτη είναι το μοναδικό μέρος της Δύσης που υπάρχει σε τόσο μεγάλο βαθμό παράνομη οπλοκατοχή. Το 2018 η ΕΛΑΣ έλεγε ότι είναι περισσότερα τα όπλα από τους ανθρώπους. Στο νησί υπολογίζεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο όπλα.
3) Έχει επίσης το μεγαλύτερο ποσοστό παράνομης οπλοχρησίας.
4) Η Κρήτη είναι το μοναδικό μέρος στην Δύση που στις περισσότερες εκδηλώσεις βγαίνουν όπλα και πέφτουν σφαίρες (ακόμα και στην κηδεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, μπροστά στον σημερινό πρωθυπουργό και άλλους επισήμους, πέρα από τις βολές που έριξε το άγημα του στρατού, κάποιοι παράνομα έβγαλαν όπλα και έριξαν στον αέρα).
5) Είναι το μοναδικό μέρος στον Δυτικό κόσμο που ο μέσος πολίτης παίρνει την γυναίκα του και τα παιδιά του και πηγαίνει σε εκδηλώσεις γνωρίζοντας από πριν ότι θα βγουν όπλα και θα πέσουν σφαίρες, βάζοντας έτσι την ζωή τους σε κίνδυνο.
6) Η Κρήτη είναι πρώτη σε αλκοολισμό στην Ελλάδα. Τα νούμερα είναι τρομακτικά ακόμα και σε εφήβους. Το νησί κατατάσσεται στην 1η θέση με το υψηλότερο ποσοστό μαθητών 15-19 ετών της χώρας που κάνουν υπερβολική χρήση οινοπνευματωδών.
7) Αρνητικά είναι και τα ρεκόρ σε τροχαία ατυχήματα λόγω απρόσεκτης οδήγησης, κατανάλωσης αλκοόλ αλλά και οδήγησης από ανήλικους.
Ένοχο πολιτικό σύστημα
Ωστόσο, πρωτίστως το ίδιο το πολιτικό σύστημα είναι ένοχο για όσα συμβαίνουν στην Κρήτη.
Στις 5 Νοεμβρίου του 2007, πάλι με εντολή πρωθυπουργού (τότε ήταν ο Κώστας Καραμανλής), επιχειρήθηκε να σπάσει το άβατο των Ζωνιανών, εκεί όπου “βασιλεύει” το εμπόριο ναρκωτικών και η παράνομη οπλοκατοχή. Οι αστυνομικοί των ΤΑΕ που πήραν μέρος σε επιχείρηση στα Ζωνιανά, δέχτηκαν καταιγισμό πυροβολισμών από αγνώστους, με συνέπεια να τραυματιστούν δύο ακόμα ειδικοί φρουροί.
Ο 27χρονος Στάθης Λαζαρίδης, πατέρας ενός μωρού μόλις δύο μηνών, επέβαινε στα πρώτα αυτοκίνητα που δέχτηκαν τους πυροβολισμούς.
Διεκομίσθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου υποβλήθηκε σε λεπτή χειρουργική επέμβαση.
Επί οχτώ χρόνια βρισκόταν σε “άγρυπνο κώμα” κι έδινε μάχη, προκειμένου να μπορέσει να αποκτήσει ξανά επαφή με το περιβάλλον.
Τελικά δεν τα κατάφερε και άφησε την τελευταία του πνοή, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 6ης Σεπτεμβρίου 2015, στο 401 νοσοκομείο που νοσηλευόταν, σε ηλικία 35 ετών.
Η τότε κυβέρνηση διαφήμισε την “ανακατάληψη” των Ζωνιανών και την επιστροφή της έννομης τάξης. Τίποτε απ΄ αυτά δεν συνέβη. Λίγο καιρό μετά, οι έμποροι ναρκωτικών και οι “λεβέντες” με τα μαύρα και τα όπλα επέστρεψαν στην ρουτίνα της καθημερινής διαφθοράς και παραβατικότητας. Μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο (δεν) θα σας εκπλήξει για το πόσο περιστατικά, όπως αυτά που προηγήθηκαν της επέμβασης του 2007, καταγράφονται όλα τα επόμενα χρόνια.
Επισήμως, η ΕΛ.ΑΣ δηλώνει πως θεωρεί ότι στην Κρήτη υπάρχουν περισσότερα όπλα από …Κρητικούς. Κάποιοι μιλούν για ένα εκατομμύριο όπλα!
Η παραβατικότητα, ωστόσο, συνδέεται με την ανοχή των πολιτικών (κυβερνήσεων και τοπικών βουλευτών), την συναλλαγή (οικονομική και σε… ψήφους), και, φυσικά, την προστασία της από την αστυνομία και την Δικαιοσύνη. Ουδείς δεν δικαιούται να λέει ότι δεν γνώριζε, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μάλιστα, έτι περαιτέρω ως ο μακροβιότερος στο συγκεκριμένο υπουργείο.
Θα αλλάξει, κάτι, μετά την δολοφονία του 22χρονου Παναγιώτη από τον μεθυσμένο νταή με τις “άκρες”; Ο ίδιος ο πατέρας του νεκρού παιδιού έδωσε την απάντηση: “Δεν θα είναι ο τελευταίος”.
Πρωθυπουργοί και υπουργοί, δε, δεν θα ομολογήσουν ποτέ πως “η Κρήτη (και κάθε παρόμοιος θύλακας) κυβερνάει, δεν κυβερνιέται”…