Βρετανία: Παραιτήθηκε η υπουργός Καταπολέμησης Διαφθοράς λόγω εμπλοκής σε σκάνδαλο… διαφθοράς
Η Βρετανή υπουργός Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Τούλιπ Σίντικ, αποχώρησε από την κυβέρνηση μετά από ερωτήματα σχετικά με θέματα διαφάνειας και φερόμενης εμπλοκής της σε συνεχιζόμενη έρευνα για οικονομική διαφθορά, ανακοίνωσε το αρχηγείο της 10 Downing Street την Τρίτη (14/1). Είναι το πρώτο μέλος της κυβέρνησης του Κιρ Στάρμερ που παραιτείται, λιγότερο από έξι μήνες αφότου οι εργατικοί ανέλαβαν την εξουσία.
Ομάδα φιλανθρωπικών οργανώσεων είχε προτρέψει την Σίντικ να αποχωρήσει από τη θέση της στην κυβέρνηση που αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς στις χρηματοπιστωτικές αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς έχει κατονομαστεί σε έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι η οικογένεια της υπεξαίρεσε έως και 3,9 δισεκατομμύρια λίρες Αγγλίας από δαπάνες για κατασκευή υποδομών στο Μπαγκλαντές.
Παρότι η έρευνα του ειδικού συμβούλου του πρωθυπουργού δεν έδειξε – μέχρι στιγμής – κάποια στοιχειοθετημένη παράβαση από την πρώην υπουργό, η εμπλοκή της ευρύτερης οικογένειάς της σε οικονομικά σκάνδαλα στο Μπαγκλαντές είχε προτρέψει την επικεφαλής των Συντηρητικών, Κέμι Μπέιντενοκ, να εισηγηθεί στον πρωθυπουργό την απόλυσή της το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Ανιψιά της εκδιωχθείσας πρωθυπουργού του Μπαγκλαντές
Η θεία της Σίντικ είναι η Σίκ Χασίνα, η εκδιωχθείσα πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές, η οποία ερευνάται (και) από τις βρετανικές Αρχές για κατηγορίες διαφθοράς, υπεξαίρεσης και ξεπλύματος χρήματος.
Η εν λόγω έρευνα ισχυρίζεται ότι υπήρξαν οικονομικές ατασθαλίες αξίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αφορούν τη Χασίνα, τον γιο της, Σατζίμπ Γουαζέντ, και την ανιψιά της – την Τούλιπ Σίντικ.
Η 42χρονη βουλευτής του Χάμπστεντ και Χάιγκεϊτ επιμένει ότι δεν έχει «κάνει τίποτα κακό». Το τελευταίο όμως διάστημα δεχόταν πιέσεις για την κατοχή πολλών ακινήτων, συμπεριλαμβανομένου ενός διαμερίσματος δύο υπνοδωματίων κοντά στο King’s Cross στο κεντρικό Λονδίνο και ενός σπιτιού στο Hampstead – δύο από τις πιο ακριβές γειτονιές όχι μόνο στο Λονδίνο αλλά και παγκοσμίως.