Ριάντ/Διεθνής συνάντηση για Συρία: Τι συζητήθηκε και τι αποφασίσθηκε
Σε διεθνή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ, διαπιστώθηκε συναίνεση μεταξύ αραβικών και διεθνών φορέων για τη στήριξη της Συρίας και την άρση των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί, ενώ τονίστηκε η ανάγκη να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, χωρίς η Συρία να αποτελεί πηγή απειλής για τη σταθερότητα στην περιοχή. Στη συνάντηση συζητήθηκε η κατάσταση στη Συρία σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης της κατάστασης μετά την πτώση του ανατραπέντος καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της νέας συριακής κυβέρνησης, Ασαάντ αλ Σιμπάνι, και με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας, του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, του Ιράκ, του Λιβάνου, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, της Βρετανίας και της Γερμανίας, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιταλία συμμετείχαν σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών.
Η συνάντηση πραγματοποιείται καθώς ο επικεφαλής της νέας διοίκησης της Συρίας, Αχμέντ αλ Σαράα, οι δυνάμεις του οποίου, μαζί με ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης, ανέλαβαν τον έλεγχο της Δαμασκού και ανέτρεψαν τον Μπασάρ αλ Άσαντ τον περασμένο μήνα, επιδιώκει την χαλάρωση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα.
- Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν, ο οποίος προήδρευσε της υπουργικής συνάντησης, τόνισε τη σημασία της άρσης των μονομερών κυρώσεων και των κυρώσεων του ΟΗΕ που έχουν επιβληθεί στη Συρία και υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η ενότητα και η κυριαρχία της Συρίας.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνάντησης στο Ριάντ, ο Μπιν Φαρχάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα βήματα της νέας συριακής διοίκησης, επιβεβαιώνοντας τη συνέχιση της υποστήριξης προς τη Συρία, και δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών που συμμετείχαν στη συνάντηση συμφώνησαν να στηρίξουν την οικοδόμηση των νέων κρατικών θεσμών της Συρίας και την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους.
- Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Μπαντρ Αμπντελάτι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συνεργαστεί για να μην καταστεί η Συρία πηγή αστάθειας στην περιοχή ή κέντρο τρομοκρατικών ομάδων.
Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στη συνάντηση του Ριάντ, ο Αιγύπτιος υπουργός περιέγραψε τη θέση της χώρας του σχετικά με την ανάγκη διατήρησης της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, του σεβασμού της κυριαρχίας της και στήριξης των εθνικών θεσμών της, ώστε να ενισχύσουν την ικανότητά τους να εκπληρώσουν το ρόλο τους στην υπηρεσία του συριακού λαού.
Ο Αμπντελάτι ζήτησε την υιοθέτηση μιας συνολικής πολιτικής διαδικασίας με πλήρη συριακή ιδιοκτησία όλων των συνιστωσών της συριακής κοινωνίας, χωρίς να αποκλείονται πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις ή κόμματα για να διασφαλιστεί η επιτυχία της μεταβατικής διαδικασίας, και την υιοθέτηση μιας προσέγγισης χωρίς αποκλεισμούς για όλες τις συριακές εθνικές δυνάμεις, σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
- Επιβεβαίωσε επίσης την πλήρη υποστήριξη της Αιγύπτου προς τον συριακό λαό και τις νόμιμες προσδοκίες του, καλώντας όλα τα συριακά μέρη σε αυτό το κρίσιμο στάδιο να διατηρήσουν το εθνικό συμφέρον και να υποστηρίξουν τη σταθερότητα στη Συρία.
Υπογράμμισε τη σημασία της συνολικής πολιτικής διαδικασίας να αντικατοπτρίζει την κοινωνική, θρησκευτική, δογματική και εθνοτική ποικιλομορφία εντός της Συρίας, να καταστήσει τη Συρία πηγή σταθερότητας στην περιοχή και να επιτρέψει στις διάφορες εθνικές πολιτικές δυνάμεις να έχουν ρόλο στη διαχείριση της μεταβατικής φάσης και στην ανοικοδόμηση της Συρίας και των εθνικών θεσμών της, ώστε να ανακτήσει το περιφερειακό και διεθνές κύρος που της αξίζει.
Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ όλων των περιφερειακών και διεθνών μερών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ώστε να μην υπάρχουν τρομοκρατικά στοιχεία που να φιλοξενούνται στο συριακό έδαφος, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή ή πρόκληση για οποιαδήποτε από τις χώρες της περιοχής, καθώς και την αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας για να μην καταστεί η Συρία πηγή απειλής για τη σταθερότητα στην περιοχή ή κέντρο τρομοκρατικών ομάδων.
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Κάγια Κάλας, δήλωσε ότι η χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Συρίας είναι στην ατζέντα της ΕΕ. Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα (Χ), την Κυριακή, σχετικά με τη συμμετοχή της στη συνάντηση του Ριάντ για τη Συρία, σημειώνοντας ότι στη συνάντηση του Ριάντ θα ανταλλάξει απόψεις με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών του Κόλπου, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης.
- «Θα εξετάσουμε πώς θα χαλαρώσουμε τις κυρώσεις, αλλά μετά από αυτό, πρέπει να σημειωθεί απτή πρόοδος σε μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης που θα αντικατοπτρίζει τη Συρία σε όλη της την ποικιλομορφία», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η ΕΕ θα προσπαθήσει να βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία μετάβασης.
Οι δυτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της ΕΕ, έχουν επιβάλει κυρώσεις στην κυβέρνηση Άσαντ για τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2011.
Η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία πίεσαν τις τελευταίες ημέρες για τη χαλάρωση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Συρίας, αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί μόνο από το σύνολο του μπλοκ.
- Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε την Κυριακή ότι οι κυρώσεις σε συμμάχους του Μπασάρ αλ Άσαντ που έχουν «διαπράξει σοβαρά εγκλήματα» κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ.
«Οι Σύριοι πρέπει τώρα να αποκομίσουν γρήγορα τα οφέλη από τη μετάβαση της εξουσίας. Συνεχίζουμε να βοηθάμε όσους δεν έχουν τίποτα στη Συρία, όπως κάναμε όλα τα χρόνια του εμφυλίου πολέμου, και θα διαθέσουμε άλλα 50 εκατομμύρια ευρώ για τρόφιμα, καταφύγια έκτακτης ανάγκης και ιατρική περίθαλψη», δήλωσε η ίδια στους δημοσιογράφους στο Ριάντ.
- Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν τη Δευτέρα απαλλαγή από τις κυρώσεις στις οικονομικές συναλλαγές με τα κυβερνητικά όργανα της Συρίας για έξι μήνες μετά το τέλος της διακυβέρνησης του Άσαντ, σε μια προσπάθεια να διευκολύνουν τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.
Η 13ετής και πλέον σύγκρουση στη Συρία έχει σκοτώσει πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους, έχει καταστρέψει την οικονομία και έχει αναγκάσει εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.