Politico: Οι ευρωπαϊκές εταιρείες-κολοσσοί που γεμίζουν με πολλά δις τα ρωσικά ταμεία
Η συνέχιση της δραστηριότητας δυτικών εταιρειών λιανικού εμπορίου και καπνού στη Ρωσία, ακόμη και μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία, αποδεικνύεται ιδιαίτερα επωφελής για το Κρεμλίνο. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από τις ΜΚΟ B4Ukraine και Squeezing Putin, καθώς και το Ινστιτούτο Οικονομικών Σχολών του Κιέβου, η Ρωσία εισέπραξε περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους το 2023 από ευρωπαϊκές εταιρείες που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη χώρα. Οι ξένες εταιρείες λειτουργούν ως βασικός οικονομικός τροφοδότης για το πολεμικό ταμείο του Κρεμλίνου, μέσω της πώλησης αγαθών όπως τρόφιμα, καπνικά προϊόντα και είδη ένδυσης.
Συνολικά, τα έσοδα από αυτές τις επιχειρήσεις ανέρχονται στα 21,2 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2023, περιλαμβάνοντας εταιρείες τόσο από φιλοουκρανικές χώρες όσο και από κράτη που υποστηρίζουν εμμέσως τον πόλεμο της Ρωσίας.
Ξεχωρίζει η περίπτωση της Philip Morris, του γίγαντα του καπνού και μεγαλύτερης ξένης εταιρείας στη Ρωσία. Σύμφωνα με την ανάλυση του KSEI, η εταιρεία αναμένεται να αποκομίσει έσοδα σχεδόν 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023. Παράλληλα, η Philip Morris πλήρωσε φόρους ύψους 208 εκατομμυρίων ευρώ, αυξημένους από τα 144 εκατομμύρια του προηγούμενου έτους, γεγονός που καταδεικνύει την αυξανόμενη συμβολή της στην οικονομία της Ρωσίας παρά τις διεθνείς κυρώσεις.
Το Politico ζήτησε το σχόλιο της Philip Morris σχετικά με τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, αλλά δεν υπήρξε άμεση απάντηση.
Αν και οι περισσότερες δυτικές εταιρείες είναι πρόθυμες να εγκαταλείψουν τη χώρα ή το έχουν κάνει ήδη, αρκετές εκατοντάδες παρέμειναν στη Ρωσία μετά την έναρξη της πλήρους εισβολής στην Ουκρανία το 2022. Στα τέλη του περασμένου έτους, η Lufthansa Technik και η Carlsberg εγκατέλειψαν τη ρωσική αγορά.
Από τις 1.600 εταιρείες που εξέτασαν οι ερευνητές, περισσότερες από 900 προέρχονται από χώρες της G7, οι οποίες υποστηρίζουν την Ουκρανία, πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά: «Οι 930 επιχειρήσεις της G7 και της ΕΕ ήταν οι κορυφαίοι φορολογούμενοι κερδών στη Ρωσία, με 16 από τους 20 κορυφαίους συνεισφέροντες να προέρχονται από αυτά τα έθνη», αναφέρει η έκθεση.
Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κερδίζουν «81,4 δισ. δολάρια σε έσοδα, μειωμένα από 111,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, αλλά οι συνεισφορές τους σε φόρους επί των κερδών παρέμειναν σταθερές στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια», αναφέρει η έκθεση με τίτλο «Corporate Enablers of Russia’s War in Ukraine».
Η Leroy Merlin και η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Auchan κατατάσσονται στο Νο. 3 και το Νο. 7 αντίστοιχα, με βάση τα έσοδα ρωσικής προέλευσης το 2023.
Εκπρόσωπος της Leroy Merlin επεσήμανε ότι η εταιρεία συμμετοχών ADEO έχει μεταβιβάσει την ιδιοκτησία του ρωσικού υποκαταστήματός της στην τοπική διοίκηση από τα τέλη του 2023. Η Auchan δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
Το top 20 περιλαμβάνει επιπλέον ομίλους τροφίμων όπως η Nestlé, η Mars και η Pepsi, μαζί με τις γερμανικές εταιρείες λιανικής Metro και Globus. Οι κινεζικές εταιρείες περιλαμβάνουν παίκτες της αυτοκινητοβιομηχανίας όπως η Haval και η ιδιοκτήτρια Great Wall Motors, αλλά και η Chery, η ιδιοκτήτρια της Volvo Geely, η FAW και η Changan.
Ο εταιρικός φόρος επί των κερδών θα αυξηθεί φέτος στη Ρωσία, στο 25% από 20%, πράγμα που σημαίνει ότι η συνεισφορά των δυτικών εταιρειών μπορεί να έχει αυξητική τάση.