Κύκλωμα Προστασίας:  Φωτογραφίες ντοκουμέντο με τη δράση της σπείρας-Η συνάντηση της 37χρονης με τον αρχηγό

Κύκλωμα Προστασίας:  Φωτογραφίες ντοκουμέντο με τη δράση της σπείρας-Η συνάντηση της 37χρονης με τον αρχηγό

Φωτογραφικά ντοκουμέντα από την έρευνα των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης στο κέντρο της Αθήνας σε λέσχες και οίκους ανοχής, είδαν το φως της δημοσιότητας .

Οι αξιωματικοί των Εσωτερικών Υποθέσεων είχαν γίνει η «σκιά» όλων των συλληφθέντων, αλλά και της Υπαστυνόμου Β και των τριών ειδικών φρουρών που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Κατέγραφαν όλες τις επαφές τους, τις συναντήσεις τους, ενώ στις φωτογραφίες φαίνεται και ένας από τους εμπλεκόμενους να κουβαλάει από το σπίτι του φερόμενου ως αρχηγού κάποιες σακούλες, την ώρα που έξω από το σπίτι στη φωτογραφία απεικονίζεται και η αστυνομικός.

eikona_Viber_2025-01-12_18-31-47-855.jpg

Στις φωτογραφίες υπάρχουν επίσης καταγεγραμμένα ντοκουμέντα με τους φακέλους να αλλάζουν χέρια και να προκύπτει από την έρευνα ότι οι φάκελοι αυτοί περιείχαν χρηματικά ποσά τα οποία παραλάμβαναν σε αρκετές περιπτώσεις οι αστυνομικοί.

eikona_Viber_2025-01-12_18-36-05-038.jpg

Στην ογκοδέστατη δικογραφία υπάρχουν και συνομιλίες και είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σε δύο από αυτές τα μέλη του κυκλώματος για να δείξουν ότι έχουν παντού διασυνδέσεις, ισχυρίζονται ότι μπορούν να επηρεάσουν ακόμα και τις κρίσεις και τις τοποθετήσεις αξιωματικών στην Ελληνική Αστυνομία.

eikona_Viber_2025-01-12_18-33-52-376.jpg

Ποιες κατηγορίες τους βαρύνουν

Ποινική δίωξη για σωρεία κακουργημάτων και πλημμελημάτων ασκήθηκε σε βάρος των 19 συλληφθέντων, έπειτα από την επιχείρηση της διεύθυνσης εσωτερικών υποθέσεων για την εξάρθρωση δύο οργανώσεων με εικονικές εταιρείες και προστασία σε οίκους ανοχής και χαρτοπαικτικές λέσχες.

Στη δικογραφία σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται περισσότερα από 70 ονόματα εμπλεκομένων αλλά σε αυτή τη φάση, οι αστυνομικοί πέρασαν «χειροπέδες» σε 19 πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία είναι και τέσσερις αστυνομικοί. Ένας ακόμη αναζητείται από τις αρχές.

Ειδικότερα οι κατηγορίες που βαρύνουν τους συλληφθέντες, κατά περίπτωση:

– Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (αφορά σε τρεις ηλικίας 58,55 και 37 ετών)

– Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση

– Διακεκριμένη απάτη κατά του δημοσίου άνω των 120 χιλιάδων ευρώ κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση

– Δωροδοκία κατά συναυτουργία

– Δωροληψία (αφορά στους τέσσερις αστυνομικούς)

– Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

– Παράνομη οπλοκατοχή

– Παράνομη κατοχή κροτίδων και φωτοβολίδων

– Κατοχή ναρκωτικών ουσιών για ιδία χρήση

Από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών απαγγέλθηκαν κατηγορίες και για τα αδικήματα της διεξαγωγής τυχερών παιγνίων και της μαστροπείας σε άτομα που δεν έχουν συλληφθεί στο παρόν στάδιο της έρευνας.

Οι κατηγορούμενοι έχουν παραπεμφθεί να απολογηθούν σε ανακριτή.

Μπλεγμένοι στο κύκλωμα ακόμα και πυροσβέστες

Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι εκτός από την βραβευμένη αξιωματικό, δεσμούς με το κύκλωμα φέρονται να διατηρούσαν ακόμη 10 αστυνομικοί (αξιωματικοί και ειδικοί φρουροί), καθώς και δύο πυροσβέστες.

Ο αρχηγός του κυκλώματος

Ως αρχηγός της ομάδας εμφανίζεται ένας 58χρονος που έχει το ψευδώνυμο «Κρητικός» ή «Λευτέρης». Αυτός, σε συνεργασία με τον 37χρονο υπαρχηγό και φυσικά με τη βοήθεια της αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. με το πλούσιο βιογραφικό, φρόντιζαν για την κάλυψη των «πελατών» τους.

Οι ταρίφες και το «στρατηγείο» φρούριο

Η κύρια δραστηριότητά τους, ωστόσο, δεν ήταν η «προστασία», αλλά οι οικονομικές απάτες. Ειδικότερα, τα μέλη της οργάνωσης έστηναν εικονικές εταιρείες και αποκόμιζαν τεράστια κέρδη από τη μη απόδοση ΦΠΑ. Εκτιμάται ότι ο τζίρος του ξεπερνά τα 60-70 εκατομμύρια, ενώ η ζημιά για το Δημόσιο από τον ΦΠΑ αγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στην «προστασία» που παρείχαν στους οίκους ανοχής και στις λέσχες, τα μέλη της οργάνωσης προσέγγιζαν τους ιδιοκτήτες, τους υπόσχονταν ότι θα τους παρέχουν κάλυψη για τη λειτουργία τους και εν συνεχεία λάμβαναν κάθε 15 ημέρες την πληρωμή για τις υπηρεσίες τους.

Σύμφωνα με το protothema.gr, τα μέλη του κυκλώματος υπόσχονταν στους «πελάτες» τους ότι θα φρόντιζαν, ώστε να μη γίνει έλεγχος στα καταστήματά τους ή, αν επρόκειτο να γίνει, τους διαβεβαίωναν ότι αυτοί θα το γνώριζαν από πριν.

Όσον αφορά στις ταρίφες, από την έρευνα διαπιστώθηκε πως οι οίκοι ανοχής κατέβαλαν μηνιαίως το χρηματικό ποσό από 800 έως 2.500 ευρώ, ενώ οι λέσχες και τα παράνομα καζίνο από 1.000 έως 3.000 ευρώ μηνιαίως, τα οποία επιμερίζονταν σε δύο δόσεις ανά δεκαπενθήμερο (κάθε 1η και 15 του μηνός).

Οι πληρωμές λάμβαναν χώρα στο «στρατηγείο» της οργάνωσης που βρισκόταν σε γραφεία στη Συγγρού. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί από τους κατηγορουμένους, τα οποία πιο πολύ παρέπεμπαν σε «φρούριο» παρά σε έδρα εταιρείας.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το protothema.gr:

– Στατική φύλαξη της εισόδου με τουλάχιστον έναν σκοπό κατά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας

– Ελεγχόμενη είσοδος επισκεπτών, καθώς ο εκάστοτε σκοπός επικοινωνούσε μέσω ασύρματης ενδοεπικοινωνίας με τα γραφεία αναφέροντας την άφιξη του επισκέπτη και αναμένοντας σχετική έγκριση για την είσοδο του,

– Επιτήρηση μέσω συστήματος καμερών, στις οθόνες του οποίου υπήρχε πάντα άτομο για την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο του περιβάλλοντα χώρου,

– Εγκατάσταση συστήματος απασφάλισης θυρών μέσω δακτυλικού αποτυπώματος των εγκεκριμένων ατόμων,

– Άφιξη των αρχηγικών μελών με συνοδεία δικύκλων και έτερων οχημάτων καθώς και μετέπειτα επιτήρηση των οχημάτων που τα μεταφέρουν καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής τους στο «στρατηγείο».

– Επικοινωνία μέσω διαδικτυακών εφαρμογών (signal, viber, whatsapp, threema), προκειμένου να είναι αδύνατη η καταγραφή τους σε περίπτωση νόμιμης «επισύνδεσης».

Σχετικά Άρθρα