Κύκλωμα προστασίας: Οι συναντήσεις της 37χρονης με τον αρχηγό-Μπλεγμένοι ακόμη και πυροσβέστες
Η βραβευμένη αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., που κατηγορείται για εμπλοκή σε εγκληματική οργάνωση, φέρεται να είχε πραγματοποιήσει τουλάχιστον πέντε «μυστικές» συναντήσεις με τον αρχηγό του κυκλώματος στο σπίτι του στον Πειραιά. Η οργάνωση θησαύριζε μέσω εικονικών εταιρειών, ενώ παρείχε «προστασία» σε οίκους ανοχής και παράνομες χαρτοπαικτικές λέσχες. Η αξιωματικός, που βρισκόταν στο μικροσκόπιο της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, είχε γίνει η «σκιά» των έμπειρων ανακριτών, οι οποίοι αποκάλυψαν τον κομβικό της ρόλο. Κατηγορείται ότι λειτουργούσε ως «μάτι και αυτί» της οργάνωσης, παρέχοντας κρίσιμες πληροφορίες στους επικεφαλής.
Ενημέρωνε για επικείμενους ελέγχους και υπηρεσιακές κινήσεις, συμβάλλοντας στην παράνομη δράση του κυκλώματος και στη διατήρηση της εγκληματικής του επιρροής.
Όπως προέκυψε από την επιτήρηση των «Αδιάφθορων», η αστυνομικός είχε πραγματοποιήσει πέντε «κρυφές» συναντήσεις με τον 58χρονο αρχηγό στο σπίτι του στον Πειραιά. Μάλιστα, σε μία από αυτές, τα στελέχη του Εσωτερικών κατέγραψαν τη γυναίκα να φεύγει από το σπίτι και να κρατά μία χάρτινη σακούλα εμπορικού καταστήματος, την οποία δεν είχε στην κατοχή της κατά την είσοδό της, με τους ερευνητές να εκτιμούν ότι εντός αυτής βρίσκονταν χρήματα.
Μπλεγμένοι στο κύκλωμα ακόμα και πυροσβέστες
Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι εκτός από την βραβευμένη αξιωματικό, δεσμούς με το κύκλωμα φέρονται να διατηρούσαν ακόμη 10 αστυνομικοί (αξιωματικοί και ειδικοί φρουροί), καθώς και δύο πυροσβέστες.
Ο αρχηγός του κυκλώματος
Ως αρχηγός της ομάδας εμφανίζεται ένας 58χρονος που έχει το ψευδώνυμο «Κρητικός» ή «Λευτέρης». Αυτός, σε συνεργασία με τον 37χρονο υπαρχηγό και φυσικά με τη βοήθεια της αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. με το πλούσιο βιογραφικό, φρόντιζαν για την κάλυψη των «πελατών» τους.
Οι ταρίφες και το «στρατηγείο» φρούριο
Η κύρια δραστηριότητά τους, ωστόσο, δεν ήταν η «προστασία», αλλά οι οικονομικές απάτες. Ειδικότερα, τα μέλη της οργάνωσης έστηναν εικονικές εταιρείες και αποκόμιζαν τεράστια κέρδη από τη μη απόδοση ΦΠΑ. Εκτιμάται ότι ο τζίρος του ξεπερνά τα 60-70 εκατομμύρια, ενώ η ζημιά για το Δημόσιο από τον ΦΠΑ αγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά στην «προστασία» που παρείχαν στους οίκους ανοχής και στις λέσχες, τα μέλη της οργάνωσης προσέγγιζαν τους ιδιοκτήτες, τους υπόσχονταν ότι θα τους παρέχουν κάλυψη για τη λειτουργία τους και εν συνεχεία λάμβαναν κάθε 15 ημέρες την πληρωμή για τις υπηρεσίες τους.
Σύμφωνα με το protothema.gr, τα μέλη του κυκλώματος υπόσχονταν στους «πελάτες» τους ότι θα φρόντιζαν, ώστε να μη γίνει έλεγχος στα καταστήματά τους ή, αν επρόκειτο να γίνει, τους διαβεβαίωναν ότι αυτοί θα το γνώριζαν από πριν.
Όσον αφορά στις ταρίφες, από την έρευνα διαπιστώθηκε πως οι οίκοι ανοχής κατέβαλαν μηνιαίως το χρηματικό ποσό από 800 έως 2.500 ευρώ, ενώ οι λέσχες και τα παράνομα καζίνο από 1.000 έως 3.000 ευρώ μηνιαίως, τα οποία επιμερίζονταν σε δύο δόσεις ανά δεκαπενθήμερο (κάθε 1η και 15 του μηνός).
Οι πληρωμές λάμβαναν χώρα στο «στρατηγείο» της οργάνωσης που βρισκόταν σε γραφεία στη Συγγρού. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί από τους κατηγορουμένους, τα οποία πιο πολύ παρέπεμπαν σε «φρούριο» παρά σε έδρα εταιρείας.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το protothema.gr:
– Στατική φύλαξη της εισόδου με τουλάχιστον έναν σκοπό κατά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας
– Ελεγχόμενη είσοδος επισκεπτών, καθώς ο εκάστοτε σκοπός επικοινωνούσε μέσω ασύρματης ενδοεπικοινωνίας με τα γραφεία αναφέροντας την άφιξη του επισκέπτη και αναμένοντας σχετική έγκριση για την είσοδο του,
– Επιτήρηση μέσω συστήματος καμερών, στις οθόνες του οποίου υπήρχε πάντα άτομο για την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο του περιβάλλοντα χώρου,
– Εγκατάσταση συστήματος απασφάλισης θυρών μέσω δακτυλικού αποτυπώματος των εγκεκριμένων ατόμων,
– Άφιξη των αρχηγικών μελών με συνοδεία δικύκλων και έτερων οχημάτων καθώς και μετέπειτα επιτήρηση των οχημάτων που τα μεταφέρουν καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής τους στο «στρατηγείο».
– Επικοινωνία μέσω διαδικτυακών εφαρμογών (signal, viber, whatsapp, threema), προκειμένου να είναι αδύνατη η καταγραφή τους σε περίπτωση νόμιμης «επισύνδεσης».