Event της χρονιάς η ορκωμοσία Τραμπ- Ξεπούλησαν τα VIP εισιτήρια- Τράπεζες και εταιρείες-κολοσσοί δώρισαν πολλά εκατομμύρια- Το τελετουργικό

Event της χρονιάς η ορκωμοσία Τραμπ- Ξεπούλησαν τα VIP εισιτήρια- Τράπεζες και εταιρείες-κολοσσοί δώρισαν πολλά εκατομμύρια- Το τελετουργικό

Η αντίστροφη μέτρηση για την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη ξεκινήσει και πολλοί περιμένουν με ανυπομονησία την ιστορική στιγμή. Στις 20 Ιανουαρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζέι Ντι Βανς θα αναλάβουν επίσημα τα αξιώματα του Προέδρου και του Αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Η τελετή ορκωμοσίας θα πραγματοποιηθεί μπροστά στο Καπιτώλιο και, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, τα εισιτήρια VIP έχουν ήδη εξαντληθεί! Όπως μεταδίδει το Associated Press, η επιτροπή που διοργανώνει την εκδήλωση και συγκεντρώνει χρήματα για την τελετή ορκωμοσίας του Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι πλατφόρμες για δωρεές έχουν απενεργοποιηθεί, καθώς οι θέσεις έχουν καλυφθεί πλήρως.

Αυτό σημαίνει ότι δωρητές που έχουν προσφέρει πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια βρίσκονται πλέον σε λίστες αναμονής και ενδέχεται να μην λάβουν ποτέ το εισιτήριο που περίμεναν.

Η επιτροπή φέρεται να είχε προγραμματίσει να δώσει σε άτομα που δώρισαν περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια πρόσβαση σε έξι εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης της τελετής ορκωμοσίας και ενός «δείπνου υπό το φως των κεριών» με τον Ντόναλντ και τη Μελάνια Τραμπ, καθώς και ένα δείπνο με τον εκλεγμένο αντιπρόεδρο JD Vance και η σύζυγός του.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της επιτροπής διοργάνωσης της ορκωμοσίας δήλωσε ότι εξακολουθούν να δέχονται δωρεές.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αρκετοί συνεχίζουν να δωρίζουν εκατομμύρια χωρίς να περιμένουν τίποτα σε αντάλλαγμα, όπως πρόσβαση στην τελετή ορκωμοσίας ή σε άλλες «παράλληλες» εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα το τριήμερο 18 με 20 Ιανουαρίου.

Όπως δήλωσαν πηγές στους New York Times, η επιτροπή ορκωμοσίας του Τραμπ συγκέντρωσε επίσημα πάνω από 170 εκατομμύρια δολάρια και θα φτάσει τα 200 εκατομμύρια δολάρια.

Το ποσό είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό του 2017, όταν η επιτροπή ορκωμοσίας του Τραμπ είχε συγκεντρώσει 107 εκατομμύρια δολάρια.

Ποιοι πλήρωσαν “χοντρά” για την ορκωμοσία Τραμπ

Μεγαλοστελέχη, τράπεζες και εταιρείες κολοσσοί είναι ανάμεσα σε αυτούς που δώρισαν μεγάλα ποσά για την ορκωμοσία του Τραμπ.

Για παράδειγμα, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, χάρισε ένα εκατ. δολάρια από την προσωπική του περιουσία.

Το ίδιο ποσό δώρισε και ο CEO της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, ο Ιρανοαμερικανός διευθύνων σύμβουλος της Uber Ντάρα Κοσροβσάχι και εκείνος της Citadel, Κεν Γκρίφιν, καθώς και οι Μeta και Amazon.

Παράλληλα, ποσά που δεν έχουν δίνει γνωστά δώρισαν οι τράπεζες Goldman Sachs και Bank of America.

Η Google ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει 1 εκατομμύριο δολάρια (ποσό υπερτριπλάσιο από τα 285.000 δολάρια που είχε διαθέσει για την ορκωμοσία του το 2017) και θα υποστηρίξει την εκδήλωση και με άλλους τρόπους, όπως μέσω livestream και στο YouTube.

Το τελετουργικό

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον και σηματοδοτεί την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας από τον Τζο Μπάιντεν στον Ντόναλντ Τραμπ – ο οποίος επιστρέφει στον Λευκό Οίκο για μια μη συνεχόμενη δεύτερη θητεία.

Την τελετή της ορκωμοσίας διοργανώνει η Μικτή Επιτροπή του Κογκρέσου για τις Τελετές Εγκαινίων (Joint Congressional Committee on Inaugural Ceremonies) και σύμφωνα με την παράδοση, τα μέλη της ταξιδεύουν στον Λευκό Οίκο για να συνοδεύσουν τον εκλεγμένο Πρόεδρο, τον εκλεγμένο Αντιπρόεδρο και τους συζύγους τους στο Καπιτώλιο για την τελετή. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, μετά από μια σύντομη συνάντηση, ο εκλεγμένος και ο απερχόμενος Πρόεδρος θα μεταβούν μαζί στο Καπιτώλιο για τις τελετές ορκωμοσίας.

Θα ακολουθήσουν ο απερχόμενος και ο εκλεγμένος Αντιπρόεδρος, καθώς και τα μέλη της οικογένειας, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και τα μέλη της Επιτροπής του Κογκρέσου.

Ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς θα είναι ο πρώτος που θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου και θα ακολουθήσει ο Τραμπ. Αυτό θα συμβεί γύρω στο μεσημέρι τοπική ώρα. Ο Τζον Ρόμπερτς, ο ανώτατος δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αναμένεται να ορκίσει τον νέο πρόεδρο, σύμφωνα με την παράδοση. Ο Τραμπ θα κρατήσει ψηλά το δεξί του χέρι και θα τοποθετήσει το αριστερό πάνω σε μια Βίβλο. Η Βίβλος κρατείται συνήθως από τη σύζυγο του προέδρου.

Ο όρκος που θα δώσει ο Τραμπ

Ο Τραμπ θα απαγγείλει τα εξής: «Ορκίζομαι επίσημα (ή βεβαιώνω) ότι θα εκτελέσω πιστά το αξίωμα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και θα διαφυλάξω, προστατεύσω και υπερασπιστώ, στο μέτρο των δυνατοτήτων μου, το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών».

Θα ακολουθήσει η πρώτη προεδρική ομιλία του Τραμπ στη δεύτερη θητεία του. Η διάρκεια της ομιλίας ποικίλλει από πρόεδρο σε πρόεδρο, με την τελευταία ομιλία του Τραμπ για την ορκωμοσία το 2017 να διαρκεί περίπου 17 λεπτά, ενώ ο Μπάιντεν μίλησε για λίγο περισσότερο από 20 λεπτά το 2021.

Η μεγαλύτερη ομιλία πιστεύεται πως ήταν αυτή του Γουίλιαμ Χένρι Χάρισον που έφτασε στις 8.445 λέξεις, στις 4 Μαρτίου 1841 (η 20ή Ιανουαρίου καθιερώθηκε ως Ημέρα Ορκωμοσίας σχεδόν έναν αιώνα μετά, το 1937).

Η πομπή προς τον Λευκό Οίκο

Μετά από μια τελετή υπογραφής και ένα εναρκτήριο γεύμα, το οποίο συχνά περιλαμβάνει κουζίνα από τις πολιτείες καταγωγής του προέδρου και του αντιπροέδρου, ο Τραμπ θα οδηγήσει την πομπή από το Καπιτώλιο προς τον Λευκό Οίκο στην Λεωφόρο Πενσιλβάνια.

Η παρέλαση προς τον Λευκό Οίκο είναι μία γιορτή και μία πολυαναμενόμενη εκδήλωση για εκατομμύρια Αμερικανούς σε όλη τη χώρα. Η πορεία θα ξεκινήσει περίπου στις 15:00 τοπική ώρα, ενώ η μέρα θα τελειώνει με μια σειρά από δεξιώσεις στην Ουάσιγκτον.

Η Μικτή Επιτροπή του Κογκρέσου για τις τελετές εγκαινίων διαθέτει περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων στο κοινό μέσω των μελών του Κογκρέσου τις εβδομάδες πριν από την εκδήλωση. Τα εισιτήρια είναι δωρεάν και επιτρέπουν στους ανθρώπους να παρακολουθήσουν την τελετή στους χώρους του Καπιτωλίου των ΗΠΑ καθώς ορκίζονται ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος.

Τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία, συμπεριλαμβανομένων των CNN, ABC, CBS, Fox News, NBC και New York Times, αναμένεται να μεταδώσουν live την εκδήλωση στις αντίστοιχες εφαρμογές τους και στα κανάλια τους στο YouTube, όπως έκαναν και σε προηγούμενες ορκωμοσίες.

Άλλες πιθανές επιλογές περιλαμβάνουν τη μετάδοση μέσω livestreaming, ζωντανές μεταδόσεις στο X (πρώην Twitter) και το κανάλι του Λευκού Οίκου στο YouTube.

Ποιοι ηγέτες αναμένεται να δώσουν το «παρών»

Ο απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα δώσει το παρών. Σε ένα άρθρο γνώμης για την εφημερίδα The Washington Post στις αρχές Ιανουαρίου, έγραψε ότι είναι «αποφασισμένος να κάνει ό,τι [μπορεί] για να σεβαστεί την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας και να αποκαταστήσει τις αμερικανικές παραδόσεις».

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι σχεδιάζει να παραστεί, σύμφωνα με το Associated Press, όπως και ο ακροδεξιός Βρετανός πολιτικός Νάιτζελ Φάρατζ.

Ο Τραμπ έχει επίσης προσκαλέσει τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ (αν και πιθανότατα δεν θα έρθει, όπως είχε γίνει γνωστό στα μέσα μέσα Δεκεμβρίου), ενώ φήμες λένε ότι έχει προσκληθεί και η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.

Στους προσκεκλημένους των εγκαινίων περιλαμβάνονται μέλη του Κογκρέσου, δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, πρώην πρόεδροι και αντιπρόεδροι και παραλήπτες του Μεταλλίου της Τιμής.

Δεδομένο θεωρείται ότι η οικογένεια Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της Μελάνια και του γιου τους, Μπάρον, θα παρευρεθούν.

Τα διάσημα πρόσωπα

Κάθε ορκωμοσία προσελκύει διάσημα πρόσωπα – που είτε τραγουδούν τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ (The Star-Spangled Banner) στα σκαλιά του Καπιτωλίου, είτε δικά τους τραγούδια κατά τη διάρκεια της βραδιάς. 

Η Beyonce, η Lady Gaga και το ροκ συγκρότημα 3 Doors Down έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν.

Πίσω στο 2017, ο Τραμπ φάνηκε να δυσκολεύεται να εξασφαλίσει διάσημους καλεσμένους, με πλήθος ονομάτων, όπως ο Έλτον Τζον, η Σελίν Ντιόν και ο Αντρέα Μποτσέλι, να αρνούνται δημοσίως την πρόσκληση.

Ο τραγουδιστής της κάντρι Τόμπι Κιθ κατέληξε να είναι το μεγαλύτερο όνομα στην τελική σύνθεση, ενώ η τραγουδίστρια Τζάκι Εβάντσο, πρώην διαγωνιζόμενη στο America’s Got Talent, τραγούδησε τον εθνικό ύμνο.

Προς το παρόν δεν υπάρχει επιβεβαίωση σχετικά με το ποιος θα εμφανιστεί στην ορκωμοσία αυτή τη φορά, αλλά ο τραγουδιστής Κιντ Ροκ έχει υποστηρίξει δυναμικά τον εκλεγμένο πρόεδρο.

Η τραγουδίστρια Μάιρη Μίλμπεν έχει επίσης μεγάλες πιθανότητες να εμφανιστεί, αφού τραγούδησε τον εθνικό ύμνο τόσο στη συγκέντρωση του Trump στο Madison Square Garden όσο και στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων τον Ιούλιο.

Οι μεγάλες διαφορές με τη ορκωμοσία του Μπάιντεν

Η ορκωμοσία του Τραμπ θα βρίσκεται σε έντονη αντίθεση με εκείνη του προέδρου Μπάιντεν πριν από τέσσερα χρόνια, στις 21 Ιανουαρίου 2021, στην οποία αρνήθηκε να παρευρεθεί ο Τραμπ και αντ’ αυτού εκφώνησε μια ομιλία στη Βάση Άντριους, τονίζοντας: «Θα επιστρέψω με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».

Σε μια τελετή διαφορετική από ό,τι είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν, λόγω της πανδημίας αλλά και του φόβου των επεισοδίων, ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ η Κάμαλα Χάρις έγινε η πρώτη γυναίκα στα χρονικά των Ηνωμένων Πολιτειών που αναλαμβάνει το αξίωμα της αντιπροέδρου.

Μπροστά από το Καπιτώλιο, όπου πριν από δύο εβδομάδες είχαν εισβάλει οι οπαδοί του Τραμπ, Μπάιντεν και Χάρις ορκίστηκαν στα νέα τους καθήκοντα σε μια λιτή και σχετικά σύντομη τελετή. Ο χώρος μπροστά από το Καπιτώλιο έμεινε άδειος.

Εκεί τοποθετήθηκαν 200.000 αμερικανικές σημαίες, φόρος τιμής στους νεκρούς της πανδημίας. Στην τελετή παρέστησαν ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, καθώς και οι πρώην πρόεδροι ΟμπάμαΚλίντον και Μπους.

Με μία συναυλία, στην οποία μετείχαν πολλοί σταρ, κι ένα σόου πυροτεχνημάτων έκλεισαν οι εκδηλώσεις για την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν.

Παρουσιαστής του σόου – που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, καθώς λόγω πανδημίας οι Αμερικανοί δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν από κοντά την τελετή – ήταν ο Τομ Χανκς.

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν ήταν ο πρώτος που εμφανίστηκε, τραγουδώντας το «Land Of Hope and Dreams», στα σκαλιά του μνημείου Λίνκολν στην Ουάσινγκτον.

Ο Τζον Λέτζεντ ερμήνευσε το «Feeling Good» της Νίνα Σιμόν, ενώ η Ντέμι Λοβάτο τραγούδησε το «Lovely Day» του Μπιλ Γουίδερς, συνοδευόμενη από γιατρούς και νοσηλευτές.

Οι Foo Fighters αφιέρωσαν το «Times Like These» στους εκπαιδευτικούς που αντιμετώπισαν «προκλήσεις άνευ προηγουμένου με αφοσίωση και δημιουργικότητα». 

Στο σόου, που περιελάμβανε live και βιντεοσκοπημένες εμφανίσεις, τραγούδησαν μεταξύ άλλων επίσης ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, ο Τζον Μπον Τζόβι, ο οποίος ερμήνευσε από τη Φλόριντα το «Here Comes the Sun» των Beatles.

Η συναυλία έκλεισε με την Κέιτι Πέρι που ερμήνευσε το τραγούδι της «Firework», μπροστά από το μνημείο Λίνκολν, ενώ η οικογένεια Μπάιντεν παρακολουθούσε από το μπαλκόνι του Λευκού Οίκου και το σόου των πυροτεχνημάτων. 

Σχετικά Άρθρα