ΠτΔ/ Τα ονόματα της τελευταίας στιγμής- Ο προβληματισμός Μητσοτάκη- Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ
Η αντίστροφη μέτρηση για την επιλογή του πρωθυπουργού ως προς το πρόσωπο του/ της νέου/ας Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκει τη Ν.Δ σε “terra incognita”, καθώς πολλοί βουλευτές αναμένουν να διαπιστώσουν την στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εάν, δηλαδή, θα επιμείνει σε μία κεντροαριστερή επιλογή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του libre, ή εάν θα προτιμήσει έναν ή μία υποψήφιο με παραταξιακό πρόσημο.
Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, πάντως, έκανε λόγο για “υποψήφιο με συνθετικά χαρακτηριστικά αλλά χωρίς γωνίες”, ενώ τόνισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφασίσει ως πρόεδρος της Ν.Δ και όχι ως πρωθυπουργός, δεδομένου ότι η διαδικασία είναι κοινοβουλευτική. Μία δήλωση που συζητείται ήδη στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Η θητεία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου λήγει στις 13 Φεβρουαρίου και πλέον ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την ανακοίνωση της πρότασης του πρωθυπουργού για τον/την επόμενο/η ένοικο του Προεδρικού Μεγάρου.
Οι ψηφοφορίες στη Βουλή
Οπως ορίζει το Σύνταγμα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτούνται αρχικά 200 ψήφοι. Αν δεν συγκεντρωθούν διεξάγεται μετά από πέντε ημέρες νέα ψηφοφορία πάλι με όριο τις 200 ψήφους. Αν δεν επιτευχθεί γίνεται τρίτη ψηφοφορία -μετά από πέντε ημέρες- με όριο τις 180 ψήφους. Αν δεν επιτευχθεί η εκλογή, μετά από πέντε ημέρες γίνεται τέταρτη ψηφοφορία και Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται το πρόσωπο που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών δηλαδή τουλάχιστον 151 ψήφους. Το Σύνταγμα προβλέπει και μια πέμπτη ψηφοφορία αν δεν υπάρξει εκλογή, στην οποία εκλέγεται ΠτΔ όποιος συγκεντρώσει την σχετική πλειοψηφία.
Με τηλεοπτικό μήνυμα θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός την πρότασή του για τον ΠτΔ
Στη συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου την ερχόμενη Τετάρτη στο Προεδρικό Μέγαρο, αναμένεται να την ενημερώσει ο ίδιος θεσμικά, εκφράζοντας και με αυτόν τον τρόπο τον σεβασμό του στο αξίωμά της και τον τρόπο με τον οποίο το υπηρέτησε, για την απόφασή του -όπως όλα δείχνουν- να μην ανανεωθεί η θητεία της. Αργότερα την ίδια μέρα ή την αμέσως επόμενη, 16 του μήνα, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει με τηλεοπτικό μήνυμα την πρότασή του και «θα την αιτιολογήσει στους πολίτες, όπως κάνει πάντα», σημειώνουν συνεργάτες του.
Ποιά ονόματα ακούγονται τις τελευταίες ώρες
- Κατερίνα Σακελαροπούλου: Θεωρείται ασφαλής επιλογή για τον πρωθυπουργό και είναι βέβαιο ότι θα έχει τελικά την υποστήριξη και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, πιθανώς και κάποιων ανεξάρτητων. Δεν θα στηριχτεί, όμως, ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από τη Νέα Αριστερά, κάτι που σημαίνει ότι είναι απίθανο να λάβει 200 ψήφους. Τις τελευταίες ώρες οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Μητσοτάκης δεν θα διακινδυνεύσει απώλειες από την Κ.Ο της Ν.Δ (λόγω της στάσης της στον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια), οπότε είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να επαναπροταθεί.
- Ευάγγελος Βενιζέλος: Αναμφίβολα μία πολύ ισχυρή πολιτική προσωπικότητα από τον χώρο της κεντροαριστεράς. Ο ίδιος το επιθυμεί διακαώς και θα ψηφιστεί με ενθουσιασμό από το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο ούτε αυτός είναι εύκολο να φτάσει τις 200 ψήφους, οπότε το πιθανότερο είναι να εκλεγεί με 180 ψήφους, ενδεχομένως με την ψήφο και ανεξάρτητων να φτάσει πάνω από τις 190. Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, ζυγίζουν το γεγονός ότι είναι ένας πληθωρικός πολιτικός που θα τοποθετείται συχνά.
- Γιάννης Στουρνάρας: Επίσης, το επιθυμεί και το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να εμφανίσει υπερκομματικό προφίλ. Όμως, υπάρχουν πολλές δεύτερες σκέψεις, καθώς θεωρείται θεσμικά άκομψο να γίνει ΠτΔ ένας εν ενεργεία κεντρικός τραπεζίτης.
- Λουκάς Παπαδήμος: Το όνομά του ακούγεται έντονα, όμως δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.
- Κωνσταντίνος Τασούλας: Αποτελεί την ασφαλή παραταξιακή επιλογή, εφόσον ο πρωθυπουργός προτιμήσει τελικά κάτι τέτοιο.
- Κώστας Καραμανλής: Παρότι έχει δηλώσει κατηγορηματικά πως δεν ενδιαφέρεται το όνομά του επανήλθε στα σενάρια των προηγούμενων ημερών. “Κάηκε”, όμως, λόγω της ηχηρής απουσίας του από την κηδεία του Κώστα Σημίτη, κάτι για το οποίο το Μέγαρο Μαξίμου δεν έκρυψε την δυσφορία του με διαρροές στα μέσα ενημέρωσης.
- Πρόσωπο-έκπληξη: Είναι μία σοβαρή πιθανότητα που προσώρας δεν “ταυτοποιείται” με κάποιο γνωστό πολιτικό πρόσωπο. Μένει να διαπιστωθεί εάν, όντως, ο πρωθυπουργός έχει κρυμμένο άσο στο μανίκι του.
Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ οιασδήποτε υποψηφιότητας που δεν θα έχει κεντροαριστερό πρόσημο.
Χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς επανέλαβε πως «εμείς θέσαμε ένα πολιτικό ζήτημα, διότι η κυρία Σακελλαροπούλου αποτελούσε μια προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού και σε περίπτωση που δεν την ανανεώσει, θα πρέπει να εξηγήσει για ποιο λόγο δεν το κάνει και πώς αξιολόγησε την θητεία της» και προσέθεσε: «Αν την ανανεώσει, θα πρέπει πάλι να εξηγήσει για ποιο λόγο άφησε τρεις μήνες να αποδυναμώνεται το πρόσωπο της Προέδρου της Δημοκρατίας. Διότι όλες τις φορές που ένας πρωθυπουργός ανανέωσε τη θητεία του εκάστοτε Προέδρου αυτό έγινε πάρα πολύ έγκαιρα ώστε να μην υπάρχει αυτή η παραφιλολογία. Για ποιο λόγο λοιπόν, αν έρθει και πει “Σακελλαροπούλου” δεν το είπε νωρίτερα και άφησε να υπάρχει αυτή η αμφισβήτηση; Αν ο κ. Μητσοτάκης προτείνει την κυρία Σακελλαροπούλου, εμείς θα αξιολογήσουμε την πρόταση και θα πάρουμε θέση».
Αναφορικά με το γεγονός ότι ακούγεται έντονα το όνομα του κ. Βενιζέλου, ο κ. Τσουκαλάς τόνισε: «ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι σάρκα από τη σάρκα της παράταξής μας και τον τιμούμε. Δεν είναι απλά ένα πρόσωπο προερχόμενο από την Κεντροαριστερά αλλά υπήρξε και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η θετική μας γνώμη αξιολογικά για τον Ευάγγελο Βενιζέλο είναι δεδομένη. Εμείς όμως δεν θέλουμε να μπούμε σε ονοματολογία καθώς θεσμικά και σύμφωνα με το Σύνταγμα η κυβέρνηση θα προτείνει και εμείς θα αξιολογήσουμε την πρόταση αυτής».