Υπουργείο Υγείας: Εγκύκλιος για τον έγκαιρο εμβολιασμό

Υπουργείο Υγείας: Εγκύκλιος για τον έγκαιρο εμβολιασμό

Εγκύκλιο εξέδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, επισημαίνοντας την ανάγκη ευαισθητοποίησης του κοινού και ιδιαίτερα των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ως προς τον έγκαιρο εμβολιασμό τους έναντι της γρίπης, του κορονοϊού και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV). Στόχος της εγκυκλίου είναι η ενημέρωση του κοινού και η ευαισθητοποίηση για τους σκοπούς του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού, που είναι η πρόληψη της σοβαρής νόσησης και του θανάτου μετά από λοίμωξη, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (ΕΕΕ), λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), διαμόρφωσε τα χρονοδιαγράμματα εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, στα οποία περιλαμβάνονται οι συστάσεις για τον εμβολιασμό έναντι της γρίπης, του κορονοϊού και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) για την τρέχουσα περίοδο.

Για τη χρονική περίοδο 2024-25, συστήνεται ο εμβολιασμός με το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο έναντι της παραλλαγής JN.1 του ιού SARSCoV-2. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η επιλογή της παρασκευής εμβολίου έναντι της παραλλαγής JN.1 του κορονοϊού έγινε με βάση την εκτίμηση ότι ως τον Απρίλιο του 2024, σχεδόν όλες οι κυκλοφορούσες παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2 που αναφέρονταν σε δημόσια διαθέσιμες βάσεις δεδομένων ήταν παραλλαγές που προέρχονται από την JN.1.
Καθώς η εξέλιξη του ιού αναμενόταν να συνεχιστεί από την παραλλαγή JN.1, οι μελλοντικές συνθέσεις εμβολίων -κατά τον ΠΟΥ- θα πρέπει να στοχεύουν στην ανάπτυξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι της παραλλαγής JN.1 και των προερχόμενων από αυτήν.

Στην Ελλάδα, η υποπαραλλαγή JN.1 παρουσίασε αυξανόμενα ποσοστά εμφάνισης από την εβδομάδα 46 του 2023 (13/11-19/11/2023), ενώ κυριάρχησε την τελευταία εβδομάδα του 2023 και μέχρι την εβδομάδα 17 του 2024 (22/4-28/4/2024). Μετά από αυτό το διάστημα, κυριαρχούν οι υποπαραλλαγές του τύπου ΒΑ.2.86 με τις μεταλλάξεις R346T και/ή F456L. Επισημαίνεται ότι οι υποπαραλλαγές τύπου KP αποτελούν νέες υποπαραλλαγές της JN.1 και δεν διαφέρουν γενετικά σε μεγάλο βαθμό.

Ποιοι ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου:

Α. Ενήλικα άτομα:

– Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

– Ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

·         Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

·         Χρόνια καρδιακά νοσήματα

·         Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη).

·         Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών.

·         Δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες.

·         Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.

·         Χρόνια νεφροπάθεια.

·         Χρόνιες παθήσεις ήπατος.

·         Νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα.

·         Σύνδρομο Down.

·         Έγκυοι με υποκείμενα νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου.

·         Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερο από 40 kg/m2).

·         Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών.

·         Άτομα που διαμένουν σε ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων.

·         Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.

Επισημαίνεται ότι το ελάχιστο προτεινόμενο μεσοδιάστημα από προηγούμενο εμβολιασμό ή νόσηση για τον εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο JN.1 για τη χρονική περίοδο 2024-2025 είναι τουλάχιστον τρεις μήνες. Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού μπορεί να χορηγηθεί και την ίδια μέρα με το αντιγριπικό εμβόλιο – αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία – όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το αντιγριπικό εμβόλιο.

Β. Παιδιά:

Παιδιά ηλικίας 6 μηνών και άνω και έφηβοι που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

·         Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

·         Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή

·         Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)

·         Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών

·         Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

·         Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

·         Χρόνια νεφροπάθεια

·         Χρόνιες παθήσεις ήπατος

·         Νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα

·         Σύνδρομο Down 5

·         Παιδιά και έφηβοι με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μεγαλύτερο ή ίσο της 95ης ΕΘ.

Σχετικά Άρθρα