“Ντρίμπλα” ΠΑΣΟΚ με Σακελαροπούλου, αλλά θέλει Βενιζέλο- Μηνύματα μεταξύ Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη

“Ντρίμπλα” ΠΑΣΟΚ με Σακελαροπούλου, αλλά θέλει Βενιζέλο- Μηνύματα μεταξύ Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη

Ολοένα και πιο σαφές γίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ τείνει υπέρ της επανεκλογής της Κατερίνας Σακελαροπούλου στην προεδρία της Δημοκρατίας, ενισχύοντας τις φήμες ότι στη Χαριλάου Τρικούπη έχει φτάσει μήνυμα ότι το όνομα της νυν ΠτΔ είναι ψηλά στη λίστα των υποψηφίων που μελετά ο πρωθυπουργός. Οι πληροφορίες φέρουν, μάλιστα, τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο να έχει ενημερώσει σχετικά το Νίκο Ανδρουλάκη σε σύντομη συνάντηση που είχαν στο Φανάρι για τον εορτασμό των Θεοφανίων.

Δεν είναι τυχαίο απ΄ ότι φαίνεται πως τις δύο τελευταίες ημέρες, πρώτα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου Όλγα Μαρκογιαννάκη και στη συνέχεια ο Παύλος Χρηστίδης άφησαν σαφώς να εννοηθεί πως το ΠΑΣΟΚ θα ψήφιζε ξανά την Κατερίνα Σακελαροπούλου. Είτε, πάντως, έχει …ληφθεί το μήνυμα του Μαξίμου, είτε επιχειρείται να έρθει σε δύσκολη θέση ο Κυριάκος Μητσοτάκης εάν δεν επαναπροτείνει την κ. Σακελαροπούλου, η Χαριλάου Τρικούπη δείχνει να επιδιώκει να εμφανιστεί με θεσμικό πρόσωπο και να συναινέσει στην εκλογή νέου/ας ΠτΔ. Σήμερα, το μήνυμα έγινε ακόμα σαφέστερο με την παρέμβαση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος.

Στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 ήταν καλεσμένος ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ – Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς, ο οποίος αναφέρθηκε στο ζήτημα της επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. «Η Νέα Δημοκρατία και ειδικά ο Πρωθυπουργός θα πρέπει, αν δεν προτείνει την ανανέωση της θητείας της κας Σακελλαροπούλου που ήταν προσωπική του επιλογή, να το αιτιολογήσει», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι στο ΠΑΣΟΚ σε κοινό μήκος κύματος. Ο Παναγιώτης Δουδωνής, για παράδειγμα, είπε (realfm) ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ ενός πολιτικού προσώπου στην προεδρία της Δημοκρατίας, κάτι που δεν συνάδει με μία επανεκλογή της Κατερίνας Σακελαροπούλου. Όπως και ζητά πρόσωπο από την κεντροαριστερά, αν και ορισμένοι κατατάσσουν τη νυν ΠτΔ σε αυτόν τον ιδεολογικό χώρο. Προφανώς το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει την υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος βρίσκεται στην “short list” του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν και ορισμένοι υπενθυμίζουν ότι είναι πολιτικά πληθωρικός και ενδεχομένως να δημιουργούσε συνθήκες άτυπου ανταγωνισμού με την κυβέρνηση σε μείζονα θέματα.

Παράλληλα, ο ίδιος μίλησε και για τον τέως πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, αλλά και για την ακροδεξιά στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

«Η Λατινοπούλου είναι το συγγενές κόμμα της Λεπέν»

«Χαίρομαι που στελέχη της Νέας Δημοκρατίας όπως η κα Βούλτεψη λένε ότι η κα Λατινοπούλου είναι το συγγενές κόμμα της Λεπέν και συμφωνώ. Βέβαια, υπάρχουν και στελέχη στη Νέα Δημοκρατία και κορυφαίοι υπουργοί, που έχουν πει ότι έχουν ιστορική σχέση με το κόμμα της Λεπέν, όπως ο κ. Βορίδης» ανέφερε αρχικά.

Χαρακτήρισε «αστείο και μόνο να συζητάμε για την κα Λατινοπούλου. Είναι αμετροεπές και μόνο που σχολιάζει τον Κώστα Σημίτη. Σκοπός της είναι τα λίγα λεπτά δημοσιότητας, πήγε να χαϊδέψει κάποια ακροδεξιά κοινά σε έναν διαγκωνισμό, που κάνει με άλλα κόμματα της ακροδεξιάς και με ένα μέρος της Νέας Δημοκρατίας και δεν διστάζει με μία ρητορεία φασιστική και δυσφημιστική να προσβάλλει τη μνήμη του εκλιπόντος».
«Ο Κώστας Σημίτης ήταν ένας πολιτικός, που αγωνίστηκε για μια Ελλάδα της αυτοπεποίθησης, ενώ η κα Λατινοπούλου υποστηρίζει μια Ελλάδα της απομόνωσης. Άρα, είναι τεράστια η πολιτισμική και πολιτική διαχωριστική γραμμή, η οποία υπάρχει. Αυτά που λέει, επομένως, εμείς τα θεωρούμε ανάξια λόγου και δεν θέλουμε να δώσουμε αξία, διότι πέραν από καταδικαστέα είναι και φαιδρά», πρόσθεσε ο Κώστας Τσουκαλάς για τον τέως πρωθυπουργό.

«Δεν θα δώσουμε αξία σε κάποιους ακροδεξιούς πολιτικούς νάνους»

Ο Εκπρόσωπος Τύπου υπενθύμισε, παράλληλα, ότι «θυμάμαι τον κ. Γεωργιάδη στο ΛΑ.Ο.Σ. το 2004, που είχε μία αδιανόητα εμπρηστική ρητορεία σε σχέση με τον κ. Σημίτη», τονίζοντας ότι «είναι καλοδεχούμενο ότι ξαφνικά είκοσι χρόνια μετά αναγνωρίζει την αξία του εκλιπόντος και αναθεωρεί όσα έχει πεί. Τον καλωσορίζουμε στην ορθή άποψη».

Ανέφερε, ωστόσο, ότι «δεν είναι μόνο η Λεπέν. Εδώ βγαίνει ο Ντόναλντ Τραμπ τον οποίο πολλοί υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας την επόμενη μέρα των εκλογών αποθέωναν και λέει ότι θέλει να προσαρτήσει τη Γροιλανδία ακόμη και με όπλα, λέει για τον Παναμά, λέει ακόμα και για το ζήτημα του Καναδά, μιλάει για θαυμασμό προς τον Ερντογάν. Για αυτά, ο κ. Γεωργιάδης, ο κ. Πλεύρης που τον αποθέωναν ,τι λένε;»

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να μπούμε σε μια διαδικασία αντιπαράθεσης με κόμματα τα οποία θέλουν απλά, χτυπώντας το ΠαΣοΚ, να διαγκωνιστούν στο ποιος είναι πιο ελκυστικός σε ακροδεξιά κοινά, να δώσουμε τροφή σε αυτά και να τα κάνουμε πιο ορατά. Οι ανακοινώσεις και του Προέδρου του ΠαΣοΚ και όλων των στελεχών και η δική μου σχετικά με το έργο, την πορεία και την προσφορά του Κώστα Σημίτη καθιστά ξεκάθαρο το ποια είναι η θέση μας. Δεν θα δώσουμε αξία σε κάποιους ακροδεξιούς πολιτικούς νάνους, οι οποίοι απλά θέλουν λίγα λεπτά δημοσιότητας», ξεκαθάρισε ο Κώστας Τσουκαλάς.

«Το κρίσιμο είναι να φτάσουμε σε προοδευτικό ΠτΔ»

Όσον αφορά στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ-Κινήματος Αλλαγής επανέλαβε ότι «εμείς έχουμε πει από την αρχή δημόσια ποια θα πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά του. Το ΠαΣοΚ εδώ και δύο μήνες μιλάει για ΠτΔ από την κεντροαριστερά για να υπάρχει πολιτική εξισορρόπηση, εθνική ενότητα και εγγύηση θεσμικής ομαλότητας. Άρα θα είναι και αυτό κατά τη γνώμη μου μία συνεισφορά του ΠαΣοΚ, αν φτάσουμε σε ΠτΔ κεντροαριστερό, και θα δείξει ότι είναι και μια επιδραστική αντιπολίτευση».

Τόνισε, ωστόσο, ότι «η Νέα Δημοκρατία και ειδικά ο Πρωθυπουργός θα πρέπει, αν δεν προτείνει την ανανέωση της θητείας της κας Σακελλαροπούλου που ήταν προσωπική του επιλογή, να το αιτιολογήσει. Αν δούμε χαρακτηριστικά σε όλους τους Προέδρους, όταν ένα κόμμα πρότεινε την πρώτη φορά Πρόεδρο Δημοκρατίας, τη δεύτερη φορά όταν έμπαινε το ίδιο όνομα στο ζύγι πάντα το κόμμα που τον πρότεινε τον ξαναστήριζε. Το ΠαΣοΚ στήριξε τον Κωστή Στεφανόπουλο και το 1995 και το 2000, η Νέα Δημοκρατία τον Κάρολο Παπούλια και το 2005 και το 2010. Άρα, εδώ θα έχουμε στην ουσία μια νέα κατεύθυνση πρώτη φορά να μην προτείνεται η ανανέωση. Και θα πρέπει να το αιτιολογήσει».

«Εμείς θα τοποθετηθούμε για τα πρόσωπα όταν τοποθετηθεί και ο Πρωθυπουργός. Διότι δεν είναι το κρίσιμο να υπάρξει ένας προοδευτικός υποψήφιος Πρόεδρος για να καταγραφεί απλά, αλλά να φτάσουμε σε προοδευτικό Πρόεδρο. Ο θεσμός του ΠτΔ δεν είναι θεσμός για να κάνεις αντιπολίτευση. Είναι κατ’ εξοχήν συναινετικός θεσμός, διότι πρέπει να εκφράζει την εθνική ενότητα. Αν έρθει ο Πρωθυπουργός με μία στενή δεξιά επιλογή απλά για να καλύψει τα δικά της εσωκομματικά αδιέξοδα, εκεί προφανώς και θα έχουμε άλλη πρόταση», κατέληξε ο Κώστας Τσουκαλάς.

Σχετικά Άρθρα