Βουλή: Επιστροφή στην καθημερινότητα με “Σπαρτιάτες”, νομοσχέδια καθημερινότητας και εκλογή ΠτΔ
Οι εργασίες της Βουλής μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές και λόγω του εθνικού πένθους για το θάνατο του Κώστα Σημίτη ξεκινούν την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, οπότε θα συνεδριάσει η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβολευτικής Δεοντολογίας με θέμα “τη διατύπωση γνώμης της Επιτροπής (σ.σ. προς τη Ολομέλεια) περί της συνδρομής των προϋποθέσεων για την αναστολή κάθε είδους κρατικής χρηματοδότησης και οικονομικής ενίσχυσης του κόμματος ” ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ”.
Πάντως το μείζον ζήτημα που θα κληθεί να αποφασίσει η Ολομέλεια, στην πιο κορυφαία ίσως κοινοβουλευτική διαδικασία, είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας περί τα τέλη Ιανουαρίου, καθώς στις 12 Μαρτίου ολοκληρώνεται η θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου και μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.
Παράλληλα το Μαξίμου θα ρίξει όλο το βάρος στη προώθηση του κυβερνητικού έργου και στο πλαίσιο αυτό τα νομοσχέδια που αναμένεται να έρθουν στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση μέσα στους πρώτους μήνες του 2025 είναι:
- το σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού, για την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσα από πλατφόρμες τύπου Airbnb.
- του υπουργείου Παιδείας για τις “ρυθμίσεις για την ενίσχυση του ερασιτεχνικού και του επαγγελματικού αθλητισμού”.
- του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση νέων μορφών βίας κατά των γυναικών, πρόσθετες ρυθμίσεις στον νόμο περί ενδοοικογενειακής βίας, αναδιοργάνωση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών, ενίσχυση της λειτουργίας της Eurojust (οργανισμός της Ε.E. για τη συνεργασία στην ποινική Δικαιοσύνη) και μέτρα για την προστασία των ανηλίκων και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
- το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, με τίτλο “Αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Τραύματος” με στόχο τπν εκσυγχρονισμό και ενίσχυση των υγειονομικών δομών του ΕΣΥ μέσω της αναμόρφωσης του Εθνικού Συστήματος Τραύματος, τη γρήγορη και αποτελεσματική ιατρική απόκριση στη διαχείριση και αντιμετώπιση του τραυματία και τη μείωση των υψηλών επιπέδων νοσηρότητας, θνητότητας, αναπηρίας και των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων που επιφέρει η βλάβη στον τραυματία.
- των υπουργείων Υποδομών/Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη για την αναμόρφωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με σύνθημα “Περισσότερη προστασία, λιγότερα ατυχήματα”,
- του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, σχετικά με τη βελτίωση της ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων σε θέσεις διευθυντικών στελεχών των εισηγμένων εταιρειών και της ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων στα Διοικητικά Συμβούλια.
- του υπουργείου Προστασίας Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, για την αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας και
- του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για την διαχείριση των “κόκκινων” δανείων αγροτών και συνεταιρισμών.