Πρώτη σύσκεψη στο Μαξίμου μετά τις γιορτές-Τριμερής στο Κάιρο και διαδικασίες εκλογής ΠτΔ στο επίκεντρο

Πρώτη σύσκεψη στο Μαξίμου μετά τις γιορτές-Τριμερής στο Κάιρο και διαδικασίες εκλογής ΠτΔ στο επίκεντρο

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Εφόσον ισχύσει η… “πεπατημένη” στην πολιτική όλα τα ονόματα που έχουν ακουστεί ως επιλογές ενόψει της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας προφανώς βγήκαν στο προσκήνιο για να… “καούν” όπως αρέσκονται να λένε αναλυτές… Η εκτίμηση ενισχύεται ακόμη περισσότερο καθώς όσοι γνωρίζουν καλά τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν αποκλείουν η τελική επιλογή του να μην έχει δει καθόλου το φως της δημοσιότητας ως σενάριο. Το ίδιο είχε συμβεί, άλλωστε, και το 2019, οπότε το όνομα της κ. Σακελλαροπούλου δεν είχε διαρρεύσει ούτε λίγες ώρες πριν την επίσημη ανακοίνωση. 

Όπως και να’ χει ο χρόνος τελειώνει, και ο πρωθυπουργός ίσως και την επόμενη εβδομάδα ανακοινώσει τις προθέσεις του με τη μορφή “διαγγέλματος”, όπως είχε κάνει και το 2020, με την κ. Σακελλαρόπουλου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Μετά τις χριστουγεννιάτικες αποδράσεις του σε Χανιά και Μιλάνο σήμερα πραγματοποιείται η πρώτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την περίοδο των εορτών κατά την οποία αναμένεται να αποσαφηνιστεί το χρονοδιάγραμμα των ανακοινώσεων και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας προκειμένου έως το τέλος Φεβρουαρίου, εφόσον απαιτηθούν και οι πέντε ψηφοφορίες στη Βουλή να έχει ολοκληρωθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα βρεθεί αύριο, Τετάρτη, στο Κάιρο για την τριμερή Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου, η οποία θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη λόγω και των εξελίξεων στη Συρία, με την Τουρκία να φιλοδοξεί να παίξει διευρυμένο ρόλο στην περιοχή. Υπουργοί της κυβέρνησης Ερντογάν προαναγγέλλουν συμφωνία για ΑΟΖ με τη Συρία κάτι που σύμφωνα με παρατηρητές και γνώστες της τουρκικής στρατηγικής πρέπει να θεωρείται δεδομένο αλλά σε δεύτερο χρόνο.

Στην Αθήνα παρακολουθούν με προσοχή τις τουρκικές κινήσεις στην περιοχή ενώ η Τουρκία θα διεξαγάγει έως τις 16 Ιανουαρίου αεροναυτική άσκηση υπό την επωνυμία «Γαλάζια Πατρίδα 2025» σε περιοχές του Αιγαίου, της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

Συστάσεις σε υπουργούς

Όσον αφορά στην εσωτερική επικαιρότα ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επισημάνει προς τους υπουργούς ότι η χαλάρωση τελείωσε, και τώρα πρέπει να «τρέξουν» τις προτεραιότητες που έχουν στους «μπλε φακέλους» που έλαβαν στο τελευταίο υπουργικό της χρονιάς.

Η χρονιά που ξεκινά είναι κρίσιμη για την κυβέρνηση, η οποία έχει αρχίσει βρίσκει βηματισμό υπερβαίνοντας την καθημερινή διαχείριση κρίσεων και στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να υπάρξουν απτά πολιτικά παραγόμενα που θα είναι εύληπτα για τους πολίτες.

Το πρώτο υπουργικό του 2025 θα συνεδριάσει την Παρασκευή και τότε ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει εκτενέστερα το στίγμα για τη νέα χρονιά.

Τα σενάρια για ΠτΔ

Και ενώ κυλά αντίστροφα ο χρόνος για την ανακοίνωση του προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας παρά τα σενάρια για πλείστα όσα πρόσωπα που ακούγονται στη δημόσια σφαίρα, πριν από λίγες μέρες ο κ. Μητσοτάκης φερόταν να μην έχει καταλήξει στις αποφάσεις του. Σύμφωνα με συνεργάτες του δύο είναι τα χαρακτηριστικά που θα κρίνουν την τελική επιλογή του κ. Μητσοτάκη: Η εξασφάλιση ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης και η διατήρηση της εσωκομματικής συνοχής της ΝΔ.

Κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη παραδέχονται ότι σχεδόν κανένα πρόσωπο, τουλάχιστον απ’ όσα έχουν πέσει στο τραπέζι τους τελευταίους μήνες, δεν μπορεί να συγκεντρώσει 200 ψήφους, όπως απαιτεί το Σύνταγμα, για να εκλεγεί από την πρώτη ή την δεύτερη ψηφοφορία, θεωρώντας πάντως ρεαλιστικό στόχο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με 180 ψήφους

Για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εκτός από τις διαφωνίες στο εσωτερικό της ΝΔ δεν θα έχει τη στήριξη ούτε του ΠΑΣΟΚ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, που την είχαν ψηφίσει το 2019. Η αδυναμία να συγκεντρώσει τις 200 ψήφους είναι ένα ισχυρό μειονέκτημα. Πάντως αν τελικά ο κ. Μητσοτάκης απορρίψει την επιλογή θα πρέπει να εξηγήσει γιατί την αλλάζει τώρα και να φανεί ότι υποχωρεί στις πιέσεις που δέχτηκε από το κόμμα του, κάτι που αποτελεί αντεπιχείρημα όσων εκτιμούν ότι δεν έχουν εξαλειφθεί οι πιθανότητες της.  

  • Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη που δεν συντάσσονται με μία δεύτερη θητεία της κ. Σακελλαροπούλου επιμένουν ότι η επιλογή σε μία πανσπερμία κομμάτων στα κοινοβουλευτικά έδρανα θα πρέπει να έχει ενοποιητικό ρόλο, υψηλό κύρος και αποδοχή.

Για παράδειγμα ένα πρόσωπο που θα προέρχεται από την κεντροαριστερά μπορεί να εξασφαλίσει τουλάχιστον τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ ώστε στην τρίτη ψηφοφορία να εκλεγεί με 180 ψήφους. Αν ο κ. Μητσοτάκης κινηθεί με βάση αυτή την ανάλυση έχει να επιλέξει από μία σχετικά μικρή λίστα υποψηφίων, όπου στην κορυφή βρίσκεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με πηγές.

Στα ονόματα που έχουν συζητηθεί εκτενώς είναι και ο Λουκάς Παπαδήμος. Ο πρώην Πρωθυπουργός χαίρει σεβασμού ευρύτερα στο πολιτικό σύστημα για τον ρόλο που είχε διαδραματίσει ως υπηρεσιακός Πρωθυπουργός την κρίσιμη περίοδο της κρίσης. Ένα άλλο πρόσωπο, το οποίο συγκεντρώνει πολλά χαρακτηριστικά είναι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας αν και ο ίδιος έχει απορρίψει το ενδεχόμενο. Από το τραπέζι έχει αποσυρθεί το όνομα της κ. Μενδώνη.

Βέβαια όπως αναφέρθηκε και στην εισαγωγή πολλά ονόματα μπορεί απλώς να ακούγονται… Είναι, άλλωστε, κοινή παραδοχή ότι όλα έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, ανάλογα με την οπτική και το πολιτικό ζητούμενο.

Ο κ. Μητσοτάκης επεξεργάζεται και το σενάριο μιας υποψηφιότητας-έκπληξη, πέρα από τα ονόματα που έχουν ακουστεί καθώς κατά πάγια τακτική τείνει να προσανατολίζεται και σε λύσεις εκτός των προβλεπομένων.

Σχετικά Άρθρα