Ο Ζελένσκι θα υπέγραφε κατάπαυση πυρός στη γραμμή του μετώπου-Τι ζητά από τον Τραμπ

Ο Ζελένσκι θα υπέγραφε κατάπαυση πυρός στη γραμμή του μετώπου-Τι ζητά από τον Τραμπ

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε προχθές μια τρίωρη συνέντευξη στον μπλόγκερ Λεξ Φρίντμαν, η οποία έμεινε στη μνήμη για τις άσεμνες εκφράσεις από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, καθώς και για τη δήλωσή του ότι δεν θα μιλούσε ρωσικά, παρότι ο Φρίντμαν ήξερε ρωσικά και προσφέρθηκε να επικοινωνήσει σε αυτά, επειδή «δεν σέβεται τον ηγέτη της Ρωσίας, ούτε τον ρωσικό λαό». Ο ίδιος ο μπλόγκερ ανήκει στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων και παίρνει πρόθυμα συνεντεύξεις από συνεργάτες και υποστηρικτές του Τραμπ. Υπό αυτή την έννοια, δεν κουράστηκε να ρωτά τον Πρόεδρο της Ουκρανίας αν σκόπευε να κάνει ειρήνη και αν ήταν έτοιμος για διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν, με τον Ζελένσκι να απαντά συνήθως εξαιρετικά έντονα, αποκαλώντας τον Πούτιν «κουφό», «μαμούθ» που σκότωσε Τσετσένους.

Όλα αυτά έγιναν viral στο διαδίκτυο, πυροδοτώντας συζητήσεις, ακόμη και την αντίδραση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος δήλωσε ότι «ολόκληρος ο ρωσικός λαός περιφρονεί τον Ζελένσκι» και «για τον ρωσικό λαό, η εκδίκηση κατά του Ζελένσκι δεν πρέπει να τελειώσει τώρα, ακόμη και μετά την αποπομπή του».

  • Παράλληλα, ο Ζελένσκι είπε και άλλα πράγματα στη συνέντευξη που έγιναν λιγότερο αντιληπτά. Αν και σκιαγράφησαν την κύρια γραμμή του σε σχέση με τον Τραμπ και για τις πιθανές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.

Η ουσία των δηλώσεων του είναι ότι το Κίεβο θα συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός κατά μήκος της γραμμής του μετώπου, αλλά μόνο εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δώσουν στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας. Αυτό θα μπορούσε να είναι είτε η ένταξη στο ΝΑΤΟ είτε εγγυήσεις παρόμοιες με αυτές που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Ισραήλ. Συγκεκριμένα, βοήθεια στην απόκρουση πυραυλικών επιθέσεων.

  • Με άλλα λόγια, ο Ζελένσκι εννόησε ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να δώσει στο Κίεβο τέτοιες εγγυήσεις, οι οποίες θα συνεπάγονται την υποχρέωση των ΗΠΑ να συμμετάσχουν άμεσα σε πολεμικές επιχειρήσεις στο πλευρό της Ουκρανίας σε περίπτωση νέας εισβολής της Ρωσίας, τονίζοντας ταυτόχρονα, ότι οι εγγυήσεις των ΗΠΑ είναι οι βασικές.

Είναι αλήθεια ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει εκφράσει ποτέ την ετοιμότητά της να αναλάβει δεσμεύσεις για την Ουκρανία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πόλεμο μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας. Αντίθετα, τονιζόταν συνεχώς ότι οι Αμερικανοί σκοπεύουν να αποφύγουν με κάθε τρόπο την είσοδο σε πόλεμο με τη Ρωσία.

  • Σύμφωνα με τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, η ανάγκη να δοθούν στην Ουκρανία εγγυήσεις άμεσης στρατιωτικής υποστήριξης ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους οι ΗΠΑ είχαν αρνητική στάση απέναντι στο σχέδιο συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης την άνοιξη του 2022.

Το ερώτημα όμως που γεννάται είναι αν θα αλλάξει η θέση της Αμερικής υπό τον Τραμπ. Μέχρι στιγμής, τίποτα δεν παραπέμπει σε κάτι τέτοιο. Ο Τραμπ και οι συνεργάτες του ακολουθούν μια εντελώς διαφορετική γραμμή, λέγοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, ότι οι ΗΠΑ δίνουν ήδη υπερβολική προσοχή στην Ουκρανία, σπαταλώντας πόρους για αυτήν, και ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να μεταφερθεί αυτό το βάρος στην Ευρώπη και να επικεντρωθεί σε άλλα προβλήματα και περιοχές του κόσμου.

Όλα αυτά στην πραγματικότητα, κάνουν απαραίτητο να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό. Και το να περιμένει κανείς ότι, έχοντας μια τέτοια ιδέα στο μυαλό του, ο Τραμπ θα αποφασίσει να δεσμευτεί σε έναν πόλεμο κατά της Ρωσίας για την Ουκρανία, θα ήταν μια εξαιρετικά τολμηρή υπόθεση εκ μέρους των ουκρανικών αρχών.

Αν όμως ο Τραμπ απορρίψει τις εκκλήσεις του Ζελένσκι για εγγυήσεις ασφαλείας, τότε το Κίεβο θα έχει λίγες επιλογές για να διαφωνήσει με τη θέση της Ουάσινγκτον.

  • Από την άποψη αυτή, ένα άλλο σημείο που ο Ουκρανός Πρόεδρος επανέλαβε και στις δύο συνεντεύξεις είναι αξιοσημείωτο. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη δεύτερη προεδρική θητεία του, είπε ότι η απόφαση για το αν θα την αναλάμβανε ή όχι εξαρτάται από τις συνθήκες υπό τις οποίες θα τελείωνε ο πόλεμος.

Από αυτό, εκ πρώτης όψεως, προκύπτει το συμπέρασμα ότι αν ο πόλεμος τελειώσει χωρίς να πληρούνται οι όροι του Ζελένσκι, θα αποχωρήσει από το αξίωμα. Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο με την πρώτη ματιά.

Το κύριο στοίχημα των ουκρανικών αρχών είναι ότι οι διαπραγματεύσεις για την ταχύτερη δυνατή κατάπαυση του πυρός κατά μήκος της γραμμής του μετώπου με συμβιβαστικούς όρους θα καταρρεύσουν και ο πόλεμος θα συνεχιστεί «μέχρι το νικηφόρο τέλος».

  • Ο Ζελένσκι, σύμφωνα με αναλυτές, κάνει αυτές τις δηλώσεις για την ετοιμότητά του να τερματίσει τον πόλεμο μόνο και μόνο για να δείξει ότι βρίσκεται «στην ίδια γραμμή με τον Τραμπ», ελπίζοντας ότι το αμερικανικό «κόμμα του πολέμου» θα αποτρέψει τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ από συμβιβασμούς με τον Πούτιν και θα τον πείσει να συνεχίσει την προηγούμενη γραμμή για την Ουκρανία ή ακόμη και να την σκληρύνει. Υπάρχουν όμως και οι ελπίδες ότι οι αναγκαίοι συμβιβασμοί θα απορριφθούν από τον ίδιο τον Πούτιν.

Όμως το επόμενο ερώτημα που γεννάται είναι το τι θα συμβεί αν αυτό το σχέδιο δεν αποδώσει και ο πόλεμος τελειώσει μακριά από τους όρους για τους οποίους μιλάει τώρα ο Ζελένσκι. Θα παραιτηθεί ή θα διεκδικήσει μια νέα θητεία;

Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ούτε γι αυτό. Ο Ζελένσκι έχει αλλάξει επανειλημμένα τη δημόσια θέση του σχετικά με τους όρους για τον τερματισμό του πολέμου, εκφράζοντας διάφορες «φόρμουλες ειρήνης» και «σχέδια για τη νίκη». Και μπορεί να την αλλάξει περισσότερες από μία φορές, πλασάροντας την όποια συμφωνία ως νίκη του.

Πάντως οι κωλοτούμπες του Ζελένσκι δεν θα είναι χωρίς πολιτικές συνέπειες για τον ίδιο και το κόμμα του, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα στις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όπου η κοινή γνώμη έχει μεταστραφεί και δεν επιθυμεί την συνέχιση του πολέμου, αλλά αναζητά μια λύση με τερματισμό των εχθροπραξιών.

Σχετικά Άρθρα