“Ο ισραηλινός στρατός θα αποσυρθεί από όλα τα εδάφη του Λιβάνου”

“Ο ισραηλινός στρατός θα αποσυρθεί από όλα τα εδάφη του Λιβάνου”

Ο Αμερικανός απεσταλμένος Άμος Χόχσταϊν επιβεβαίωσε ότι ο ισραηλινός στρατός θα αποσυρθεί από όλα τα λιβανέζικα εδάφη, αλλά αναγνώρισε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός δεν θα είναι εύκολη. Η επίσκεψη του Χόχσταϊν στη Βηρυτό, όπου συναντήθηκε με Λιβανέζους αξιωματούχους, συνέπεσε με την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από την πόλη Νακούρα, την οποία κατέλαβε κατά την χερσαία εισβολή του λίγες ημέρες πριν τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία, για να εισέλθει ο λιβανέζικος στρατός και να σταθμεύσει σε θέσεις υπό ισραηλινό έλεγχο.

Ο Χόχσταϊν επανέλαβε τη δέσμευσή του να υποστηρίξει τον λιβανέζικο στρατό, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι ότι «είμαι πάντα στην ευχάριστη θέση να επιστρέφω στη Βηρυτό για να παρακολουθήσω τον τερματισμό των παραβιάσεων μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ και να παρακολουθούμε την εφαρμογή της συμφωνίας».

  • Όπως σημείωσε «ο ισραηλινός στρατός έχει ξεκινήσει την απόσυρσή του από τη Νακούρα και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι να εγκαταλείψει όλη την επικράτεια του Λιβάνου», τονίζοντας «την ανάγκη επίτευξης συναίνεσης και εστίασης στην ανασυγκρότηση της οικονομίας και την ανοικοδόμηση».

Ο Λίβανος υπολογίζει στα αποτελέσματα της αποστολής του Αμερικανού απεσταλμένου, ο οποίος υποστήριξε την κατάρτιση και υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της λιβανέζικης και της ισραηλινής πλευράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος αρχικά συναντήθηκε συνάντηση με τον διοικητή του λιβανέζικου στρατού στρατηγό Τζόζεφ Αούν στο γραφείο του τελευταίου, πριν μεταβεί στο νότο, στη συνέχεια επέστρεψε στη Βηρυτό για να συναντηθεί με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι και τον πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι, όπου δήλωσε ότι «έχουμε ακόμη 20 ημέρες και θα συνεχίσουμε το έργο που κάναμε για την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού και την ανάπτυξη του λιβανέζικου στρατού με τη συνοδεία των δυνάμεων της UNIFIL».

Ο Χόκσταϊν πρόσθεσε ότι «κάναμε πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις και συζητήσαμε την απόφαση για κατάπαυση του πυρός και διακοπή των εχθροπραξιών και ο Πρωθυπουργός Μικάτι έδειξε τη δέσμευσή του να συνεχίσει να εφαρμόζει αυτή τη συμφωνία».

  • Πηγές που συνόδευαν την αποστολή του Χόχσταϊν ανέφεραν ότι ο τελευταίος «ενημέρωσε τη λιβανέζικη πλευρά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν λάβει κανένα μήνυμα από το Ισραήλ σχετικά με την πρόθεσή τους να παραμείνουν στον Λίβανο».

Επιβεβαίωσαν δε ότι ο Αμερικανός απεσταλμένος ανακοίνωσε ότι η χώρα του «θα ασκήσει πίεση στο Ισραήλ να αποσυρθεί από τον νότιο Λίβανο, το αργότερο στις 27 Ιανουαρίου, και επίσης θα ασκήσει πίεση στη λιβανέζικη πλευρά να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της να αναπτύξει το Λιβανέζικο Στρατό στις τοποθεσίες που εκκενώθηκαν από το Ισραήλ και να μην επιτρέψει στους μαχητές της Χεζμπολάχ να επιστρέψουν σε αυτό και να διαλύσει όλες τις στρατιωτικές δυνατότητες του κόμματος στα νότια του ποταμού Λιτάνι».

  • Όσο για τις διαρροές που υποστήριζαν ότι ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (CENTCOM), στρατηγός Τζάσπερ Τζέφερς, δικαιολόγησε την ισραηλινή επιθυμία να παραταθεί η προθεσμία της αποχώρησης λέγοντας ότι «ο λιβανέζικος στρατός απέτυχε να εκτελέσει την αποστολή του», οι πηγές τόνισαν ότι η ο Αμερικανός απεσταλμένος ανανέωσε ενώπιον του διοικητή του στρατού, στρατηγό Τζόζεφ Αούν, «την (πλήρη) εμπιστοσύνη των Ηνωμένων Πολιτειών, στο στρατιωτικό κατεστημένο του Λιβάνου και συνεχίζει να το υποστηρίζει και να ενισχύει τον ρόλο του στην επόμενη φάση για τον έλεγχο της κατάστασης ασφάλειας και στρατιωτικού χαρακτήρα στα νότια του Λιτάνου σε συνεργασία με τις δυνάμεις της UNIFIL», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει αλήθεια σε όσα αναφέρθηκαν για την αμερικανική ευθύνη για τη βραδύτητα της ανάπτυξης του στρατού, όπως θα έπρεπε, και την αποτυχία δέσμευσης για ανάπτυξη 10.000 στρατιωτών στα νότια του Λιτανίου».

Παράλληλα με τις χερσαίες και εναέριες παραβιάσεις της κυριαρχίας του Λιβάνου, το Ισραήλ εφάρμοσε ό,τι είχε δεσμευτεί σχετικά με την απόσυρσή του από την περιοχή Νακούρα, και ο λιβανέζικος στρατός ανέλαβε τις θέσεις που εκκενώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό.

  • Η Διοίκηση του Στρατού ανακοίνωσε, σε δήλωση, ότι «Μονάδες στρατού στάθμευσαν γύρω από την πόλη Νακούρα – Τύρο, και ξεκίνησαν την ανάπτυξη εκεί σε συντονισμό με την Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL).

«Η ισραηλινή απόσυρση συνέπεσε με τη συνεδρίαση της πενταμελούς επιτροπής για την επίβλεψη της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Ρας αλ-Νακούρα, παρουσία του ανώτερου συμβούλου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κ. Άμος Χόχσταϊν», αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι ο στρατός «θα ολοκληρώσει την ανάπτυξη κατά την επόμενη φάση και οι εξειδικευμένες μονάδες θα πραγματοποιήσουν μηχανική έρευνα στην πόλη για την απομάκρυνση των πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί». Η διοίκηση του στρατού κάλεσε «να μην πλησιάσουν την περιοχή και να συμμορφωθούν με τις οδηγίες των στρατιωτικών μονάδων μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη».

Σχετικά Άρθρα