Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Καταδίκασε την Ελλάδα για παράνομη απέλαση μετανάστριας

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Καταδίκασε την Ελλάδα για παράνομη απέλαση μετανάστριας

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε ότι η Ελλάδα απέλασε παράνομα μια γυναίκα πίσω στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντας ως συστηματική τη χρήση συνοπτικών απελάσεων ή «επαναπροωθήσεων». Το δικαστήριο του Στρασβούργου επιδίκασε αποζημίωση ύψους 20.000 ευρώ στην απελαθείσα, αφού το δικαστήριο έκρινε ότι απελάθηκε αδικαιολόγητα το 2019, αφού πέρασε τα ελληνοτουρκικά σύνορα, χωρίς να της δοθεί η ευκαιρία να υποβάλει αίτημα ασύλου.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ομόφωνα ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 3 και του άρθρου 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα λόγω «απώθησης» της αιτούσας προς την Τουρκία. Το Δικαστήριο έκρινε ότι υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι υπήρξε την εποχή των φερόμενων γεγονότων, μια συστηματική πρακτική «απωθήσεων» υπηκόων τρίτων χωρών από τις ελληνικές αρχές, από την περιοχή του Έβρου έως την Τουρκία.

«Το Δικαστήριο δεν είχε κανένα λόγο να αμφιβάλλει ότι η ίδια είχε πέσει θύμα κράτησης με σκοπό την «απώθησή» της», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η απόφαση. Μάλιστα, όπως επισημαίνει, φαίνεται να έχουν χρησιμοποιηθεί και άλλα παράνομα μέσα που αντιβαίνουν τις διατάξεις της Σύμβασης για τα ανθρώπινα Δικαιώματα. Ο τρόπος δε, που η ελληνική Δικαιοσύνη ενήργησε σε ό,τι αφορά την προστασία των ανθρώπων με ανάλογες περιιπτώσεις, κρίνεται αναποτελεσματική.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση G.R.J. κατά Ελλάδας που αφορούσε την φερόμενη «απώθηση» Αφγανού υπηκόου από την Ελλάδα προς την Τουρκία, το Δικαστήριο έκρινε ότι ο αιτών δεν μπορούσε να διεκδικήσει το καθεστώς θύματος για τους σκοπούς του άρθρου 35 της Σύμβασης, δεδομένου ότι δεν είχε παράσχει εκ πρώτης όψεως αποδεικτικά στοιχεία στην Ελλάδα ή της «απώθησής» του στην Τουρκία από το νησί της Σάμου, στις εικαζόμενες ημερομηνίες.

Οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης στις ακροάσεις είχαν αρνηθεί τους ισχυρισμούς, αμφισβητώντας την αυθεντικότητα των αποδεικτικών στοιχείων που παρουσιάστηκαν και υποστηρίζοντας ότι οι συνοριακές πολιτικές της Ελλάδας συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες προέτρεψε την Ελλάδα να διερευνήσει πιο ενδελεχώς τις πολλαπλές καταγγελίες απώθησης, ενώ αρκετές ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν περιγράψει τις εικαζόμενες παράτυπες απελάσεις ως συστηματική πρακτική.

Σχετικά Άρθρα