“Άβουλοι και μοιραίοι… “: Ο Μασκ τους εξευτελίζει, αυτοί ψελλίζουν…”κόκκινες γραμμές”
Με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς οι Ευρωπαίοι (προσώρας) ηγέτες συνειδητοποιούν ότι ο Ελον Μασκ δεν αστειεύεται. Σωστότερα: Συνειδητοποιούν ποιον ανέχονταν, με ποιον συνομιλούσαν και ποιον νόμιζαν ως επικεφαλής της τεχνολογικής επανάστασης της εποχής μας. Μετά τη συνειδητοποίηση, που είναι επίπονη και παίρνει χρόνο, έρχεται η σειρά της αντίδρασης. Και να λοιπόν που Μακρόν, Στάρμερ και Σολτς κάτι προσπαθούν να πουν σ’ αυτό που φαίνεται ότι απεργάζεται συνολική πολιτική κατάρρευση στην Ευρώπη για να ευνοηθεί η αγαπημένη του ακροδεξιά σε όλες τις μορφές της.
Ο Εμανουέλ Μακρόν άρχισε να βλέπει το φως το αληθινό την Δευτέρα. Μιλώντας σε εκδήλωση που γίνεται κάθε χρόνο στο Παρίσι προς τιμήν των πρέσβεων ξένων χωρών στη Γαλλία, ο πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι “πριν από δέκα χρόνια, ποιος θα μπορούσε να το φανταστεί ότι ο ιδιοκτήτης ενός από τα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα στον κόσμο θα υποστήριζε ένα νέο διεθνές αντιδραστικό κίνημα και θα παρενέβαινε άμεσα στις εκλογές”.
Ο Μακρόν δεν τόλμησε βέβαια να κατονομάσει τον Μασκ, ίσως διότι ξέρει ότι ο Αμερικανός μεγιστάνας έχει γίνει ήδη το δεξί χέρι του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Αλλά το γεγονός ότι τον φωτογράφησε ίσως συνιστά μια αρχή. Η αλήθεια είναι ότι ο Γάλλος πρόεδρος μέχρι πρότινος απολάμβανε την παρέα του Μασκ, ή τουλάχιστον, έτσι έδειχνε. Ο ιδιοκτήτης του twitter/Χ έδωσε προσφατα το παρόν στην τελετή επαναλειτουργίας της Παναγίας των Παρισίων καλεσμένος του επικεφαλής της γαλλικής δημοκρατίας αλλά μόλις μερικές ημέρες μετά φαίνεται ότι οι σχέσεις των δύο ανδρών έχουν επηρεαστεί από τις συνεχείς υποστηρικτικές δηλώσεις του Μασκ προς τη γερμανική ακροδεξιά και τα ιδιαίτερα επικριτικά του σχόλια για τον Βρετανό Πρωθυπουργό Κιθ Στάρμερ.
- Μιλώντας για τον ηγέτη της Μεγάλης Βρετανίας, ούτε αυτός τόλμησε να κατονομάσει τον Μασκ σε σχετικό σχόλιό του. Ο μεγιστάνας συνεχίζει να προσβάλλει την υφυπουργό προστασίας των γυναικών από τη βία Τζες Φίλιπς η οποία, κατά τον Αμερικανό επιχειρηματία, δεν χειρίστηκε με τον ενδεδειγμένο τρόπο περιστατικά μαζικών βιασμών κοριτσιών από μετανάστες.
Παρεμβαίνοντας συνεχώς στο twitter/Χ (δικό του είναι άλλωστε, ότι θέλει φαντάζεται ότι μπορεί να πράττει σ’ αυτό) ο Μασκ έφτασε στο σημείο να γράψει ότι “η Αμερική πρέπει να απελευθερώσει το λαό της Βρετανίας από την τυραννική κυβέρνησή του. Φαίνεται ότι ο επηρμένος αυτός τύπος φαντάζεται τις ΗΠΑ να επεμβαίνουν (στρατιωτικά μήπως;) ακόμα και στα εσωτερικά της Μεγάλης Βρετανίας επιβάλλοντας τη θέλησή τους.
Ο Στάρμερ, σε συνέντευξη τύπου την Κυριακή, αποφάσισε και αυτός να αντιδράσει αλλά χωρίς να αναφέρει ονόματα και διευθύνσεις: “Όταν το δηλητήριο της ακροδεξιάς οδηγεί σε σοβαρές απειλές για τον Τζες Φίλιπς και άλλους, τότε έχει ξεπεραστεί η κόκκινη γραμμή”. Δεν είναι ακριβώς η δήλωση που θα βάλει στη θέση τους ανθρώπους σαν τον Μασκ, την ώρα μάλιστα που η επίσημη αμερικανική διπλωματία δεν βρήκε έστω μερικές λέξεις για να στηλιτεύσει τη στάση του επιχειρηματία.
Ούτε φυσικά για την ωμή επέμβασή του στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της Γερμανίας πήρε θέση το Στέιτ Ντιπάρμεντ ή κάποιο άλλο μέρος της εν ενεργεία αμερικανικής κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν. Ο Μασκ εξέφρασε δημοσίως την άποψη ότι “μόνο το AfD μπορεί να σώσει τη Γερμανία” προκαλώντας σάλο στη χώρα και μία σειρά από δηλώσεις πολιτικών και πολιτειακών παραγόντων που καλούσαν τον επιχειρηματία να μείνει μακριά απο τη γερμανική πολιτική σκηνή (και ενόψει των εκλογών της 23ης Φεβρουαρίου).
Ο δε Καγκελάριος Ολαφ Σολτς αντέδρασε αλλά όψιμα και σε χαμηλούς τόνους: “Αφήνω σε άλλους την προσπάθεια για την εύνοια του κ. Μασκ” είπε ο Γερμανός Καγκελάριος ο οποίος αποφάσισε να θυμηθεί και τις ιστορικές πολιτικές καταβολές του λέγοντας “ως Σοσιαλδημοκράτες, έχουμε συνηθίσει στο γεγονός ότι υπάρχουν πλούσιοι επιχειρηματίες των μέσων ενημέρωσης που δεν εκτιμούν τη σοσιαλδημοκρατική πολιτική — και δεν κρύβουν τις απόψεις τους”.
Παλαιότερα όμως (μόλις πριν από δύο-τρία χρόνια δηλαδή) ο Σολτς είχε στενή συνεργασία με τον ιδιοκτήτη της Tesla για ζητήματα που αφορούσαν την αυτοκινητοβιομηχανία και την πράσινη μετάβαση. Το 2021, η Tesla εγκαινίασε τη Gigafactory στο Grünheide, του Βραδενμβούργου, με στόχο την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων για την ευρωπαϊκή αγορά. Η γερμανική κυβέρνηση, με επικεφαλής τότε την Άνγκελα Μέρκελ, υποστήριξε τη δημιουργία της μονάδας με οικονομικά κίνητρα. Ο Σολτς, ως Υπουργός Οικονομικών, υποστήριξε επίσης αυτή την επένδυση, αναγνωρίζοντας τη σημασία της για την τοπική οικονομία και την τεχνολογική καινοτομία.
- Εν συνεχεία όμως ο Μασκ εξέφρασε παράπονα για την “υπερβολική γραφειοκρατία στη Γερμανία”, ειδικά κατά την κατασκευή της Gigafactory. Παρά την αρχική συνεργασία, υπήρξαν εντάσεις μεταξύ της Tesla και της γερμανικής κυβέρνησης, με τον Μασκ να υποστηρίζει ότι οι καθυστερήσεις επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα.
Στο τέλος, δε, του 2024, ο Μασκ άρχισε να εκφράζει το θαυμασμό του για το AfD αποκρούοντας τα σχόλια ότι προωθεί την ακροδεξιά ατζέντα με το επιχείρημα ότι η επικεφαλής του κόμματος Αλίς Βάιντελ είναι λεσβία και ότι η σύντροφός της κατάγεται από τη Σρι Λάνκα. Λίγο ακόμα και θα δήλωνε οπαδός της woke κουλτούρας ο Μασκ για να στηρίξει την ακροδεξιά στη Γερμανία.
Ολα αυτά πότε γίνονται; Την περίοδο που ο Πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό υπέβαλλε την παραίτησή του μετά από μία δεκαετία συνεχούς διακυβέρνησης. Το σύστημα Τραμπ-Μασκ είχε περιλάβει και εκείνον πριν από μερικές ημέρες όταν ο επερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ αποκαλούσε τον εκλεγμένο πρόεδρο ανεξαρτητου κράτους ως “κυβερνήτη του Καναδά” αμφισβητώντας έτσι την οντότητα του γειτονικού, στις ΗΠΑ, κράτους.
Ολα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει λοιπόν ο Μασκ και ο ακροδεξιός συφερτός γύρω του. Αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ακόμα και τώρα, παρουσιάζονται άτολμοι και άβουλοι. Και ξέρουμε όλοι τι έχει γράψει ο Κώστας Βάρναλης, έναν αιώνα πίσω, για τους άβουλους: “Άβουλοι και μοιραίοι αντάμα προσμένουν, ίσως, κάποιο θάμα…”