Πολιτική “σκακιέρα” η εκλογή ΠτΔ: Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη, η στρατηγική ΠΑΣΟΚ, το “δώρο” στον ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική “σκακιέρα” η εκλογή ΠτΔ: Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη, η στρατηγική ΠΑΣΟΚ, το “δώρο” στον ΣΥΡΙΖΑ

Θέμα χρόνου είναι η λήψη της τελικής απόφασης του πρωθυπουργού για το πρόσωπο που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μοιράζεται τις σκέψεις του, ωστόσο φαίνεται πως η λίστα υποψηφίων έχει μικρύνει κατά πολύ. Οι ανακοινώσεις αναμένονται από τα  μέσα του μήνα, με κομματικές πηγές να προσδιορίζουν ως κρίσιμη την εβδομάδα 13 με 20 Ιανουαρίου. Μέχρι τότε τα σενάρια και η ονοματολογία θα πυκνώνουν.  

ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλούνται να ορίσουν την τελική στάση που θα κρατήσουν κατά τη διάρκεια του “γρίφου”  για το πρόσωπο που θα προτείνει η ΝΔ, αλλά και να αποφασίσουν πως θα συμπεριφερθούν όταν το “αίνιγμα” λυθεί.

 Το ΠΑΣΟΚ, προσώρας,  κρατά το στρατηγικό ρόλο του παρατηρητή, “δείχνοντας” οτι αναμένει τις αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, για να τοποθετηθεί.

Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα της Προεδρίας

Δεν μπαίνει στην ονοματολογία και αποφεύγει με μαεστρία κάθε σενάριο. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, να ανακοινωθεί νωρίτερα το πρόσωπο που έχει στο μυαλό του ο Νίκος Ανδρουλάκης, ως εναλλακτική της πρότασης του  Πρωθυπουργού, στην περίπτωση που η Χαριλάου Τρικούπηδεν συμφωνήσει με αυτή.

Στο “πράσινο στρατόπεδο”, επιμένουν στην παράδοση που θέλει το κυβερνών κόμμα να προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας πρόσωπο από τον χώρο της αντιπολίτευσης, υπενθυμίζοντας τα ονόματα του Κωστή Στεφανόπουλου, του Κάρολου Παπούλια και του Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε οτι  “ο θεσμός είναι κατεξοχήν συναινετικός, και πρέπει να συμπυκνώνει την εθνική ενότητα, την πολιτική εξισορρόπηση -γι’ αυτό και λέμε ότι εφόσον κυβερνά η Νέα Δημοκρατία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέρχεται από την κεντροαριστερά– και βέβαια την εγγύηση της θεσμικής ομαλότητας”.

Τα “όχι” του ΠΑΣΟΚ και το ενδεχόμενο συναίνεσης

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη ξεκαθαρίσει οτι δεν θα συναινέσουν σε πρόσωπο που θα προέρχεται από το χώρο της ΝΔ, ενώ δεν διακρίνεται η πρόθεση να στηριχθεί μια εκ νέου υποψηφιότητα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

“Θα τοποθετηθούμε με άξονα αυτά που έχουμε πει και δεν θεωρούμε ότι πρέπει να εργαλειοποιείται ο θεσμός” επεσήμανε ο Κώστας Τσουκαλάς σε τηλεοπτική του συνέντευξη εξηγώντας: “για παράδειγμα η Νέα Δημοκρατία να λέει ότι επειδή έχει εσωκομματικά προβλήματα, θα τα καταστήσει και θεσμικά αδιέξοδα της χώρας με μια στενή κομματική επιλογή ή να πούμε ότι επειδή κάνουμε σκληρή αντιπολίτευση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία πρέπει σε όλα να είμαστε απέναντι, ακόμη και στην Προεδρία που είναι ένας θεσμός που ενδείκνυται για την επίτευξη συναινέσεων“.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενσαρκώνει την εθνική ενότητα, είναι αυτός που επιλέγεται για να ενώνει τους Έλληνες“, κατέληξε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος.

Στην Χαριλάου Τρικούπη, πάντως δεν συμμερίζονται οτι μπορεί να ερμηνευτεί από την κοινωνία, ως εναγκαλισμός με την ΝΔ, το ενδεχόμενο να συμφωνήσει σε μια πρόταση του κυβερνώντος κόμματος που θα έχει τα χαρακτηριστικά και τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το ΠΑΣΟΚ.

Οι κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρείται, από πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ, σαν πολιτικό δώρο, καθώς-όπως λένε-  θα βάλει στο κάδρο τον παλιό δικομματισμό, θα εκπέμψει ένα σήμα συναίνεσης ΠΑΣΟΚ-Κυβέρνησης και παράλληλα θα δώσει πόντους στον ΣΥΡΙΖΑ, ως  εκφραστή του αντιμητσοτακικού πόλου.

Στην Κουμουνδούρου επικράτησε η άποψη, ότι το κόμμα πρέπει να προτείνει υποψήφιο/α και να μην περιμένει την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού. Μάλιστα την Παρασκευή- που κατά πάσα πιθανότητα θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία– δεν αποκλείεται να συζητηθεί το όνομα και να ακολουθήσουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλούν για την ανάγκη κοινής υποψηφιότητας από τα κόμματα του προοδευτικού χώρου αφήνοντας ωστόσο σαφείς αιχμές για την στάση που τηρεί το ΠΑΣΟΚ. “ Θα πρέπει να τοποθετηθούν και τα άλλα προοδευτικά κόμματα μπροστά σε αυτή την πρόταση, να υπάρξει μια κοινή υποψηφιότητα” σημείωσε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος υπογραμμίζοντας όμως οτι “εμείς επιδιώκουμε μια προοδευτική συναίνεση και όχι συναίνεση με τον κ. Μητσοτάκη και τις πολιτικές του”.

Ο Γιώργος Καραμέρος σε τηλεοπτική συνέντευξη, ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει απεύθυνση στο ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα του ΠτΔ, σημείωσε οτι το προσκλητήριο έχει ήδη διατυπωθεί και από τον Σωκράτη Φάμελλο και τόνισε πως “το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να απαντήσει σε αυτό. Το καλοκαίρι του ’23 έκλεισε την πόρτα σε μια προοδευτική συνεργασία, με τα αποτελέσματα που είδαμε σε επίπεδο εθνικών εκλογών. Νομίζω ότι, πια, όποιος αρνείται το προοδευτικό μέτωπο προκειμένου να αλλάξουν και οι πολιτικές στη χώρα και οι συνθήκες για τους πολίτες, έχει και την ευθύνη”.

Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μοιάζει διατεθειμένος να στηρίξει την υποψηφιότητα της νυν Πρόεδρου της Δημοκρατίας, εάν αυτή προταθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σχετικά Άρθρα