Τελικά τι συμβαίνει κάτω από τον Κηφισό και πόσο επικίνδυνο είναι; Μάλλον τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά
Μέλη της ομάδας Γεωμυθική αποκάλυψαν ότι κάτω από τον Κηφισό υπάρχουν τρεις λίμνες. Αυτό καθαυτό το γεγονός ίσως να μην φαίνεται… τρομερό και η σημαντικοτητά να προσμετράται στο πλαίσιο μιας επιστημονικής ανακάλυψης. Ωστόσο τα πραγμνατα μάλλον δεν είναι τόσο απλά. Οι δηλώσεις των επιστημόνων που έκαναν την ανακάλυψη προκαλούν προβληματισμό και χτυπούν ηχηρές καμπάνες για τους αρμόδιους σε δύο κατευθύνσεις (ρύπανση, στατικότητα). Και μπορεί για το πρώτο να νομίζουμε κακώς ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αν και οι επιπτώσεις στην υγεία μας δεν είναι άμεσα ορατές, για το δεύτερο όμως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε ούτε λεπτό.
Αρκεί μόνο να αναφερθούμε στο εξής: Πριν το δυστύχημα (έγκλημα το χαρακτηρίζουν οι συγγενείς των θυμάτων) στα Τέμπη οι προειδοποιήσεις έπεφταν βροχή, Και τότε όμως οι υπεύθυνοι κώφευαν.
Καταρχάς στο γεγονός:
- Η πρώτη από τις λίμνες εντοπίστηκε από τα μέλη της ίδιας ομάδας, τον Ιανουάριο του 2023. Βρέθηκε στο ύψος της πεζογέφυρας Περισσού και οδού Βικέλα στα Πατήσια, αμέσως μετά την υπόγεια συμβολή του Κηφισού με τον Ποδονίφτη.
- Τον Ιούλιο του 2023, η δεύτερη λίμνη εντοπίστηκε κάτω από τον Κηφισό στο ύψος της Λεωφόρου Αθηνών αφού μπήκαν από την περιοχή του Ρέντη και αφού περπάτησαν 3,5 χιλιόμετρα κάτω από την Εθνική Οδό.
- Η τρίτη και η μεγαλύτερη λίμνη στην κοίτη του Κηφισού βρίσκεται στο σημείο συνάντησης με το ρέμα της Εσχατιάς και είναι αυτή που προκαλεί την μεγαλύτερη ανησυχία. Η συγκεκριμένη λίμνη σχηματίστηκε καθώς στο σημείο αυτό καταστράφηκε η κοίτη και φαίνεται να έχει μέχρι και ψάρια.
Η συγκεκριμένη λίμνη, η τρίτη, σχηματίστηκε καθώς στο σημείο αυτό καταστράφηκε η κοίτη. Η λίμνη αυτή, μάλιστα, φαίνεται να έχει μέχρι και ψάρια. Η ομάδα αναγκάστηκε να σταματήσει εκεί, καθώς η λίμνη ήταν αδιαπέραστη.
Τα νέα στοιχεία για την κατάσταση της υπόγειας σήραγγας έρχονται στο φως έπειτα από ακόμη μία εξερεύνηση τριών μελών της ερασιτεχνικής ομάδας σπηλαιολόγων «Γεωμυθική» (Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, Γιάννης Μήλας, Γιώργος Καφαντάρης).
Ενας εκ των επιστημόνων, ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, μίλησε το πρωί του Σαββάτου στο OPEN. Χαρακτήρισε την κατάσταση «εξαιρετικά σοβαρή». Ο συντονιστής της ομάδας «Γεωμυθική» μίλησε για τις συνέπειες του σχηματισμού λιμνών εξαιτίας της καταστροφής της κοίτης του ποταμού από τη διάβρωση και τη συσσώρευση μπαζών και σκουπιδιών. Πρόσθεσε ότι ίσως υπάρχουν και άλλες λίμνες, καθώς, δύο χιλιόμετρα του ποταμού παραμένουν ανεξερεύνητα.
Ο επιστήμονας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στις αρμόδιες Αρχές, καθώς, όπως είπε, τα ζητήματα είναι δύο: το πρόβλημα της ρύπανσης και το πρόβλημα της στατικότητας, με ό,τι αυτό σημαίνει για το κατάστρωμα της εθνικής οδού που περνάει ακριβώς από πάνω.
- Ο κ. Θεοδοσόπουλος είπε ότι το πόσο σοβαρό είναι το κομμάτι της στατικότητας θα κριθεί από τους αρμόδιους φορείς, πλην όμως επισήμανε ότι η μόνιμη συσσώρευση υδάτων σε τόσο μεγάλη έκταση, μόνο κάτι καλό δεν προοιωνίζεται για την ασφάλεια της όλης κατασκευής.
Έκανε μάλιστα έκκληση για τη διενέργεια άμεσης αυτοψίας στα σημεία ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος του κινδύνου.
Παράλληλα ο σπηλαιολόγος και μέλος της ομάδας Γεωμυθική, Γιώργος Καφαντάρης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 είχε τονίσει ότι:
«Το νερό έχει σκάψει τα τσιμέντα, πηγαίνει πλέον κάτω από το τσιμέντο. Πρέπει να αντληθούν τα νερά για να δουν τη ζημιά. Όσο περνάει ο καιρός χειρότερα θα γίνεται. Κάποια στιγμή θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα».
Ο Γιώργος Καφαντάρης μιλώντας για το θέμα και στον Alpha ανέφερε πως «όλα τα υπόγεια ποτάμια της Αττικής είναι “σουρωτήρια”»! Συγκεκριμένα είπε ότι «θα σας πω την εκτίμησή μου χωρίς να είμαι μηχανικός. Έχουμε δει σχεδόν όλα τα ποτάμια της Αττικής, είναι γνωστή η κατάσταση στον Κηφισό έχει πάρα πολλά προβλήματα. Εξαρχής δεν έπρεπε να γίνει αυτό το έργο. Έχει προβλήματα και στη σχεδίασή του, δεν υπάρχει πρόσβαση από πουθενά. Αν -μη κακό- γίνει κάτι δεν θα μπορέσει να μπει κάποιος για να ψάξει».
Και συμπλήρωσε πως «σε όλα τα υπόγεια ποτάμια της Αττικής υπάρχουν τρύπες, είναι “σουρωτήρια” από σωλήνες που βγάζουν λύματα».
Μιλώντας στην «Καθημερινή» τα μέλη της ομάδας των σπηλαιολόγων της «Γεωμυθικής» δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την στατικότητα:
«Το ζήτημα της στατικότητας είναι πολύ σοβαρό και κατά τη γνώμη μας χρειάζεται να αντληθούν τα νερά και να γίνει μια εκτίμηση των ζημιών από μηχανικούς. Ο υπόγειος αγωγός σε αυτήν την τρίτη λίμνη είναι στη χειρότερη κατάσταση που έχουμε δει» λέει ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος. «Η Εσχατιά είναι παραπόταμος του Κηφισού που ξεκινά από την Πάρνηθα. Το ρέμα είναι άθικτο στο Μενίδι, διευθετείται αυτή την περίοδο από το Μενίδι έως την Αττική Οδό και έχει ήδη υπογειοποιηθεί από το 2017, από την Αττική Οδό έως τη συμβολή του με τον Κηφισό».
«Εκτιμώ ότι έχει βάθος από ένα έως δύο μέτρα και μήκος τουλάχιστον 50-60 μέτρα, οπότε δεν μπορούσαμε να τη διασχίσουμε. Η λίμνη έχει δημιουργηθεί από την υποσκαφή του τσιμεντένιου πυθμένα, ο οποίος φαίνεται να είχε πάχος μόνο 5-10 εκατοστά και ένα πολύ λεπτό σιδερένιο πλέγμα, δηλαδή επρόκειτο για κακοκατασκευή. Θεωρώ πολύ ανησυχητικό ότι στους πλαϊνούς τοίχους έχουν υποσκαφεί και οι πάσσαλοι θεμελίωσης σε βάθος 1-2 μέτρων. Δεν ξέρω πόσο βαθιά είναι τα θεμέλια, αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να ελεγχθούν», συμπληρώνει ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος.
Tον περασμένο Αύγουστο η Περιφέρεια Αττικής υπέγραψε σύμβαση 1,2 εκατ. ευρώ με εργολάβο για την απομάκρυνση σκουπιδιών και μπάζων από την κλειστή κοίτη του Κηφισού. Υπολογίζεται ότι το συνεργείο απομάκρυνε περίπου 12.500 τόνους φερτών υλικών, καθώς σύμφωνα με την Περιφέρεια, η υπόγεια κοίτη δεν είχε καθαριστεί από το 2002. Εκτιμάται, επίσης, ότι στο υπόγειο τμήμα του Κηφισού καταλήγουν και αρκετές παράνομες συνδέσεις αποχετεύσεων παραποτάμιων επιχειρήσεων.
Εν κατακλείδι οι αρμόδιοι, κυβέρνηση, κράτος, περιφέρεια πρέπει να ενσκύψουν με σοβαρότητα στα όσα λένε οι επιστήμονες και να μην αφήσουν να σέρνεται ένα τέτοιο μεγάλης εμβέλειας ζήτημα… Λύσεις εξάλλου όπως διαβάσετε και παραπάνω υπάρχουν και όταν πρόκειται για τη δημόσια ασφάλεια οποιαδήποτε καθυστέρηση ή ολιγωρία μπορεί να αποδειχτεί εγκληματική. Τέτοια επονείδιστα παραδείγματα εξάλλου υπάρχουν πολλά…