Κόστος στέγασης: Εκρηκτική κατάσταση σχεδόν μη αναστρέψιμη- Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα με αδιανόητα ποσοστά

Κόστος στέγασης: Εκρηκτική κατάσταση σχεδόν μη αναστρέψιμη- Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα με αδιανόητα ποσοστά

Διαβάζεις (και ξαναδιαβάζεις) τον πίνακα της Eurostat για την κατάταξη των χωρών βάσει του ποσοστού εισοδήματος που διαθέτουν οι πολίτες της για στεγαστικές ανάγκες και λες, δεν μπορεί, κάποιο λάθος έχει γίνει. Δυστυχώς για όλους μας δεν υπάρχει κανένα λάθος. Τα στοιχεία, που επικαιροποιήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2024 αλλά αφορούν το σύνολο του 2023, το λένε όσο πιο εκκωφαντικά γίνεται. Οι Έλληνες είναι πρωταθλητές Ευρώπης, μακράν του δευτέρου μάλιστα, σε κόστος στέγης!

Και όχι μόνο αυτό. Είναι και το ποσοστό που τα “σπάει”, είμαστε οι μοναδικοί του πίνακα που ξεπερνάνε το 30% για να εκτοξευτούν μάλιστα στο θηριώδες 35,2% του συνολικού εισοδήματος!

Αν δεν είναι αυτό success story τι είναι;

Για να το κάνουμε πενηνταράκια οι Ελληνες ξοδεύουν περισσότερο από το 1/3 του εισοδήματός τους (το οποίο, όπως ξέρουμε, σε αγοραστική αξία δεν “φτουράει”) για δαπάνες στέγασης είτε ενοίκιο είτε καταβολή δόσης για στεγαστικό δάνειο. Με το που μπαίνει ο μήνας δηλαδή το 35,2% του διαθέσιμου εισοδήματος ξοδεύεται μόνο και μόνο για να συνεχίσει το εν λόγω νοικοκυριό να έχει ένα κεραμύδι πάνω από το κεφάλι του. Με το 65% πρέπει να καλυφθούν όλες οι υπόλοιπες ανάγκες (διατροφή, λογαριασμοί κτλ).

Καταλαβαίνει κανείς, χωρίς να είναι ειδήμων στα οικονομικά, ότι μία τέτοια κατάσταση δεν μπορεί να είναι βιώσιμη, άρα δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ καιρό.

Ας δούμε όμως και κάτι άλλο. Στη δεύτερη και στην τρίτη θέση στο σχετικό πίνακα βρίσκονται η Δανία και η Γερμανία. Η Δανία, χώρα-πρότυπο του ευρωπαϊκού βορρά διαθέτει ΑΕΠ σε ονομαστικές διπλάσιο από την Ελλάδα. Για τη Γερμανία δεν χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο πέρα από το ότι είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης των 27. Οι διαφορές με την Ελλάδα είναι έτσι και αλλιώς χαώδεις. Και όμως, από αυτές τις δύο χώρες η Ελλάδα έχει σαφώς μεγαλύτερο κόστος στέγασης.

Σε ότι αφορά τις χώρες που βρίσκονται στις πιο χαμηλές θέσεις του πίνακα συναντά κανείς την Κύπρο η οποία μάλιστα έχει το μικρότερο ποσοστό (μόλις 11,6%). Ξέρουμε ότι τα ενοίκια στην Κύπρο είναι πολύ ακριβά, κατά τόπους ακριβότερα απ’ ότι στην Ελλάδα, και ότι στο νησί ο κόσμος διαμαρτύρεται για τα υψηλά κόστη στέγασης! Είναι όμως φανερό από τον πίνακα ότι οι Κύπριοι έχουν σαφώς μεγαλύτερα εισοδήματα από τους Ελληνες, ιδιαίτερα αν έχουμε να κάνουμε με τους μισθωτούς. Ρωτήστε ποιες είναι οι αποδοχές ενος Κύπριου εκπαιδευτικού ή γιατρού;

Πολύ καλύτερες επιδόσεις από την Ελλάδα καταγράφουν όλες οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, οι οποίες, σημειωτέον, αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα στεγαστικής κρίσης.

  • Οι Ισπανοί δαπανούν το 17,2% του εισοδήματός τους σε στεγαστικές ανάγκες, οι Ιταλοί το 14,4%, οι Μαλτέζοι το 12% και οι Κροάτες το 14,4%.

Ακόμα και οι Γάλλοι βρίσκονται πολύ μακριά από την Ελλάδα αφού ξοδεύουν μόλις το 17,9% του εισοδήματός τους που δεν έχει φυσικά καμία σχέση με τα ελληνικά εισοδήματα. Ο δε μέσος όρος στην Ευρώπη το 27 διαμορφώνεται στο 19,7%, κυρίως γιατί τον “τραβούν” πιο ψηλά χώρες όπως η Ελλάδα, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Ολοι, δηλαδή, οι πλούσιοι του Ευρωπαϊκού βορρά συν τους κιμπάρηδες Ελληνες.

Θυμίζουμε εδώ ότι τα ποσοστά ιδιοκατοίκισης έχουν μειωθεί δραματικά στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Εκεί που η χώρα απολάμβανε ποσοστά ιδιοκατοίκισης που ξεπερνούσαν ακόμα και το 80%, πλέον το σχετικό ποσοστό έχει περιοριστεί κάτω από το 70% (συγκεκριμένα στο 69,6%).

Αυτό το στοιχείο δείχνει ότι η στέγαση στη χώρα γίνεται τόσο ακριβή που η απόκτηση ή η διατήρηση ιδιόκτητης στέγης για πολλούς συμπολίτες μας γίνεται όνειρο θερινής νυκτός. Το δε ποσοστό βαίνει ακόμα περισσότερο μειούμενο στην Αθήνα της οποίας οι πολίτες έχουν να αντιμετωπίσουν και το βραχνά της έλλειψης σπιτιών λόγω της ανάπτυξης της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

  • Υπάρχει, συμπερασματικά, πολύ σοβαρό πρόβλημα στέγης στη χώρα. Πρόβλημα που απαιτεί εκπόνηση και εφαρμογή άλλων πολιτικών σε σχέση με αυτές που εφαρμόζονται. Η λαίλαπα των μνημονίων από το 2010 μέχρι και το 2018 σάρωσε τα πάντα στο τομέα αυτόν και άλλαξε για τα καλά τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί τις δεκαετίες μετά την Μεταπολίτευση.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν αυτή η τάση συνεχιστεί, η κρίση θα λάβει μόνιμα χαρακτηριστικά τα οποία εν τέλει θα είναι μη αναστρέψιμα με ότι αυτό συνεπάγεται για τις κοινωνικές συνέπειες.

Ολος ο πίνακας εδώ (https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/ilc_mded01__custom_12697144/bookmark/table?lang=en&bookmarkId=b53b47f2-319a-4182-8290-a261fb1a3e26)

Σχετικά Άρθρα