Φάμελλος: Στις εκλογές πρέπει να υπάρχει ένα προοδευτικό σχήμα απέναντι στον Μητσοτάκη

Φάμελλος: Στις εκλογές πρέπει να υπάρχει ένα προοδευτικό σχήμα απέναντι στον Μητσοτάκη

Στις επόμενες βουλευτικές εκλογές πρέπει απέναντι στον κ. Μητσοτάκη να υπάρχει ένα σχήμα προοδευτικό που να μπορεί, όχι απλά να τον ανατρέψει, αλλά να ασκήσει πολιτικές προς όφελος της κοινωνίας. Θέλουμε μια προοδευτική αλλαγή» τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξη στο Kontra. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, «ο διάλογος στον προοδευτικό χώρο δεν πρέπει να σταματήσει επ’ ουδενί. Πρέπει να ενισχυθεί με αξιοπιστία. Στόχος να πετύχουμε μια προοδευτική πρόταση που να προχωράει μπροστά και τη χώρα μας».

«Θα κάνουμε πολλά για να αλλάξει κι άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να δυναμώσει και να μεγαλώσει. Κάνουμε ήδη αρκετά. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Δεν θα είμαι ποτέ ικανοποιημένος και δεν είμαστε ποτέ ικανοποιημένοι αν δεν πετύχουμε μεγάλες πολιτικές αλλαγές για τη χώρα και για τους πολίτες» υπογράμμισε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Σε άλλο σημείο ο Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να μεγαλώσει γιατί χρειάζεται πρώτα από όλα η χώρα μια δυναμική αντιπολίτευση. Όταν ο πολίτης αισθάνεται αδιέξοδο κάθε φορά που πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ και θέλει να ζήσει και να προκόψει στον τόπο του και όχι να φύγει στο εξωτερικό, ο φταίχτης είναι ένας και είναι συγκεκριμένος. Είναι η πολιτική της κυβέρνησης. Άρα, εδώ δεν μπορείς να πας με συναίνεση. Πρέπει να πεις ποιος φταίει και τι πρέπει να αλλάξει. Εγώ λέω πολύ απλά: η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είπε ότι «το 70% των εργαζομένων έχει αμοιβές κάτω από 950€. Μια οικογένεια δύο εργαζόμενων κάτω των 950€ δεν τα βγάζει πέρα. Είναι μια οικογένεια φτωχών εργαζομένων.

Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να λέει ότι έχει μειωθεί η ανεργία, όμως οι μισές νέες θέσεις εργασίας που έχουμε την τελευταία περίοδο είναι θέσεις μερικής και ευέλικτης απασχόλησης που δεν αμείβονται ούτε καν με τον κατώτατο μισθό.

Υπάρχει πλούσιο δυναμικό στη χώρα, νέοι και νέες με πολλά πτυχία που δεν βρίσκουν μέλλον. Και υπάρχει θυμός και αγωνία. Εμείς γι’ αυτούς τους πολίτες θα μιλήσουμε. Για τους νέους και νέες που θέλουν να ζήσουν και να προκόψουν στην Ελλάδα, αλλά δεν βρίσκουν προοπτική».

Όσον αφορά τις τράπεζες, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε ότι τα υπερκέρδη να μη γίνουν φόροι που μπαίνουν στα ταμεία. «Ήδη υπάρχει υπερείσπραξη φόρων και ιδιαίτερα λόγω της μεγάλης αύξησης του πληθωρισμού και άρα των εσόδων από ΦΠΑ. Ο κ. Μητσοτάκης εισπράττει περισσότερα από ό,τι προϋπολογίζει και δεν μειώνει το ΦΠΑ.

Είναι τρελό και απαράδεκτο αυτό… Εμείς λέμε τα έσοδα από τα υπερκέρδη των τραπεζών να γίνουν ένα ταμείο για στεγαστική πολιτική. Επίσης, χρειάζεται να ενισχυθεί και η καινοτόμος επιχειρηματικότητα. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νέες επιχειρήσεις, επιχειρήσεις νέων πρέπει να στηριχτούν από αυτούς τους πόρους».

Για τον ένα μήνα στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Ειδικότερα, ο Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας για την έως τώρα θητεία του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, ανέφερε ότι «αυτός ο μήνας ήταν γεμάτος. Προλάβαμε να οργανώσουμε κάποιες πολύ μεγάλες παρεμβάσεις. Συνεδρίασαν ήδη όλα τα Όργανα. Είμαστε παρόντες και παρούσες στη Βουλή σε αρκετές συνεδριάσεις, με κορυφαία αυτή του προϋπολογισμού, με παρεμβάσεις που δίνουν λύσεις στην ελληνική κοινωνία. Και μέσα σ’ όλα αυτά και μια περιοδεία στην περιφέρεια. Άρα νομίζω ότι ήταν μια πολύ καλή αρχή, ενδεικτική του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επέστρεψε στην πολιτική.

Θα κάνουμε πολλά για να αλλάξει κι άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να δυναμώσει και να μεγαλώσει. Κάνουμε ήδη αρκετά. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Δεν θα είμαι ποτέ ικανοποιημένος και δεν είμαστε ποτέ ικανοποιημένοι αν δεν πετύχουμε μεγάλες πολιτικές αλλαγές για τη χώρα και για τους πολίτες».

Συνεργασίες και δυναμική αντιπολίτευση

Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι «στις επόμενες βουλευτικές εκλογές πρέπει απέναντι στον κ. Μητσοτάκη να υπάρχει ένα σχήμα προοδευτικό που να μπορεί, όχι απλά να τον ανατρέψει, αλλά να ασκήσει πολιτικές προς όφελος της κοινωνίας. Θέλουμε μια προοδευτική αλλαγή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να μεγαλώσει γιατί χρειάζεται πρώτα από όλα η χώρα μια δυναμική αντιπολίτευση. Όταν ο πολίτης αισθάνεται αδιέξοδο κάθε φορά που πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ και θέλει να ζήσει και να προκόψει στον τόπο του και όχι να φύγει στο εξωτερικό, ο φταίχτης είναι ένας και είναι συγκεκριμένος. Είναι η πολιτική της κυβέρνησης. Άρα, εδώ δεν μπορείς να πας με συναίνεση. Πρέπει να πεις ποιος φταίει και τι πρέπει να αλλάξει. Εγώ λέω πολύ απλά: η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει.

Αισθάνομαι περήφανος για την τιμή που μου έγινε για τη θέση του προέδρου. Υπηρετώ ένα κόμμα στο οποίο ανήκω πάρα πολλά χρόνια, σχεδόν όλη η ζωή μου είναι ενταγμένη και χαρακτηρισμένη από τη σχέση μου με την Αριστερά και την πολιτική. Περάσαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο για να φτάσουμε μέχρι εδώ. Γυρίσαμε όμως σελίδα».

Για τις τράπεζες

Μιλώντας για τις τράπεζες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπογράμμισε ότι υπάρχει καρτέλ. «Έχουν αδικαιολόγητα κέρδη 4 δισεκατομμύρια τον χρόνο, τα οποία λείπουν από την αγορά και τα νοικοκυριά. Για αυτό ευθύνεται η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης.

Τον πολίτη τον ενδιαφέρει πώς θα έχει χαμηλότερα επιτόκια, γιατί υπάρχει μια κλοπή δισεκατομμυρίων. Το βασικό είναι να μπορεί να έχει ο επαγγελματίας φθηνότερα επιτόκια. Το βασικό είναι να μην έχουν προμήθειες υπέρογκες που φτάνουν σε κέρδη 1,6 δισ. Δεν υπάρχει καμία διαφωνία σε αυτό στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Στο ποιος φταίει, επίσης δεν υπάρχει καμία διαφωνία. Φταίει ο κ. Μητσοτάκης, η πολιτική του που βάζει πλάτη στα καρτέλ. Έχουμε συμφωνήσει και στην έκτακτη φορολόγηση και πώς θα αξιοποιηθεί αυτή η φορολόγηση, αλλά και στο ότι πρέπει να αυξηθεί η παρέμβαση του Δημοσίου και να αξιοποιήσουμε τη μετοχική σύνθεση της Εθνικής».

Για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Σχετικά με τη συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε ότι «η θέση μας είναι ότι πρέπει πρώτα απ’ όλα να προστατευτεί ο θεσμός. Η συζήτηση, η οποία άνοιξε από τη μεριά της ΝΔ, άφησε πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Γιατί την άνοιξε; Τι θέλει να υπηρετήσει και να εξυπηρετήσει; Θέλει να κάνει κάποια κριτική έμμεσα ή άμεσα η ΝΔ στην σημερινή Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Δεν επιτρέπεται κοιτώντας το εσωτερικό του κόμματός της η Νέα Δημοκρατία, να κάνει παιχνίδια με ένα τέτοιο σημαντικό θέμα.

Είναι πιο σημαντικό να υπάρχει συνεννόηση, παρά να προτείνουμε ένα όνομα ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μόνο και μόνο για να αναδείξουμε τη δική μας πρωτοβουλία, αλλά με κίνδυνο να ανατρέψουμε μια πιθανή συναίνεση.

Λέμε ότι πρέπει, πρώτα απ’ όλα με ευθύνη της κυβέρνησης, να εξασφαλιστεί ότι δεν θα έχουμε μια μονοκομματική υποψηφιότητα και μια μονοκομματική επιλογή στο τέλος.

Δυστυχώς στη χώρα μας έχουμε σοβαρά προβλήματα και παραβίασης του Συντάγματος με ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά και σοβαρά προβλήματα στο κράτος δικαίου. Άρα η συζήτησή μας δεν πρέπει να δημιουργήσει περισσότερα. Γι αυτό κι εμείς είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Εμείς θα συνεδριάσουμε και έχω πει ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα κάνει κανέναν αιφνιδιασμό.

Εφόσον εμείς προτείνουμε προοδευτικές συνεργασίες θα πρέπει να γίνεται μια συζήτηση και μεταξύ των προοδευτικών κομμάτων. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος απέναντί σας. Σεβόμαστε το θεσμό, άρα υποτάσσουμε στην αξία του θεσμού την οποιαδήποτε τακτική μας».

Για τα διεθνή

Μιλώντας για τα διεθνή ζητήματα, είπε ότι «θέλουμε μια ισχυρή Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν έκανε ό,τι μπορούσε στην Ουκρανία. Θα ήθελα μια Ευρώπη να έχει προλάβει την απαράδεκτη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Θα ήθελα μια Ευρώπη η οποία να έχει προλάβει τους θανάτους, τις πληγές, τους πρόσφυγες, τον πόνο που υπάρχει εκεί και την πολύ μεγάλη ζημιά που υπάρχει…

Θα ήθελα μια Ευρώπη που να έχει παρέμβει και σε άλλα μεγάλα προβλήματα, όπως στη Μέση Ανατολή. Πρόσφατα έκανα μια πρόταση να γίνει μια διάσκεψη κορυφής για το Μεσανατολικό και για τη Συρία, γιατί μας προβληματίζει και εκεί η εξέλιξη, αν θα υπάρχει ένα κράτος δικαίου και αν θα υπάρχουν δημοκρατικά δικαιώματα.

Στην Ουκρανία επίσης, θα ήταν πάρα πολύ σημαντικό οι λύσεις να ήταν ειρηνικές και κοινωνικές. Δηλαδή η αποστολή στρατιωτικού υλικού ρίχνει λάδι στη φωτιά. Θα μπορούσε η χώρα μας να κάνει άλλα βήματα. Μας είχε προβληματίσει το θέμα της αποστολής στρατιωτικού υλικού, όσο συνδεόταν αυτό και με τη συζήτηση για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Με αφορμή την Ουκρανία, εμείς θέτουμε ένα ευρύτερο ζήτημα για μια ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας. Θα ήταν πολύ πιο σημαντικό να έχει η Ευρώπη δικές της πολιτικές ασφάλειας και σε αυτές θα πρέπει να έχει προτεραιότητα το θέμα της ειρήνης.

Ο ΟΗΕ τοποθετείται, με επάρκεια, σε πολλά ζητήματα για την Ουκρανία, τη Συρία, τον Λίβανο, το Παλαιστινιακό πρόβλημα και την Κύπρο, αλλά δεν βλέπουμε όλα αυτά να γίνονται πράξη. Είχαμε πάρει μια πρωτοβουλία να συζητήσουμε για το πώς μπορεί η Ευρώπη να παρέμβει και στο Κυπριακό. Την πήρε η Κυπριακή πλευρά. Δεν έγινε όμως καμία παρέμβαση από την Ευρώπη.

Ακόμα και αν κάποιοι πολίτες λένε «τι με νοιάζει εμένα τι γίνεται στη Συρία;», θα έλεγα ότι μια πυριτιδαποθήκη δημιουργεί προβλήματα σε όλους, και το προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους. Δεν φτάνει που έχουμε τα προβλήματα της φτώχειας, της κλιματικής κρίσης, έχουμε και τους πολέμους πολύ κοντά σε μας και οι επιπτώσεις πολλές φορές είναι εμφανείς και σε εμάς…».

Ακρίβεια, μισθοί, στέγη, δημογραφικό, Υγεία

«Νομίζω ότι το πιο σημαντικό που έχουν σήμερα οι πολίτες μπροστά τους, είναι το θέμα της ακρίβειας. Έχουμε ήδη ξεκινήσει μια παρέμβαση για τις τράπεζες, οι οποίες είναι το τελευταίο επεισόδιο σ’ αυτό το έργο της ακρίβειας, που βλέπουμε τα τελευταία τρία χρόνια. Έχει προηγηθεί το ρεύμα, τα πετρελαιοειδή. Θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις και εμείς θα συνεχίσουμε. Να σας πω ένα παράδειγμα: Στην πρόσφατη τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή για τις τράπεζες, εξαιρούνται οι επιχειρήσεις. Οι μικρομεσαίοι δεν έχουν κανένα όφελος. Είναι μια τροπολογία με πολύ μικρό αποτύπωμα, μειώνει κατά 150 εκατομμύρια τα έσοδα των τραπεζών από τις προμήθειες, -όταν τα κέρδη τους μόνο από τις προμήθειες είναι 1,6 δισεκατομμύρια- λιγότερο από 10%. Αλλά επιπλέον είναι εκτός των ωφελούμενων όλες οι επιχειρήσεις. Σήμερα μια επιχείρηση έχει κόστος ετήσιο σε προμήθειες, τουλάχιστον 2.500 ευρώ.

Θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις σε αυτό το επίπεδο. Έχουμε κάνει ήδη μια πρόταση νόμου για την ακρίβεια, την οποία θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε. Γιατί τους πολίτες και τώρα, την περίοδο των εορτών, αυτό τους ένοιαξε περισσότερο.

Και οφείλω να σας πω ότι ένα, επίσης πολύ μεγάλο ζήτημα, το οποίο μπαίνει στην ατζέντα με πολλούς τρόπους είναι το θέμα της Υγείας. Δεν αισθάνονται ασφαλείς οι πολίτες με τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση στη δημόσια Υγεία. Εμείς έχουμε ήδη καταθέσει προτάσεις για το πώς μπορεί, να ενισχύσει η πολιτεία τους γιατρούς και τους δασκάλους που πηγαίνουν σε ακριτικές, σε μειονεκτικές περιοχές, γιατί εκεί υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα υποστήριξης και χρειάζονται κίνητρα.

Υπάρχουν τα θέματα των μισθών σήμερα στην Ελλάδα. Η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων, τουλάχιστον το 70%, έχει αμοιβές 950 ευρώ και κάτω. Μια οικογένεια που και οι δύο έχουν ένα εισόδημα μηνιαίο 950 ευρώ δεν τα βγάζει πέρα. Είναι μια οικογένεια φτωχών εργαζομένων. Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να λέει ότι έχουμε μειώσει την ανεργία, αλλά οι μισές νέες θέσεις εργασίας που έχουμε την τελευταία περίοδο είναι θέσεις μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Είναι αυτοί οι εργαζόμενοι που περιμένουν στο τηλέφωνο να μάθουν ποια μέρα θα δουλέψουν. Αυτό δεν δίνει ούτε καν τον βασικό μισθό, ούτε καν τον κατώτατο. Δεν τα βγάζουν πέρα οι πολίτες. Υπάρχει ένα πλούσιο δυναμικό στη χώρα, υπάρχουν νέοι και νέες με πολλά πτυχία που δεν βρίσκουν μέλλον. Και θα φύγουν στο εξωτερικό. Και υπάρχει θυμός πλέον. Υπάρχει πολύ μεγάλη αγωνία. Εμείς γι’ αυτούς τους πολίτες θα μιλήσουμε. Για τους πολίτες που θέλουν να ζήσουν και να προκόψουν στην Ελλάδα, αλλά δεν βρίσκουν προοπτική. Δεν είναι ένας τόπος που δίνει αυτή τη στιγμή προοπτική προκοπής η χώρα μας. Θέλουμε να την κάνουμε έναν τόπο που να έχει ευημερία και προκοπή.

Εμείς επιμένουμε πλέον στη δημόσια πολιτική να μπει το θέμα της στέγης. Η στεγαστική πολιτική δεν μπορεί παρά να είναι δημόσια πολιτική. Υπάρχει μια έκρηξη τιμών, αλλά οι πολίτες δεν μπορούν να βρουν σπίτι να μείνουν. Το να σπουδάσεις παιδί στη Θεσσαλονίκη είναι πλέον ένα μεγάλο βάρος, διότι είναι πάρα πολύ ακριβά τα ενοίκια.

Το δημογραφικό πρόβλημα είναι τεράστιο. Είναι μια νάρκη στο μέλλον της χώρας. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν; Η άποψή μας είναι ξεκάθαρη: Πρέπει η πολιτεία να έχει στεγαστική πολιτική. Χρειαζόμαστε κοινωνική στέγη, χρειαζόμαστε εργατική κατοικία, χρειαζόμαστε φοιτητική στέγη.

Ένα μεγάλο ποσοστό του προϋπολογισμού και ίσως ένα μεγάλο ποσοστό των υπερκερδών των τραπεζών πρέπει να γυρίσει στην στεγαστική πολιτική. Τα υπερκέρδη από τις τράπεζες να μη γίνουν φόροι που μπαίνουν στα δημόσια ταμεία. Ήδη υπάρχει υπερείσπραξη φόρων, ιδιαίτερα λόγω της μεγάλης αύξησης του πληθωρισμού και άρα των εσόδων από ΦΠΑ. Ο κ. Μητσοτάκης εισπράττει περισσότερα από ό,τι προϋπολογίζει και δεν μειώνει το ΦΠΑ. Είναι τρελό και απαράδεκτο αυτό.

Αλλά εμείς λέμε τα έσοδα από τα υπερκέρδη των τραπεζών να γίνουν ένα ταμείο και για στεγαστική πολιτική. Λέω «και», γιατί χρειάζεται να γίνει και μια ενίσχυση της καινοτόμας επιχειρηματικότητας. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νέες επιχειρήσεις, επιχειρήσεις νέων πρέπει να στηριχτούν από αυτούς τους πόρους. Αλλά γιατί όχι στεγαστική πολιτική; Και η στεγαστική πολιτική, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, μπορεί να αξιοποιήσει αυτό που λέμε μια περιουσία δημόσια, η οποία δεν αξιοποιείται σήμερα, και μπορούν οι δήμοι να έχουν μια τέτοια πρόταση προς την πολιτεία, για να έχουμε διαθέσιμη στέγη στην περιφέρεια, όχι μόνο για να φιλοξενήσει νέους γιατρούς, νέους δασκάλους και δασκάλες, που τους χρειαζόμαστε, αλλά να μπορεί να φιλοξενήσει και νέα νοικοκυριά.

Σήμερα τι έχουμε; Οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι. Οι ανισότητες δημιουργούν δυστοπία. Η δυστοπία δημιουργεί αδιέξοδα».

Ασφάλεια και γυναικοκτονίες

«Στην Περιφέρεια έχουμε σοβαρή έλλειψη στη στελέχωση αστυνομικών τμημάτων, στα περιπολικά, στην ασφάλεια της περιουσίας και της ζωής. Γιατί; Γιατί υπάρχει μια μονομέρεια στην ανάγνωση της αστυνομίας, ως ένα εργαλείο το οποίο δημιουργεί πειθαρχικό ή αυταρχικό έλεγχο στην κοινωνία. Είδαμε να χρησιμοποιούνται δυνάμεις των ΜΑΤ ακόμα και κατά των συμβασιούχων πυροσβεστών που ήθελαν απλά δουλειά. Είναι οι ίδιοι που χειροκροτούσαμε λίγους μήνες πριν.

Πρέπει και σε αυτό το επίπεδο, με πρόληψη πρώτα απ όλα της εγκληματικότητας, με θεσμική θωράκιση της κοινωνίας, όπως είναι ο καθορισμός και η θέσπιση του όρου γυναικοκτονία, αλλά και με μια αλλαγή στρατηγικής στην αστυνομία να προστατεύσουμε πραγματικά τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών».

https://youtu.be/ghVu-zai9sQ

Σχετικά Άρθρα