Ο ρόλος της Άγκυρας στον νέο συριακό στρατό ενώ μαίνονται οι μάχες ανατολικά του Ευφράτη

Ο ρόλος της Άγκυρας στον νέο συριακό στρατό ενώ μαίνονται οι μάχες ανατολικά του Ευφράτη

Η Τουρκία επιβεβαίωσε ότι θα εργαστεί για την εγκαθίδρυση στρατηγικών σχέσεων με τη νέα συριακή διοίκηση με επικεφαλής τον Αχμέντ αλ-Σαράα και ότι θα εκπονηθεί ένας οδικός χάρτης για την κάλυψη των αναγκών άμυνας και ασφάλειας κατά τη μεταβατική περίοδο. Την ίδια στιγμή, η προαγωγή του Τούρκου Ομάρ Μοχάμεντ Τσιφτσί, γνωστού ως «Μουχτάρ αλ Τούρκι», ο οποίος βρισκόταν στη λίστα τρομοκρατών της Τουρκίας ως πράκτορας της Αλ Κάιντα, στο βαθμό του ταξίαρχου του νέου συριακού στρατού έχει προκαλέσει εκτεταμένες αντιδράσεις στην Τουρκία. «Σύμφωνα με τις οδηγίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συναντιόμαστε με τους συνομιλητές μας για να εδραιώσουμε τις στρατηγικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και να καθιερώσουμε τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, αφού ο κρατικός μηχανισμός στη Συρία αρχίσει το έργο του», δήλωσε αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας κατά τη διάρκεια εβδομαδιαίας ενημέρωσης του Τύπου την Πέμπτη.

Μετά τις συναντήσεις, είπε, θα παρασχεθεί η απαραίτητη υποστήριξη, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που θα καταρτιστεί σύμφωνα με τις ανάγκες που θα εντοπιστούν στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.

Ο Τούρκος στρατιωτικός αξιωματούχος τόνισε ότι η συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας «όχι μόνο για την ενίσχυση της ασφάλειάς μας, αλλά και για την εδραίωση της περιφερειακής ειρήνης και ηρεμίας. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα το πράξουν και θα συνεχίσουν να στέκονται δίπλα και να υποστηρίζουν τον συριακό λαό κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης».

Σχετικά με το κλείσιμο ή τη μείωση του αριθμού των τουρκικών στρατιωτικών παρατηρητηρίων στην Ιντλίμπ, ο στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι «η περιοχή είναι ένα τεράστιο και δυναμικό πεδίο όπου παρατηρούνται και παρακολουθούνται στενά οι συνεχείς εξελίξεις… Σύμφωνα με τις διαδοχικές εξελίξεις, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κάνουν εκτιμήσεις, τα σχέδια επικαιροποιούνται συνεχώς και στο πλαίσιο αυτό λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα, όπως η ανακατανομή των δυνάμεων ή οποιεσδήποτε άλλες απαιτούμενες ανάγκες».

  • Όσον αφορά την πρόσφατη κατάσταση ανατολικά του Ευφράτη, ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι οι συγκρούσεις μεταξύ του φιλοτουρκικού Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA) και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), που ελέγχονται από τις Κουρδικές Λαϊκές Μονάδες (YPG), συνεχίζονται στην περιοχή και ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και να συντονιζόμαστε στενά με τους συνομιλητές μας για να διασφαλίσουμε την εδαφική ακεραιότητα, την πολιτική ενότητα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Συρίας, με την επιφύλαξη της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

«Εμείς στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ενεργούμε με βάση την αρχή λιγότερα λόγια, περισσότερη δράση στη Συρία και είμαστε απολύτως αποφασισμένοι ότι δεν υπάρχει θέση για τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία στη νέα εποχή και ότι ούτε η νέα συριακή διοίκηση ούτε εμείς θα το επιτρέψουμε. Το τονίζουμε αυτό για άλλη μια φορά».

Οι συγκρούσεις μεταξύ των παρατάξεων του Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA) και των SDF κλιμακώθηκαν σε συνδυασμό με την επιχείρηση «Αποτροπή της επίθεσης» που διεξήγαγε η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ και οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία παρατάξεις, η οποία οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στις 8 Δεκεμβρίου.

Για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, οι άξονες στην περιφέρεια Μανμπίτζ ανατολικά του Χαλεπιού γίνονται μάρτυρες βίαιων συγκρούσεων μεταξύ των φατριών του Εθνικού Στρατού και των SDF. Την Πέμπτη, οι SDF βομβάρδισαν με εκτοξευτές ρουκετών συγκεντρώσεις φιλοτουρκικών φατριών σε χωριά στον άξονα του φράγματος Τισρίν, ενώ οι τουρκικές δυνάμεις και φατρίες βομβάρδισαν επίσης με βαρύ πυροβολικό χωριό στην περιφέρεια του Κομπάνι.

  • Ο Διεθνής Συνασπισμός για τον Πόλεμο κατά του ISIS υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έφερε στο Αΐν αλ Αράμπ αυτοκινητοπομπή με υλικοτεχνικές ενισχύσεις, συμπεριλαμβανομένων προκατασκευασμένων δωματίων, καμερών παρακολούθησης, μηχανημάτων εκσκαφής τάφρων, τσιμεντόλιθων και δεξαμενών καυσίμων. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν την Παρασκευή και μετά θα σταλούν στρατιωτικές ενισχύσεις με στρατιώτες, όπλα, τεθωρακισμένα οχήματα, ραντάρ, αντιαεροπορικά και άλλα όπλα.

Εν τω μεταξύ, η απόφαση της νέας συριακής διοίκησης με επικεφαλής τον Αχμέντ αλ Σαράα να προαγάγει τον Τούρκο Ομάρ Μοχάμεντ Τσιφτσί, γνωστός και ως «Μουχτάρ Αλ Τούρκι», στρατιωτικό διοικητή της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, στο βαθμό του ταξίαρχου στη διοίκηση του Νέου Συριακού Στρατού, προκάλεσε εκτεταμένες αντιδράσεις στην Τουρκία, ιδίως δεδομένου ότι ήταν ένα από τα πλέον καταζητούμενα μέλη της Αλ Κάιντα και εμπλεκόμενος σε εγκλήματα αποκεφαλισμού, σύμφωνα με δημοσιεύματα των τουρκικών μέσων ενημέρωσης.

Τούρκοι βουλευτές της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν στον υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλικαγιά για την αφαίρεση του Τσιφτσί από τον τουρκικό κατάλογο των τρομοκρατών, αφού το υπουργείο Εσωτερικών είχε προηγουμένως ορίσει τεράστια χρηματική αμοιβή 20 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών για όσους βοηθήσουν στη σύλληψή του, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο επικίνδυνα στοιχεία της «Αλ Κάιντα», σύμφωνα με την περιγραφή του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν για τον Τσιφτσί, ο οποίος γεννήθηκε στη νοτιοδυτική τουρκική επαρχία Οσμανίγιε το 1980, δραστηριοποιείται στις τάξεις της Αλ Κάιντα από το 2004 και πήγε στη Συρία το 2012, όπου πέρασε τα περισσότερα χρόνια του στο Χαλέπι και γύρω από αυτό, και ήταν μεταξύ εκείνων που υποστήριξαν τον ηγέτη της αλ Νούσρα, η οποία αργότερα έγινε Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, στον πόλεμο κατά του ISIS, και ήταν παρών στο Ταλ Ριφάατ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, και τοποθετήθηκε στον κατάλογο εκτελέσεων από το ISIS.

  • Ο Τσιφτσί φέρεται να ηγήθηκε της μάχης κατά του Χατζί Μπακρ, ενός από τα πέντε κορυφαία στελέχη του ISIS, και διοικούσε τις δυνάμεις που υπερασπίστηκαν την πόλη Ταλ Ριφάατ μέχρι οι δυνάμεις του Άσαντ να καταλάβουν το Χαλέπι το 2016. Ο Τσιφτσί πιστεύεται ότι είναι ένας από τους ιθύνοντες πίσω από την επακόλουθη διάσπαση της αλ Νούσρα από την Αλ Κάιντα και τη μετατροπή του Μετώπου Κατάκτησης της Δαμασκού σε Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS).

Βέβαια τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης διερωτήθηκαν πώς οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν τον Τσιφτσί στο πλαίσιο των στρατιωτικών σχέσεων με τη νέα διοίκηση και τον Νέο Συριακό Στρατό, του οποίου κατέχει ηγετική θέση.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Κόμματος του Μέλλοντος της Τουρκίας, πρώην πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών, υποστήριξε τη στάση της χώρας του σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία, λέγοντας ότι η σημερινή γενική στάση της τουρκικής κυβέρνησης έναντι της Συρίας είναι σωστή.

Αναφερόμενος στη δήλωση του Ερντογάν μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος Άσαντ το 2011 ότι «ο Άσαντ θα πέσει και θα προσευχηθούμε στο τζαμί των Ομεϋδών στη Δαμασκό», ο Νταβούτογλου δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη την Πέμπτη ότι «ο Ερντογάν θα πρέπει να πάει να προσευχηθεί στο τζαμί Ομεϋαδών» προσθέτοντας ότι «για χάρη της εσωτερικής ειρήνης στην Τουρκία, πρέπει να υπάρξει ειρήνη στη Συρία, νικητής είναι η Δημοκρατία της Τουρκίας, ο συριακός λαός έχει πάρει τον έλεγχο της χώρας του, η γενική θέση της Τουρκίας είναι σωστή αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

  • Ο Νταβούτογλου επέκρινε τη θέση ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης για το θέμα των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, λέγοντας ότι «οι Σύριοι επιστρέφουν τώρα και το μεγαλύτερο κέρδος της Τουρκίας στη Συρία είναι οι χιλιάδες νέοι Σύριοι που έχουν μάθει την τουρκική γλώσσα, η οποία ήταν απαγορευμένη στη Συρία».

Πρόσθεσε ότι τα νότια και ανατολικά σύνορα της Τουρκίας με τις γειτονικές της χώρες είναι «τεχνητά σύνορα» και ότι υπάρχουν στενοί ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ των ανθρώπων που ζουν και στις δύο πλευρές αυτών των συνόρων, συνεπώς οι χιλιάδες νέοι Σύριοι που μιλούν την τουρκική γλώσσα και τώρα επιστρέφουν στη χώρα τους είναι ένα μεγάλο επίτευγμα και κέρδος για την Τουρκία.

Σχετικά Άρθρα