AXIOS: Πρόταση σε Μπάιντεν για χτύπημα στα πυρηνικά του Ιράν πριν αποχωρήσει- Τι απάντησε- Κινήσεις που γεννούν ερωτήματα
Ο αμερικανικός ιστότοπος Axios αποκάλυψε πως ο πρόεδρος Μπάιντεν δέχτηκε πρόταση για επίθεση στα πυρηνικά του Ιράν πριν παραδώσει την εξουσία στον Τραμπ. Συγκεκριμένα, ανέδειξε το γεγονός ότι ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, παρουσίασε στον Μπάιντεν τις διαθέσιμες επιλογές για μια πιθανή στρατιωτική επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Αυτό το σενάριο τίθεται υπό συζήτηση σε περίπτωση που η Τεχεράνη κάνει αποφασιστικά βήματα προς την απόκτηση πυρηνικού όπλου πριν από τις 20 Ιανουαρίου – την ημερομηνία κατά την οποία ο νέος ακροδεξιός πρόεδρος θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του. Αξίζει, επίσης, να υπενθυμίσουμε ότι και το Ισραήλ έχει ήδη εκφράσει ανοιχτά την πρόθεσή του να πλήξει ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, εάν θεωρήσει ότι η απειλή είναι άμεση.
Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές εβδομάδες και μέχρι τώρα παρέμεινε μυστική, ο Μπάιντεν και η ομάδα εθνικής ασφαλείας συζήτησαν διάφορα σενάρια και επιλογές, χωρίς όμως ο πρόεδρος να λάβει κάποια τελική απόφαση.
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, που έχει γνώση του θέματος, δήλωσε ότι η συνάντηση δεν έλαβε χώρα μετά από νέες πληροφορίες ούτε είχε στόχο να καταλήξει σε μια οριστική απόφαση. Αντίθετα, ήταν μέρος ενός «προσεκτικού σχεδιασμού σεναρίων» για το πώς οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν εάν το Ιράν προχωρήσει σε εμπλουτισμό ουρανίου κατά 90% πριν από τις 20 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με πηγές, ο Μπάιντεν δεν έδωσε την έγκρισή του για επίθεση κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου ένα μήνα, ούτε έχει λάβει τέτοια απόφαση έκτοτε. Αντίστοιχα, μια άλλη πηγή επιβεβαίωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενεργές συζητήσεις στον Λευκό Οίκο για πιθανή στρατιωτική δράση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.
Μερικοί από τους κορυφαίους συνεργάτες του Τζο Μπάιντεν φέρεται να έχουν υποστηρίξει ότι δύο παράγοντες – η επιτάχυνση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και η αποδυνάμωση του Ιράν και των συμμάχων του στον πόλεμο με το Ισραήλ – δημιουργούν για τον πρόεδρο μια επιτακτική ανάγκη αλλά και μια ευκαιρία για επίθεση.
Ορισμένοι σύμβουλοι του Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένου του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, πιστεύουν ότι η αποδυνάμωση των αμυντικών συστημάτων αέρος και των πυραυλικών δυνατοτήτων του Ιράν, σε συνδυασμό με τη σημαντική εξασθένηση των περιφερειακών συμμάχων του Ιράν, αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας μιας επίθεσης και μειώνουν τον κίνδυνο ιρανικών αντιποίνων ή περιφερειακής κλιμάκωσης.
Ωστόσο, ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Σάλιβαν δεν έκανε καμία σύσταση προς τον πρόεδρο, περιοριζόμενος μόνο στη συζήτηση σεναρίων.
Από την άλλη πλευρά, το Ιράν αρνείται εδώ και καιρό ότι επιδιώκει την απόκτηση, τονίζοντας ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα προορίζεται αποκλειστικά για πολιτικούς σκοπούς.
Η στάση του Ιράν γεννά ερωτήματα
Τους τελευταίους μήνες, αρκετοί πρώην και νυν Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν μιλήσει δημόσια για το ενδεχόμενο αλλαγής της πυρηνικής στρατηγικής του Ιράν.
«Μπορείτε να δείτε τις δημόσιες δηλώσεις Ιρανών αξιωματούχων, οι οποίες έχουν αλλάξει τους τελευταίους μήνες, καθώς το Ιράν έχει υποστεί στρατηγικά πλήγματα. Αυτό εγείρει το ερώτημα: Πρέπει να αλλάξουμε τη στρατηγική μας σε κάποιο σημείο; Το γεγονός ότι αυτό συζητείται δημόσια είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί με εξαιρετική προσοχή», δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη πριν από δύο εβδομάδες.
Στο ίδιο συνέδριο, ο Σάλιβαν υπαινίχθηκε ότι τα πλήγματα που έχει δεχθεί το Ιράν και οι σύμμαχοί του τον τελευταίο χρόνο μπορεί να ωθήσουν την Τεχεράνη να επιδιώξει την απόκτηση πυρηνικού όπλου. “Αυτό δημιουργεί επιλογές για τον αντίπαλο που μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθούμε με απόλυτη εγρήγορση καθώς προχωράμε”, πρόσθεσε.
Ακόμα κι αν το Ιράν αποφάσιζε να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο, θα χρειαζόταν να αναπτύξει έναν πυρηνικό εκρηκτικό μηχανισμό ή κεφαλή. Σύμφωνα με τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών, αυτή η διαδικασία θα απαιτούσε τουλάχιστον έναν χρόνο.
Η ισραηλινή επίθεση στο στρατιωτικό συγκρότημα Parchin του Ιράν στα τέλη Οκτωβρίου προκάλεσε την καταστροφή εξειδικευμένου εξοπλισμού – που χρονολογείται πριν από την κατάργηση του στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος του Ιράν το 2003. Αυτός ο εξοπλισμός θεωρείται απαραίτητος για τον σχεδιασμό και τη δοκιμή ενός πυρηνικού εκρηκτικού μηχανισμού.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η καταστροφή αυτή μπορεί να δημιουργήσει ένα σημαντικό «φράγμα» για το Ιράν, εάν αποφασίσει να προχωρήσει στην κατασκευή πυρηνικού όπλου.
Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι, τον τελευταίο χρόνο, Ιρανοί επιστήμονες έχουν πραγματοποιήσει ύποπτες έρευνες που συνδέονται με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Αυτές περιλαμβάνουν μοντελοποίηση μέσω υπολογιστών και μεταλλουργία, οι οποίες φαίνεται να στοχεύουν στη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την ανάπτυξη ενός πυρηνικού μηχανισμού, σε περίπτωση που οι ηγέτες του Ιράν αποφασίσουν να προχωρήσουν σε αυτή την κατεύθυνση.