Αγριεύει η κόντρα Χαρδαλιά-Δούκα για την αύξηση στα “τέλη ταφής” απορριμμάτων από τον ΕΔΣΝΑ

Αγριεύει η κόντρα Χαρδαλιά-Δούκα για την αύξηση στα “τέλη ταφής” απορριμμάτων από τον ΕΔΣΝΑ

Ο λογαριασμός από την αύξηση στο «τέλος ταφής απορριμμάτων» αναμένεται αναπόφευκτα να καταλήξει στους 3,5 εκατ. πολίτες της Αττικής, καθώς οι Δήμοι αναμένεται να αναγκαστούν να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη για να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους που προκύπτουν από την απόφαση του ΕΔΣΝΑ. Όλοι αναμένουν το Συμβούλιο της Επικρατείας και την απόφαση επί της προσφυγής που έχει γίνει κατά του «τέλους ταφής».

Για το θέμα τοποθετήθηκε χθες σε υψηλούς τόνους ο Χάρης Δούκας, ο οποίος με επιστολή του κατήγγειλε πως οι ΟΤΑ οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία και ζήτησε άμεση σύγκληση των αρμοδίων οργάνων της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔΑ προκειμένου να αποτραπεί το μέτρο.

Σήμερα ήρθε και η απάντηση από την περιφέρεια μέσω μακροσκελούς ανακοίνωσης του προέδρου του ΕΔΣΝΑ και αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος & Ποιότητας Ζωής. Ο Χαράλαμπος Σιάτρας απορρίπτει ως ψευδείς τις καταγγελίες του δημάρχου Αθηναίων περί αύξησης των τελών και των εισφορών.

Κάνει λόγο για «ψέμα και παραπληροφόρηση» που «δεν μπορούν να κρύψουν την άγνοια και τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες» και επισημαίνει ότι «ο Δήμαρχος Αθηναίων φαίνεται να αγνοεί ή να παραβλέπει το γεγονός ότι, όχι με απόφαση της Περιφέρειας, αλλά βάσει του Ν. 4819/2021, από την 1η Ιανουαρίου 2022 έχει επιβληθεί τέλος ταφής για τους Δήμους όλης της χώρας».

Δεν άργησε να έρθει και η ανταπάντηση από τον Χάρη Δούκα, με τον δήμαρχο Αθηναίων να σημειώνει ότι «οι αριθμοί είναι αμείλικτοι» καλώντας τον πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ να απαντήσει σε τρία καίρια ερωτήματα.

Παράλληλα υπογραμμίζει πως είναι ανεπίτρεπτο ο αντιπεριφερειάρχης να «επικαλείται ανεπάρκεια ή αδυναμία σωστής λειτουργίας και διαχείρισης του συνδέσμου που διοικεί» και προσθέτει ότι «είναι, εξίσου, ανεπίτρεπτο να ζητά από τους Δήμους της Αττικής, να πληρώσουν τα σπασμένα της δικής τους κακοδιαχείρισης στον ΕΔΣΝΑ, όλα αυτά τα χρόνια. Δε θα το επιτρέψουμε».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύει πυρά προς την κυβέρνηση, κατηγορώντας την για ληστρική επιδρομή στο εισόδημα των πολιτών.

Το κόμμα της αντιπολίτευσης ζητά την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης του ΕΔΣΝΑ και υπογραμμίζει ότι «το πιο εξοργιστικό είναι ότι αυτή η ευθεία επίθεση στα ταμεία των Δήμων γίνεται την ίδια ώρα που η Περιφέρεια Αττικής, η οποία συμμετέχει στην ΕΕ του ΕΔΣΝΑ φέρνει ευθύνη για την παραπάνω απόφαση, και αδυνατεί να συγκροτήσει ένα αξιόπιστο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων. Την ώρα που οι Δήμοι της Αττικής σπρώχνονται σε οικονομική ασφυξία, με πρόσχημα το περιβάλλον, η διαχείριση των αποβλήτων από την Περιφέρεια εξακολουθεί να είναι αναποτελεσματική, να χαρακτηρίζεται από συγκεντρωτισμό και αδιαφάνεια, να επιβαρύνεται από τη δράση ανεξέλεγκτων ιδιωτικών συμφερόντων και να μην αποδίδει την απαιτούμενη έμφαση στην ανακύκλωση, εμμένοντας παράλληλα στην εγκληματική επέκταση των εγκαταστάσεων στη Φυλή».

Από την πλευρά της η Νέα Αριστερά εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον Νίκο Χαρδαλιά και την κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας σκανδαλώδη την απόφαση του ΕΔΣΝΑ και σημειώνοντας ότι «τα ποσά που καλούνται οι Δήμοι να καταβάλλουν, σε μια περίοδο που ήδη υπάρχει οικονομική δυσπραγία εξαιτίας της ανεπαρκούς χρηματοδότησης αλλά και της μη επιστροφής των παρακρατηθέντων, είναι δυσβάσταχτα».

«Εδώ και τώρα, καλούμε τους αυτοδιοικητικούς να σηκώσουν το ανάστημα τους απέναντι σε αυτές τις πολιτικές που οδηγούν τους Δήμους σε χρεοκοπία. Καλούμε την Εκτελεστική επιτροπή του ΕΔΣΝΑ και τον κυβερνητικό περιφερειάρχη να αποσύρουν άμεσα την απόφαση» καταλήγει η Νέα Αριστερά.

Η απόφαση του ΕΔΣΝΑ

Στις 27 Δεκεμβρίου 2024 η Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ: φορέας αρμόδιος για τη διαχείριση των απορριμμάτων της πολυπληθέστερης περιφέρειας της χώρας) καθόρισε την τιμολογιακή πολιτική για το 2025. Σύμφωνα με την απόφαση που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» (ΑΔΑ: 6ΜΕΑΟΡ05-73Λ), οι δήμοι εκτιμάται ότι θα κληθούν να καταβάλουν στη διάρκεια ενός 12μήνου συνολικά 203.964.517 ευρώ. Πρόκειται για ένα ποσό αυξημένο κατά περίπου 110 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το αντίστοιχο του 2024. Ο λόγος;

Αν και οι εισφορές που καταβάλλουν οι δήμοι μένουν στο ίδιο ακριβώς ποσό συγκριτικά με πέρυσι (93.058.907), υπάρχουν οι εξής παράμετροι:

● Βασική αιτία είναι το «τέλος ταφής», ένα χαράτσι που επιβλήθηκε τελεσίδικα με το άρθρο 38 του νόμου 4819/2022 και αυξάνεται με κλιμακωτό τρόπο. Ξεκίνησε να υπολογίζεται στα επιπλέον 20 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων που θάβεται στους χώρους υγειονομικής ταφής (εν προκειμένω στον ΧΥΤΑ Φυλής, μια και μιλάμε για την Αττική), χωρίς προηγουμένως να έχει υποστεί επεξεργασία (π.χ. διαδικασίες διαλογής και ανακύκλωσης). Το 2024 βάσει ισχύοντος νόμου έφτασε στα 30 ευρώ/τόνο και το 2025 υπολογίζεται στα 35 ευρώ/τόνο. Πρόκειται για ποσά που προσμετρώνται έξτρα στον κάθε τόνο που θάβεται, που κατά τα άλλα έχει κόστος 53,16 ευρώ όσον αφορά τον ΧΥΤΑ Φυλής.

● Για το 2025 οι 66 δήμοι θα έχουν να πληρώσουν «τέλος ταφής» για 18 μήνες. Θα κληθούν να καταβάλουν –σύμφωνα πάντα με την απόφαση του ΕΔΣΝΑ– και τα σχετικά ποσά που αντιστοιχούν για το δεύτερο εξάμηνο του 2024, που υπολογίζονται σε 26.292.265 ευρώ (τα οποία μάλιστα καλούνται να τα καταβάλουν στους πρώτους τέσσερις μήνες του 2025). Οσον αφορά το «τέλος ταφής» του 2025, το κόστος κάθε εξαμήνου υπολογίζεται σε 30.674.309 ευρώ. Είναι αυξημένο σε σύγκριση με το περσινό «τέλος ταφής» καθώς έχει επέλθει αύξηση 5 ευρώ/τόνο. Σε κάθε περίπτωση οι δήμοι θα πληρώσουν δηλαδή 87.640.883 ευρώ εκτιμώμενο κόστος μόνο για το «τέλος ταφής».

● Στην απόφαση καταγράφεται και ένα ποσό εισφορών του 4ου τριμήνου του 2024 ύψους 23.264.727 ευρώ, το οποίο «δεν αποδόθηκε εντός της οικονομικής χρήσης 2024», σύμφωνα με τη σχετική απόφαση.

Πρόκειται για ποσά που αναμένεται να προκαλέσουν ανατροπές σε όσους δήμους δεν έχουν προβλέψει στους προϋπολογισμούς τους για το 2025 τα σχετικά ποσά είτε επαρκώς είτε καθόλου, οδηγώντας τους στον «μονόδρομο» των αυξήσεων δημοτικών τελών.

Σχετικά Άρθρα