Προεδρική εκλογή: Το ΠΑΣΟΚ στέλνει μηνύματα συναίνεσης στο Μαξίμου με τη …φωτογραφία του Βενιζέλου
Ολοένα και περισσότερα μηνύματα …συναίνεσης, σχετικά με την επιλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, στέλνει τις τελευταίες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου η Χαριλάου Τρικούπη. Φαίνεται πως επαληθεύονται έμμεσα οι πληροφορίες ότι στη νέα χρονιά ο Νίκος Ανδρουλάκης σκοπεύει να κινηθεί στο τεντωμένο σχοινί μεταξύ σκληρής αντιπολίτευσης για να εξασφαλίσει την μεγαλύτερη δυνατή δημοσκοπική άνοδο που μπορεί να εξασφαλίσει το ΠΑΣΟΚ και να αποκτήσει προοπτική νίκης στις επόμενες εκλογές, και, από την άλλη, σήματα θεσμικού προφίλ με ανοικτούς διαύλους συνεννόησης με την κυβέρνηση σε κάποια μεγάλα θέματα.
Το πρώτο απ΄ αυτά, τις επόμενες εβδομάδες, θα είναι, αναμφίβολα, η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Εν αναμονή της ανακοίνωσης του ονόματος που θα προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως εφόσον αυτό προέλθει από τον χώρο της κεντροαριστεράς, αφενός θα δοθεί η ευκαιρία για συναίνεση και υπερψήφιση της πρωθυπουργικής επιλογής, αφετέρου θα φανεί ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον κυβερνητική δύναμη αφού θα καταστεί εφικτό να επιβάλλει, εμμέσως, κορυφαίο παράγοντα που να προέρχεται από τον δικό του χώρο.
Την αρχή έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος όταν έκανε λόγο, εμμέσως αλλά σαφώς, για πρόσωπο που να ενώνει, στη συνέχεια, όμως, ήταν ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Κώστας Τσουκαλάς που δήλωσε, δύο φορές, ότι ο νέος ΠτΔ πρέπει να προέρχεται από την αντίπαλη παράταξη, ήτοι από την κεντροαριστερά. Ακολούθησε, η Άννα Διαμαντοπούλου που βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στο Νίκο Ανδρουλάκη, η οποία επισήμανε την ανάγκη η επιλογή του προσώπου που θα αποτελέσει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να συμβολίζει την εθνική ενότητα». Όπως είπε στο MEGA «δεν είναι ο χώρος συγκρούσεων ούτε ο χώρος μικροκομματικής ανάδειξης η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, την πρωτοβουλία την έχει αυτός που έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία».
Κατά την ίδια, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μεγάλη ευθύνη στο να δημιουργήσει συναινετική διαδικασία και πρόταση ώστε το κοινοβούλιο και το έθνος να ενωθεί στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Η κ. Διαμαντοπούλου διατηρεί στενή σχέση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και φαίνεται πως η αναφορά της αποτελεί “φωτογραφία” του πρώην προέδρου του κόμματος και αντιπροέδρου της συγκυβέρνησης της Ν.Δ με το ΠΑΣΟΚ.
Με μία τέτοια επιλογή, πολύ περισσότερο με τη συγκεκριμένη, το ΠΑΣΟΚ θα συναινούσε στην προεδρική εκλογή και κατά ορισμένους αυτό ίσως άνοιγε ακόμα και τον δρόμο για κυβέρνηση “μεγάλου συνασπισμού”, υπό προϋποθέσεις, εάν κανένα κόμμα δεν εξασφαλίσει -κάτι μάλλον βέβαιο με τα σημερινά δεδομένα- αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Βεβαίως, υπάρχουν κι άλλα πρόσωπα που θεωρητικά πληρούν τις προϋποθέσεις, όπως, για παράδειγμα, του πρωθυπουργού της μικρής οικουμενικής, Λουκά Παπαδήμου. Ή του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, αν και συγκεντρώνει σχετικά μικρές πιθανότητες ακριβώς επειδή είναι ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας.