Αντώνης Παπαργύρης στο libre:Το αθροιστικό δημοσκοπικό ποσοστό των κεντροαριστερών κομμάτων δεν μεταβάλλει το πολιτικό σκηνικό
Με την έλευση του 2025 τα κόμματα της κεντροαριστεράς, υπό διαφορετικές αφετηρίες θα επιδιώκουν αύξηση της εκλογικής επιρροής τους, θα ξεδιπλώνουν στόχους και προτάσεις και θα επιχειρούν να κερδίσουν μεγαλύτερο κομμάτι στην πίτα των εντυπώσεων αλλά και της ουσίας, ανεβάζοντας τον πήχη της πληρέστερης παρουσίας τους στην «επιχείρηση αποδόμησης» των κυβερνητικών επιχειρημάτων. Το περιβάλλον στον προοδευτικό χώρο εξελίσσεται με πλήρη ανταγωνισμό, ωστόσο είναι εμφανές οτι η πολυδιάσπαση δεν ευνοεί κανέναν.
Η συζήτηση-τουλάχιστον- για πιθανές συνεργασίες δείχνει να καθίσταται μονόδρομος. Σύμφωνα με τους αναλυτές θα είναι τα ίδια τα γεγονότα που θα ενισχύσουν, αν όχι θα επιβάλλουν, την αναζωπύρωση των κεντροαριστερών σεναρίων.
Αντώνης Παπαργύρης: “Οι προκλήσεις της κεντροαριστεράς”
Ο διευθυντής ερευνών της GPO, Αντώνης Παπαργύρης, αναλύει στο libre τις προκλήσεις και τα αδιέξοδα της ελληνικής κεντροαριστεράς, βάσει των δημοσκοπικών ευρημάτων.
“Η δημοσκοπική σταθεροποίηση του ΠΑΣΟΚ σε ποσοστά περί του 20% και η υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ σε μονοψήφια νούμερα, παραπλήσια με αυτά των υπόλοιπων όμορων κομμάτων, όπως η Πλεύση Ελευθερίας και το νεοσύστατο κόμμα Κασσελάκη δεν μεταβάλλουν επί της ουσίας το τοπίο στην ελληνική κεντροαριστερά και δεν προκαλούν αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών” εξηγεί ο κ. Παπαργύρης.
Περιγράφει δε, οτι “σε αυτή τη φάση το μόνο που συμβαίνει είναι μια εναλλαγή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ όπου το ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει πλέον τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση και ως μεγαλύτερος δημοσκοπικά τουλάχιστον φορέας της κεντροαριστερής παράταξης”.
“Τα αδιέξοδα της κεντροαριστεράς”
Υπό τις παρούσες συνθήκες, συγκριτικά με τις ευρωεκλογές, το αθροιστικό δημοσκοπικό ποσοστό των κεντροαριστερών κομμάτων παρουσιάζει μικρή αύξηση, δίχως να μεταβάλλει το πολιτικό σκηνικό. Όπως επισημαίνει ο διευθυντής ερευνών της GPO “αθροιστικά τα κεντροαριστερά και αριστερά κόμματα – εξαιρουμένου του ΚΚΕ – είχαν συγκεντρώσει στις ευρωεκλογές ποσοστό 36,1%. Στην τελευταία δημοσκόπηση της GPO για το 2024 με βάση την εκτίμηση ψήφου το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Πλεύση Ελευθερίας, το ΜΕΡΑ25, η Νέα Αριστερά και το Κίνημα Δημοκρατίας αθροίζανε στο 39%. Πρόκειται για μια πολύ μικρή αύξηση που δεν ανατρέπει την ισορροπία δυνάμεων και δεν δημιουργεί συνθήκες πολιτικής αλλαγής”.
Το άθροισμα αυτό είναι σε σημαντικό βαθμό πολιτικά πλασματικό, όπως υπογραμμίζει ο Αντώνης Παπαργύρης εξηγώντας το γιατί: “Φαντάζει δύσκολη η συνεργασία όλων αυτών των δυνάμεων για λόγους όχι απαραίτητα πολιτικούς αλλά προσωπικούς μεταξύ των ηγεσιών”. Τονίζει μάλιστα οτι “φαντάζει σχεδόν αδύνατη, πχ η συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς με το Κίνημα Δημοκρατίας ενώ εξίσου απομακρυσμένο φαντάζει το ενδεχόμενο πολιτικής ταύτισης του ΠΑΣΟΚ με το ΜΕΡΑ 25 και την Πλεύση Ελευθερίας”.
Τούτων δοθέντων ο διευθυντής ερευνών της GPO επισημαίνει πως “η ιταλοποίηση της ελληνικής κεντροαριστεράς εξυπηρετεί τελικά μόνο τη ΝΔ, αφού διαιωνίζει την κυβερνητική της προοπτική και δεν δημιουργεί συνθήκες για την παρουσίαση ενός συνεκτικού εναλλακτικού κυβερνητικού αφηγήματος”.