Το καλό να λέγεται: Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τον ψηφιακό εθισμό των παιδιών και οι προτάσεις της αντιπολίτευσης…
Ψηφιακός εθισμός ανηλίκων, αναμφίβολα ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζουν γονείς και παιδιά. Είναι θετικό ότι η κυβέρνηση άνοιξε το θέμα (δείτε κάτω πως λειτουργεί η νέα πλατφόρμα), προς ώρας ωστόσο όσα παρουσίασαν χτες ο αρμόδιος υπουργός, Δ. Παπαστεργίου, και ο πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, μάλλον δεν θα τα ‘λεγες μέτρα αλλά κατευθυντήριες γραμμές και πρωτοβουλίες.
Πρέπει να επισημανθεί, ωστόσο, πως η θετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν έτυχε κάποιας αρνητικής προσέγγισης από τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά παρουσίασαν αμέσως και τις δικές τους προτάσεις- κάποιες συμπληρωματικές, άλλες σε διαφορετική κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση, το καλό πρέπει να επισημαίνεται: για ένα σοβαρό κοινωνικό θέμα αναπτύσσεται ένας δημόσιος διάλογος μεταξύ των κομμάτων.
Θα μπορούσε αυτό να γίνει και στο πλαίσιο μιας διακομματικής επιτροπής που να καταλήξει σε κοινή ατζέντα προτάσεων που θα εφαρμοστούν με συναίνεση.
Σε όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση ξεχωρίζουμε δύο σημεία, ότι δεν θα θεσπιστεί οριζόντια απαγόρευση με όριο ηλικίας και ότι κεντρικός ρόλος ανατίθεται στους γονείς.
Για τους γονείς: Η εφαρμογή pαrco.gov.gr η οποία ήδη λειτουργεί αποτελεί μια ευκαιρία γνωριμίας των γονιών με τα εργαλεία γονικού ελέγχου, το Family link της Google. H μεγάλη πρόκληση θα είναι η εφαρμογή του Kids Wallet, που θα είναι έτοιμο την άνοιξη. Οι γονείς θα πρέπει να καταχωρήσουν τα κινητά των παιδιών τους, μέσω των οποίων θα αναγνωρίζεται η ηλικία τους, και θα μπορούν να θέσουν περιορισμούς στο περιεχόμενο και στο χρόνο που θα έχουν πρόσβαση τα παιδιά τους. Οι ανακοινώσεις εδώ, οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, εδώ.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ενστάσεις για την αποτελεσματικότητα όσων ανακοινώθηκαν και διατυπώνουν ορισμένες δικές τους προτάσεις:
ΠΑΣΟΚ: Επισημαίνει την ανάγκη να αξιοποιήσουμε το υπάρχον ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και κατέθεσε 8 προτάσεις για την ενίσχυση της ψηφιακής παιδείας, τον μηχανισμό επαλήθευσης της ηλικίας και την υποστήριξη της ψυχικής υγείας των ανηλίκων με πρωτοβουλίες για την ενημέρωση γονιών και εκπαιδευτικών.
ΣΥΡΙΖΑ: Παρουσίασε μια ολιστική προσέγγιση του θέματος, με συνεργασία όλων των εμπλεκομένων (πολιτείας, εκπαιδευτικών, γονέων και παιδιών) και με έμφαση στην ενημέρωση και πρόληψη.
Νέα Αριστερά: Κατέθεσε 4 προτάσεις για ενημέρωση και επιμόρφωση γονιών και εκπαιδευτικών, σύνδεση της εθνικής στρατηγικής με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, ενίσχυση των σχολείων με ειδικούς ψυχικής υγιεινής και κατοχύρωση του δημοκρατικού δικαιώματος στην πληροφορία.