Διαφωνία Λέκκα- Παπαδόπουλου για τους σεισμούς στο Χαλάνδρι- Τι υποστηρίζουν για το ρήγμα- Τι δείχνει ο χάρτης-Ανησυχία στους κατοίκους

Διαφωνία Λέκκα- Παπαδόπουλου για τους σεισμούς στο Χαλάνδρι- Τι υποστηρίζουν για το ρήγμα- Τι δείχνει ο χάρτης-Ανησυχία στους κατοίκους

Η σεισμική ακολουθία, με δονήσεις μικρής έντασης, στην ευρύτερη περιοχή του Χαλανδρίου δικαίως προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους αυτής της πυκνοκατοικημένης ζώνης του αθηναϊκού οικιστικού ιστού. Όμως, οι περισσότεροι σεισμολόγοι καθησυχάζουν και δηλώνουν ότι αυτή η περιοχή δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό.

Εκείνος που διαφώνησε με αυτή την προσέγγιση ήταν ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Είπε χαρακτηριστικά : Μερικοί ισχυρίζονται ότι είναι μικρό το ρήγμα. Στην πραγματικότητα έχουμε πλήρη άγνοια. Τώρα μαθαίνουμε, βλέποντας αυτούς τους μικρούς σεισμούς. Η ορθή επιστημονική διατύπωση είναι «δεν γνωρίζουμε κάτι για το ρήγμα, τα επίκεντρα αυτών των μικρών σεισμών δεν διασπώνται σε μεγάλη περιοχή και λόγο, μέχρι τώρα δεν έχει ενεργοποιηθεί σημαντικό τμήμα του ρήγματος».
Στο παρελθόν ζήσαμε πολλές εκπλήξεις, π.χ. ποιος θυμάται τους μικρούς σεισμούς στο δυτικό τμήμα του ρήγματος της Φυλής το Νοέμβριο του 1997 που προετοίμασαν τον καταστροφικό σεισμό της Πάρνηθας (Φυλής) στις 7.9.1999; Ως είμαστε, λοιπόν, κάπως επιφυλακτικοί δεδομένου ότι αναφερόμαστε σε πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Στους κύκλους των σεισμολόγων ακούγεται ότι ο κ. Παπαδόπουλος προτίμησε να αποκλίνει από την άποψη των συναδέλφων του, εκκινώντας από τις επιστημονικές -και όχι μόνο- διαφωνίες του με τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα, μία “κόντρα” με παρελθόν. Ωστόσο, επιμένει πως δεν είναι επιστημονικά ορθή η βεβαιότητά τους ότι η περιοχή και το ρήγμα που υπάρχει εκεί δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό. Και είναι λογικό αυτές οι διαφωνίες να επιτείνουν την ανησυχία των πολιτών. Ίσως θα έπρεπε να παρέμβει επί τούτου το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας…

Τι δηλώνουν Λέκκας και Γκανάς

Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας μίλησε στην κάμερα εκπομπής του Action 24 διαβεβαιώνοντας τους πολίτες της χώρας πως δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό καθώς η Ελλάδα είναι μια χώρα με έντονη σεισμική δραστηριότητα. Ιδιαίτερα η Αττική, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, δεν διαθέτει μεγάλες τεκτονικές δομές ούτε αναμένεται μεγάλης κλίμακας σεισμική δόνηση.

«Δεν ανησυχούμε είναι μικροί σεισμοί πάνω στο ελληνικό τόξο σε διάφορα σημεία του ελληνικού χώρου. Διατηρούν ένα μέγεθος κάτω από 4 βαθμούς Ρίχτερ.

Είναι μια σεισμικότητα που από τη μια πλευρά καλό είναι να υπάρχει από την άλλη ανησυχεί τους κατοίκους που είναι στο επίκεντρο αλλά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια αναφορικά με τον σεισμό στην Αττική πρόσθεσε: «Είναι μια περιοχή από το Πεντάγωνο, Αγία Παρασκευή, Παλιό Ψυχικό αλλά δεν είναι ανησυχητικό καθώς η περιοχή δεν διαθέτει μεγάλες τεκτονικές δομές».

Μιλώντας στο Action24 το πρωί της Δευτέρας για το φαινόμενο, o διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς τόνισε μεταξύ άλλων ότι «μπορεί να συνεχιστεί για εβδομάδες ή και μήνες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «έχουν καταγραφεί 30 σεισμοί κάτω των 2,8 Ρίχτερ στην περιοχή γύρω από το Χαλάνδρι. Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Προκαλούν ανησυχία στους κατοίκους του λεκανοπεδίου επειδή είναι κοντά στο επίκεντρο».

Ο κ. Γκανάς απέδωσε τους σεισμούς αυτούς στις κινήσεις υγρών στον ανώτερο φλοιό της Γης.

Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει μεγάλος σεισμός στην Αττική γιατί δεν υπάρχει μεγάλο ρήγμα στο Χαλάνδρι με κατεύθυνση προς Παπάγου-Ζωγράφου.

«Δεν υπάρχει τέτοιο μεγάλο ρήγμα που να προκαλεί ανησυχία. Αν υπήρχε τόσο μεγάλο ρήγμα θα το είχαμε χαρτογραφήσει. Υπάρχουν πολλά μικρά διάσπαρτα με ανατολική-βορειοανατολική διεύθυνση από Κάτω Χαλάνδρι προς Ζωγράφου-Παπάγου και όταν λέμε μικρά εννοούμε μήκους 1-1,5 χλμ», είπε ο ίδιος.

«Οι μικροσεισμοί δεν οφείλονται στην διέγερση των ρηγμάτων αλλά σε κίνηση ρευστών στον φλοιό» επανέλαβε ο σεισμολόγος, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι «αποκλείεται να επηρεαστεί η περιοχή της Πάρνηθας».

Η ανάρτηση:

ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΕ ΧΑΛΑΝΔΡΙ-ΧΟΛΑΡΓΟ-ΠΑΠΑΓΟΥ
Η ακολουθία ξεκίνησε στις 11.12.2024 με μέγεθος 2,8 και συνεχίζεται με μικρότερα μεγέθη. Μέχρι τώρα έγιναν 30 σεσμοί. Μερικοί ισχυρίζονται ότι είναι μικρό το ρήγμα. Στην πραγματικότητα έχουμε πλήρη άγνοια. Τώρα μαθαίνουμε, βλέποντας αυτούς τους μικρούς σεισμούς. Η ορθή επιστημονική διατύπωση είναι «δεν γνωρίζουμε κάτι για το ρήγμα, τα επίκεντρα αυτών των μικρών σεισμών δεν διασπώνται σε μεγάλη περιοχή και λόγο, μέχρι τώρα δεν έχει ενεργοποιηθεί σημαντικό τμήμα του ρήγματος».
Στο παρελθόν ζήσαμε πολλές εκπλήξεις, π.χ. ποιος θυμάται τους μικρούς σεισμούς στο δυτικό τμήμα του ρήγματος της Φυλής το Νοέμβριο του 1997 που προετοίμασαν τον καταστροφικό σεισμό της Πάρνηθας (Φυλής) στις 7.9.1999; Ως είμαστε, λοιπόν, κάπως επιφυλακτικοί δεδομένου ότι αναφερόμαστε σε πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Ο χάρτης της περιοχής που παρέθεσε ο κ. Παπαδόπουλος:

Σχετικά Άρθρα