Τι περιμένουμε για την ακρίβεια το 2025; Σε ποια προϊόντα θα ανέβουν οι τιμές και πού θα πέσουν
Σε όλες τις έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα στο 2024, η ακρίβεια αξιολογήθηκε από τους πολίτες ως το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι τα τελευταία τρία χρόνια τουλάχιστον οι τιμές στα βασικά είδη διατροφής αλλά και στην ενέργεια αυξήθηκαν πολύ περισσότερο από όσο αυξήθηκαν οι μισθοί και τα εν γένει εισοδήματα διαμορφώνοντας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς οι οποίοι συνήθως δεν βγαίνουν.
Η τάση για το 2025 όχι μόνο δεν θα διαφοροποιηθεί, τουλάχιστον με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής στα χέρια μας, αλλά θα επιδεινωθεί καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την επιχείρηση επιβίωσης στην καρτελοποιημένη-ας μη το ξεχνάμε αυτό-ελληνική αγορά.
- Οπως έχει ήδη γράψει το Libre, το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει ήδη λάβει νέο πίνακα τιμών από μεμονωμένες εταιρίες οι οποίοι αναμένονται να φέρουν σημαντικές αυξήσεις που θα κυμαίνονται από 9 μέχρι 23 ευρώ σε είδη πρώτης ανάγκης.
Παράγοντες της αγοράς παράλληλα εκτιμούν ότι αυτή θα είναι μόνο η αρχή. “Μην έχουμε την ψευδαίσθηση ότι αυξήσεις θα κάνουν μόνο οι εν λόγω εταιρίες. Προφανώς θα ακολουθήσουν και άλλες. Και οι αυξήσεις των υπολοίπων θα επηρεάσουν τις τιμές στα φρούτα , στα λαχανικά και σε άλλα προϊόντα” τόνισε στο Libre άνθρωπος ο οποίος έχει βαθιά γνώση του τρόπου με τον οποίο διαμορφώνονται οι τιμές στην ελληνική αγορά.
Αρα, με το καλημέρα στο νέο έτος θα πληρώνουμε περισσότερο για το καθημερινό μας τραπέζι με ότι αυτό συνεπάγεται για το πορτοφόλι μας και την ικανότητά μας για ικανοποίηση του συνόλου των αναγκών μας.
Ο καφές στα ύψη
Σημαντικές ανατιμήσεις οι Ελληνες καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν και στον καφέ ο οποίος-ας μην κρυβόμαστε-είναι είδος απαραίτητο στην καθημερινότητα των περισσότερων Ελλήνων. Οι επαγγελματίες του χώρου έχουν ήδη διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να απορροφήσουν μόνοι τους τα αυξημένα κόστη παραγωγής και διακίνησης του προϊόντος κάτι που σημαίνει ότι οι αυξήσεις που θα περάσουν στον καταναλωτή θα κυμανθούν από 10 έως 30% ανάλογα την ποιότητα.
Παράδειγμα: Γνωστή μάρκα ελληνικού καφέ πωλείται αυτόν τον καιρό στα σούπερ μάρκετ στα 6,30 ευρώ ή στα 6,50 το ανώτερο. Με το νέο τιμολόγιο η ίδια συσκευασία αναμένεται να εκτοξευτεί στα 8 ευρώ. Οι τιμές στη λιανική που πληρώνουμε στις καφετέριες θα αυξηθεί επίσης, κάτι που θα φανεί από τις πρώτες ημέρες του 2025. Ο εσπρέσο θα πωλείται από 3,45 μέχρι 3,90, ο φρέντο εσπρέσο θα φτάσει ακόμα και στα 4,70, ο φρέντο καπουτσίνο στα 5,50. Η αύξηση μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 1 ευρώ ανάλογα το προϊόν.
Η αύξηση στην τιμή του καφέ παρατηρείται βέβαια παγκοσμίως λόγω και της περιορισμένης παραγωγής σε χώρες όπως η Βραζιλία και το Βιετνάμ. Αμφότερες αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα με το καιρό που προκάλεσαν καταστροφές (κατά τόπους εκτεταμένες) στην παραγωγή. Η αρχική τιμή, λόγω της έλλειψης, πολλαπλασιάστηκε, και κατά συνέπεια, όλες οι χώρες εισαγωγής πλήρωσαν περισσότερα για να εισάγουν το προϊόν.
Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό
Ο βραχνάς του πληθωρισμού θα συνεχίζει να βασανίζει την ελληνική οικονομία και το 2025. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,2% το 2025 και να μειωθεί περαιτέρω στο 2,1% το 2026. Από την πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα μειωθεί από 2,9% το 2024 σε 2,1% το 2025. Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί από 3% το 2024 σε 2,4% το 2025 και σε 1,9% το 2026.
- Σε όλα τα σενάρια ο τιμάριθμος θα “τρέξει” με ρυθμούς μεγαλύτερους του 2%. Προφανώς αυτός που αφορά τα τρόφιμα θα είναι μεγαλύτερος όπως “δείχνουν” και οι προγραμματισμένες αυξήσεις των πρώτων ημερών του 2025. Συμπερασματικά, οι όποιες αυξήσεις θα απορροφηθούν, στο μεγαλύτερο μέρος τους τουλάχιστον, από τον πληθωρισμό.
Στη μάχη, τέλος, κατά της ακρίβειας θα παίξει ρόλο και ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέξει να “πολεμήσει” η κυβέρνηση. Προσώρας δεν διαφαίνεται κάποια αλλαγή πλάνων. Η κυβερνητική πολιτική ανάσχεσης της ακρίβειας θα στηριχθεί στο μηχανισμό των καλαθιών, στους ελέγχους της αγοράς και στις αυξήσεις των εισοδημάτων. Το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν προβλέπεται μείωση του ΦΠΑ, ούτε καν στα είδη πρώτης ανάγκης, αλλά ούτε και κάποια περαιτέρω επιδοματική ενίσχυση.
- Προφανώς στο ζήτημα των αυξήσεων των τιμών, ειδικά στην ενέργεια, θα παίξουν ρόλο και εξελίξεις που δεν… ρυθμίζονται από την ελληνική κυβέρνηση όπως η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία. Ηδη έχει ανακοινωθεί ότι από την Πρωτοχρονιά η Gazprom θα κλείσει την κάνουλα του φυσικού αερίου στη Μολδαβία κίνηση που επηρεάζει τη διανομή σε ουκ ολίγες ευρωπαϊκές χώρες.
Οι εξελίξεις λοιπόν στο ουκρανικό μέτωπο και η διάθεση της κυβέρνησης να συγκρουστεί με τα καρτέλ της εγχώριας αγοράς θα κρίνουν πολλά στον πόλεμο κατά της ακρίβειας. Και αν η έκβαση του πολέμου δεν εξαρτάται από τη βούληση των Ελλήνων κυβερνώντων, δεν συμβαίνει το ίδιο για τις μάχες που πρέπει να δωθούν απέναντι στα καρτέλ και τα ολιγοπώλεια. Οι προηγούμενες αποδόσεις της κυβέρνησης όμως στον εν λόγω τομέα μάς αναγκάζουν να κρατάμε μικρό καλάθι και τις προσδοκίες μας χαμηλά.