Κάπα Research: Οι μεταβολές στην στάση της ελληνικής κοινωνίας -Τα ευρήματα για το 2024
Η Κάπα Research καταγράφει σημαντικές αλλαγές στις στάσεις της ελληνικής κοινωνίας, επιλέγοντας τα δέκα κορυφαία ευρήματα από τις έρευνες που πραγματοποίησε το 2024. Χαρακτηρίζοντας το 2024 ως «έτος μετάβασης σε μια νέα, αχαρτογράφητη εποχή», οι αναλυτές ανέδειξαν κοινωνικές μεταβολές, μελέτησαν το προεκλογικό κλίμα σε 10 χώρες της ΕΕ πριν τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου και συγκέντρωσαν δεδομένα για το επιχειρηματικό περιβάλλον σε 13 χώρες από τρεις ηπείρους.
Τα δέκα ευρήματα για την Ελλάδα:
1. Η ανεργία δεν θεωρείται πια βασικό πρόβλημα της χώρας
Αντίθετα με τις προηγούμενες χρονιές, πλέον οι Έλληνες πολίτες ιεραρχούν ως σημαντικότερα προβλήματα την ακρίβεια, την υγεία και την εγκληματικότητα.
2. Brain gain: εργατικό δυναμικό υψηλής μόρφωσης επιστρέφει
Σύμφωνα με την έρευνα της Κάπα Research, η βελτίωση της οικονομίας, της αγοράς εργασίας και η πολιτική σταθερότητα ευνοούν τον επαναπατρισμό Ελλήνων του brain drain, οι οποίοι φέρουν μαζί τους νέα προσόντα και δεξιότητες.
3. Υποχωρεί ο σκληρός αντιγερμανισμός της κρίσης
Παράλληλα, διαπιστώθηκε υποχώρηση του αντιγερμανικού κλίματος, που ήταν έντονο την περίοδο της κρίσης.
Κλείσιμο
Η χρονική απόφαση από την κρίση και η αποχώρηση των πρωταγωνιστών της από το προσκήνιο αμβλύνουν τις διαφορές. Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει εσχάτως η Γερμανία δημιουργούν κατανόηση.
4. Υποχωρεί η γοητεία του Τουρισμού, στροφή στην παραγωγή.
Λιγότερο δελεαστική είναι και η γοητεία του Τουρισμού, καθώς το 2024 εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια κορεσμού στην αντίληψη της συνεισφοράς του στην ελληνική οικονομία. Αντίθετα, η κοινή γνώμη τονίζει την αναπτυξιακή αξία της αγροτικής και της βιομηχανικής παραγωγής.
5. Η εικόνα της οικονομίας περνά από κομματικά φίλτρα.
«Πες μου τι κόμμα είσαι, να σου πω τι πιστεύεις για την οικονομία». Έρευνα καταγράφει ότι οι αντιλήψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας επηρεάζονται από τις κομματικές προτιμήσεις.
6. Επιχειρήσεις: Εύκολα ιδρύονται δύσκολα «βγαίνουν».
Η Παγκόσμια Τράπεζα κατέταξε την Ελλάδα στην πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά στην ευκολία ίδρυσης νέας επιχείρησης.
Ωστόσο, στη χώρα μας φαίνεται ότι η σχέση κέρδους και λειτουργικού κόστους παραμένει δύσκολη.
7. Ανθηρός παραμένει ο παράνομος τζόγος στην Ελλάδα
Περίπου 900.000 άτομα παίζουν τυχερά παιχνίδια σε μη αδειοδοτημένο περιβάλλον στην Ελλάδα. Παρόλο που τα κέρδη δεν είναι εγγυημένα, ελκύονται από το καθεστώς ανωνυμίας και τις υψηλότερες αποδόσεις.
8. Κόστος ζωής και μεταναστευτικό καθόρισαν τις ευρωεκλογές
Οι πολίτες 10 χωρών της ΕΕ, σε έρευνα του Politico πριν τις ευρωεκλογές ανέδειξαν τις ανησυχίες τους για την ακρίβεια και το μεταναστευτικό.
9. Η απαξίωση του πολιτικού συστήματος εξηγεί την αποχή.
Οι απέχοντες δεν είναι α-πολίτικη κατηγορία, πολιτικά ουδέτερη. Είναι μια κατηγορία αντιπολιτική, που δυσπιστεί ή αντιτίθεται στην παραδοσιακή πολιτική.
10. Κι όμως, οι δημοκρατικές αξίες στην Ευρώπη αντέχουν.
Περισσότερη δημοκρατία ή τάξη και ασφάλεια; Η αντίφαση ανάμεσα στα δύο αξιακά συστήματα φωτίζει τη νέα διαίρεση μεταξύ όσων ασπάζονται τα δημοκρατικά ιδεώδη και εκείνων που ρέπουν προς τον αυταρχισμό.