Βαλκάνια 2024-Πρωταγωνιστής η Σερβία: Καρέ – καρέ τα γεγονότα σταθμός για τους φτωχούς της Ευρώπης
Το απερχόμενο 2024 θα μείνει στην ιστορία για μια σειρά σημαντικών γεγονότων στις βαλκανικές χώρες. Η Ρουμανία και η Βουλγαρία εντάχθηκαν στη Σένγκεν, η Άγκυρα ενέκρινε την υποψηφιότητα της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ και η Βόρεια Μακεδονία απέκτησε την πρώτη γυναίκα πρόεδρο. Η Τουρκία έστειλε για πρώτη φορά άνθρωπο στο διάστημα, ενώ η Αλβανία ξεκίνησε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, μετά τον διαχωρισμό της από τη Βόρεια Μακεδονία. Πλημμύρες και κατολισθήσεις στοίχισαν τη ζωή σε 26 ανθρώπους στη Βοσνία. Η Σερβία σαρώθηκε από κύμα διαμαρτυριών για την αδειοδότηση της εξόρυξης λιθίου και αργότερα για την κατάρρευση του στεγάστρου ενός σιδηροδρομικού σταθμού στο Νόβι Σαντ, που στοίχισε τη ζωή σε 15 άτομα. Ωστόσο το Βελιγράδι συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας με τις επισκέψεις των προέδρων Κίνας, Γαλλίας και του γερμανού Καγκελάριου. Η Ρουμανία, από την άλλη πλευρά, βρέθηκε αντιμέτωπη με την πρωτοφανή απόφαση να ακυρώσει τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
1 Ιανουαρίου – Από την ημερομηνία αυτή, οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου άρχισαν να ταξιδεύουν χωρίς βίζα σε χώρες της ΕΕ και του Σένγκεν για διαμονή έως και τρεις μήνες. Το Κοσσυφοπέδιο ήταν η τελευταία από τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων των οποίων οι πολίτες χρειάζονταν βίζα για να ταξιδέψουν στην ΕΕ και στη ζώνη Σένγκεν.
10 Ιανουαρίου – Αγρότες και μεταφορείς ξεκίνησαν διαμαρτυρίες στη Ρουμανία κατά των υψηλών τιμών των καυσίμων και της ασφάλισης αστικής ευθύνης έναντι τρίτων, των μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του περιβάλλοντος και της πίεσης που ασκούν στην εγχώρια αγορά τα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα από την Ουκρανία. Οι διαμαρτυρίες, που συνοδεύτηκαν από αποκλεισμούς των συνοριακών διαβάσεων, συνεχίστηκαν μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου.
11 Ιανουαρίου – Η Βουλγαρία, η Τουρκία και η Ρουμανία υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη Μνημόνιο Συνεννόησης για τη δημιουργία μιας Ναυτικής Ομάδας Δράσης κατά των Ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα (MSM Black Sea).
19 Ιανουαρίου – Η Τουρκία έστειλε για πρώτη φορά άνθρωπο στο διάστημα. Ο πρώτος αστροναύτης της Τουρκίας, ο Αλπέρ Γκεζεραβτσί, συμμετείχε στην αποστολή Axiom Space. Ο Γκεζεραβτσί και τρεις άλλοι αστροναύτες, ένας Ισπανός, ένας Ιταλός και ένας Σουηδός, έφτασαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 20 Ιανουαρίου μετά από μια πτήση 37 ωρών.
23 Ιανουαρίου – Το τουρκικό κοινοβούλιο εγκρίνει την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
28 Ιανουαρίου – Για πρώτη φορά, ένας Αλβανός γίνεται πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Ο Ταλάτ Τζαφέρι έγινε επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία σύμφωνα με το νόμο στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα για 100 ημέρες πριν από τις εκλογές.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
1 Φεβρουαρίου – Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, απαγόρευσε στις τράπεζες και σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις περιοχές που κατοικούνται από Σέρβους να χρησιμοποιούν το σερβικό δηνάριο στις τοπικές συναλλαγές από την 1η Φεβρουαρίου. Το Κοσσυφοπέδιο υιοθέτησε το ευρώ ως επίσημο νόμισμά του το 2002, αν και δεν είναι μέλος της ζώνης του ευρώ. Το μέτρο προκάλεσε διαμαρτυρίες μεταξύ του σερβικού πληθυσμού στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.
6 Φεβρουαρίου – Πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική συνεδρίαση του νέου σερβικού κοινοβουλίου μετά τις πρόωρες βουλευτικές και τοπικές επαναληπτικές εκλογές της 17ης Δεκεμβρίου 2023, τις οποίες κέρδισε ο κυβερνών συνασπισμός του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος. Τις εβδομάδες που ακολούθησαν την ψηφοφορία, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης «Σερβία κατά της βίας» αμφισβήτησε τα αποτελέσματα και διοργάνωσε διαδηλώσεις με αίτημα την ακύρωση των εκλογών.
14 Φεβρουαρίου – Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στην Αίγυπτο για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως πρόεδρος μετά από μια παρατεταμένη βαθιά εμπλοκή στις διμερείς σχέσεις.
16 Φεβρουαρίου – Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν φτάνει στην Αλβανία για την πρώτη του επίσκεψη.
ΜΑΡΤΙΟΣ
4 Μαρτίου – Άνοιξε μια τακτική αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στην Κούτσοβα, στη νότια Αλβανία. Η αεροπορική βάση εξυπηρετεί εθνικές και στρατηγικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια.
12 Μαρτίου – Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αλλά δεν ορίζει ημερομηνία έναρξης.
13 Μαρτίου – Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο Βούλγαρος Πατριάρχης και Μητροπολίτης Σόφιας Νεόφυτος.
29 Μαρτίου– Μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού στη Βουλγαρία, σύμφωνα με το άρθρο 98 του Συντάγματος, ο Πρόεδρος διόρισε τον Πρόεδρο της Εθνικής Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Ντιμίταρ Γκλάβτσεφ, ως υποψήφιο υπηρεσιακό πρωθυπουργό.
31 Μαρτίου – Η Ρουμανία και η Βουλγαρία εντάσσονται στον χώρο Σένγκεν με τα εναέρια και θαλάσσια σύνορά τους.
31 Μαρτίου – Διεξάγονται τοπικές εκλογές στην Τουρκία, οι οποίες σηματοδοτούν την πρώτη εκλογική ήττα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας σε εθνικό επίπεδο από την άνοδό του στην εξουσία το 2002.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
9 Απριλίου– Ορκίζεται ο Ντιμίταρ Γκλάβτσεφ ως υπηρεσιακός Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές για τις 9 Ιουνίου.
17 Απριλίου – Κοινοβουλευτικές εκλογές στην Κροατία. Τις εκλογές κέρδισε η κυβερνώσα Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ), η οποία σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού με το κόμμα Κίνημα της Πατρίδας.
24 Απριλίου – Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει το Σχέδιο Ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια, το οποίο διαθέτει 6 δισεκατομμύρια ευρώ στην περιοχή – 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια με ευνοϊκούς όρους για την περίοδο 2024-2027.
ΜΑΪΟΣ
2 Μαΐου – Το σερβικό κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα κυβέρνηση της χώρας με πρωθυπουργό τον Μίλος Βούτσεβιτς.
2 Μαΐου – Η Τουρκία αναστέλλει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ, οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, και γίνεται ο πρώτος βασικός εμπορικός εταίρος του εβραϊκού κράτους που διακόπτει τις εξαγωγές και τις εισαγωγές λόγω της στρατιωτικής εκστρατείας στη Γάζα.
7 Μαΐου – Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ έφτασε για επίσκεψη στη Σερβία, μία από τις τρεις χώρες που συμπεριέλαβε στην πρώτη του ευρωπαϊκή περιοδεία εδώ και πέντε χρόνια.
8 Μαΐου – Διεξάγονται βουλευτικές εκλογές και δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Το κεντροδεξιό κόμμα VMRO-DPMNE λαμβάνει τις περισσότερες ψήφους στις βουλευτικές εκλογές και η υποψήφιά του, η Γκορντάνα Σιλιάνοβσκα-Ντάφκοβα, κερδίζει τις προεδρικές εκλογές και γίνεται η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας.
23 Μαΐου – Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψηφίζει την καθιέρωση Διεθνούς Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
ΙΟΥΝΙΟΣ
5 Ιουνίου – Η Σλοβενία και η Παλαιστίνη συνάπτουν διπλωματικές σχέσεις, μια ημέρα αφότου η Σλοβενία γίνεται το 147ο κράτος μέλος του ΟΗΕ που αναγνωρίζει την Παλαιστίνη.
9 Ιουνίου– Διεξάγονται πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία, οι έκτες σε τρία χρόνια. Το GERB του Μπόικο Μπορίσοφ έρχεται πρώτο. Μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης προκηρύσσονται νέες πρόωρες εκλογές στις 27 Οκτωβρίου.
23 Ιουνίου – Το Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας εγκρίνει την κυβέρνηση συνασπισμού του κεντροδεξιού VMRO-DPMNE, του συνασπισμού των αλβανικών κομμάτων VLEN και του κινήματος ZNAM με πρωθυπουργό τον Χριστιάν Μίτσκοσκι.
ΙΟΥΛΙΟΣ
1 Ιουλίου – Οι διοικητές των ναυτικών δυνάμεων της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας ξεκινούν επίσημα κοινή επιχείρηση στην Κωνσταντινούπολη για την απομάκρυνση ναρκών από τη Μαύρη Θάλασσα.
1 Ιουλίου – Τίθεται σε ισχύ η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Σερβίας και της Κίνας.
12 Ιουλίου – Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ποντγκόριτσα αθωώνει όλους τους κατηγορούμενους στην υπόθεση του λεγόμενου «πραξικοπήματος», οι οποίοι κατηγορούνταν για απόπειρα βίαιης ανατροπής της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου την ημέρα των εκλογών του 2016, την παραμονή της ένταξης του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ.
16 Ιουλίου – Η σερβική κυβέρνηση επέτρεψε την επανέναρξη των εργασιών σε ένα αμφιλεγόμενο έργο εξόρυξης λιθίου της αυστραλιανής εταιρείας Rio Tinto, γεγονός που οδήγησε σε σειρά διαμαρτυριών.
19 Ιουλίου – Η Σερβία και η ΕΕ υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης με το οποίο εγκαινιάζεται στρατηγική εταιρική σχέση για τις βιώσιμες πρώτες ύλες, τις αλυσίδες αξίας των μπαταριών και τα ηλεκτρικά οχήματα.
20 Ιουλίου – 50ή επέτειος της τουρκικής εισβολής στο νησί της Κύπρου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησαν επισκέψεις στο νησί για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία και τη κατεχόμενη μη αναγνωρισμένη διεθνώς «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» αντίστοιχα.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
1 Αυγούστου – Οι ΗΠΑ και η Ρωσία πραγματοποιούν στη Άγκυρα τη μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου – 24 κρατούμενοι και δύο παιδιά.
10 Αυγούστου – Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στο Βελιγράδι κατά του έργου εξόρυξης λιθίου της εταιρείας Rio Tinto στη δυτική Σερβία, το οποίο, σύμφωνα με τους διαδηλωτές, θα ρυπαίνει το περιβάλλον, ενώ η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα δώσει ώθηση στην οικονομία.
14 Αυγούστου – Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς επισκέφθηκε την Τουρκία, όπου είχε συνομιλίες με τον Τούρκο ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εκφώνησε ομιλία στο κοινοβούλιο.
16 Αυγούστου – Ο υπουργός Άμυνας της Κροατίας Ιβάν Άνουσιτς ανακοίνωσε ότι η Κροατία θα επαναφέρει τη στράτευση την 1η Ιανουαρίου 2025, με υποχρεωτική στρατιωτική θητεία διάρκειας δύο μηνών.
29 Αυγούστου – Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκέπτεται τη Σερβία. Κατά την επίσκεψή του υπεγράφησαν διάφορες συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ των οποίων συμφωνία για την προμήθεια 12 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale, συμφωνία για την προμήθεια κρίσιμων πρώτων υλών, όπως το λίθιο, και η ανάπτυξη ενός μη στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος για την κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών της Σερβίας.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
3 Σεπτεμβρίου – Το ρουμανικό κοινοβούλιο εγκρίνει νόμο που επιτρέπει στη Ρουμανία να δωρίσει στην Ουκρανία ένα αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα Patriot.
13 Σεπτεμβρίου – Η πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα έφτασε στη Σόφια για επίσκεψη, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ. Αργότερα, ο Βούλγαρος πρέσβης στα Σκόπια κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών για την απουσία της σημαίας του κράτους της Βόρειας Μακεδονίας στη φωτογραφία των δύο προέδρων.
20 Σεπτεμβρίου – Η σερβική κυβέρνηση εγκρίνει την πρόταση για την επαναφορά της στρατιωτικής θητείας στις 75 ημέρες.
25 Σεπτεμβρίου – Σε συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών μελών της ΕΕ αποφασίζεται ο διαχωρισμός της Αλβανίας από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας στην πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
4 Οκτωβρίου – Είκοσι έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πλημμύρες και κατολισθήσεις σε διάφορους οικισμούς στην κεντρική και νότια Βοσνία. Το χωριό Ντόνια Γιαμπλάνιτσα κατακλύστηκε σχεδόν πλήρως από πέτρες και συντρίμμια από λατομείο σε λόφο πάνω από το χωριό μετά από έντονες βροχοπτώσεις.
11 Οκτωβρίου – Η Ιταλία άνοιξε επίσημα τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών που βρίσκονται στην Αλβανία.
14 Οκτωβρίου – Σύνοδος κορυφής για τη 10η επέτειο της Διαδικασίας του Βερολίνου, όπου η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία υπέγραψαν νέο σχέδιο για μια κοινή περιφερειακή αγορά, καθώς και νέα συμφωνία κινητικότητας για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
15 Οκτωβρίου – Η Αλβανία ανοίγει την πρώτη ομάδα ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ σε διακυβερνητική διάσκεψη στο Λουξεμβούργο.
15 Οκτωβρίου – Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συναντώνται στη Νέα Υόρκη. Συμφώνησαν να συνεχίσουν τις ανεπίσημες επαφές σε διευρυμένη μορφή με τη συμμετοχή των εγγυητριών χωρών στην Κύπρο – της Τουρκίας, της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
20 Οκτωβρίου – Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συνομίλησε τηλεφωνικά με τον αρχηγό του ρωσικού κράτους Βλαντίμιρ Πούτιν για πρώτη φορά μετά από δυόμισι χρόνια με αφορμή την 80ή επέτειο της απελευθέρωσης του Βελιγραδίου από τη φασιστική κατοχή κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
20 Οκτωβρίου – Ο Τούρκος ισλαμιστής ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί ότι οργάνωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, πεθαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ηλικία 83 ετών.
27 Οκτωβρίου – Διεξάγονται νέες πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία, οι δεύτερες το 2024 οι έβδομες σε τρία χρόνια. Το GERB του Μπόικο Μπορίσοφ έρχεται ξανά πρώτο, χωρίς να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
1 Νοεμβρίου – Ένα τσιμεντένιο στέγαστρο κατέρρευσε στο σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ. 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους επί τόπου και τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά, ένας εκ των οποίων πέθανε αργότερα. Η τραγωδία προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις με αίτημα να αποδοθούν ευθύνες στους υπεύθυνους, να παραιτηθούν ο πρωθυπουργός Μίλος Βούτσεβιτς και ο δήμαρχος του Νόβι Σαντ Μίλαν Τζούριτς και να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με την επισκευή του σταθμού.
19 Νοεμβρίου – Η πρώην υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας Ραντμίλα Σεκερίνσκα διορίζεται αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
24 Νοεμβρίου – Πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία, τον οποίο κέρδισε ανέλπιστα ο ανεξάρτητος ακροδεξιός υποψήφιος Καλίν Γκεοργκέσκου, άγνωστος στο ευρύ κοινό. Η ηγέτιδα της κεντροδεξιάς Ένωσης για τη Σωτηρία της Ρουμανίας, Έλενα Λασκόνι, ήρθε δεύτερη.
29 Νοεμβρίου – Μια έκρηξη κοντά στο Ζούμπιν Ποτόκ στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο προκάλεσε ζημιές στη διώρυγα Ibar-Lepenac, η οποία τροφοδοτεί με νερό το βόρειο Κοσσυφοπέδιο, την Πρίστινα και τις γύρω πόλεις, καθώς και στα συστήματα ψύξης των θερμοηλεκτρικών σταθμών που παράγουν σχεδόν όλη την ηλεκτρική ενέργεια της χώρας. Η Πρίστινα χαρακτήρισε την έκρηξη ως «τρομοκρατική επίθεση».
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
1 Δεκεμβρίου – Κοινοβουλευτικές εκλογές στη Ρουμανία. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κερδίζει τις περισσότερες ψήφους και η εθνικιστική Συμμαχία για την Ένωση των Ρουμάνων έρχεται δεύτερη. Δύο άλλα υπερεθνικιστικά και ακροδεξιά κόμματα κερδίζουν για πρώτη φορά έδρες στο Κοινοβούλιο. Συνολικά, επτά κόμματα εισήλθαν στο νέο νομοθετικό σώμα και περίπου το ένα τρίτο των εδρών καταλαμβάνεται από εθνικιστικούς σχηματισμούς.
6 Δεκεμβρίου – Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας ακυρώνει τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και αποφασίζει ότι η όλη διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου. Οι νέες προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν το νωρίτερο τον Μάρτιο του επόμενου έτους και ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να εκλεγεί νέος αρχηγός κράτους, αν και η θητεία του λήγει στις 21 Δεκεμβρίου.
12 Δεκεμβρίου – Το Συμβούλιο της ΕΕ αποφασίζει την κατάργηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορα Σένγκεν της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.
12 Δεκεμβρίου – Σερβικό δικαστήριο καταδικάζει σε κάθειρξη 20 ετών όσους κατηγορούνται για τη μαζική δολοφονία που έγινε το 2023 στην κεντρική Σερβία, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 9 άτομα.
23 Δεκεμβρίου – Το ρουμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε μια νέα φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα και η Δημοκρατική Ένωση των Ούγγρων της Ρουμανίας. Επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου είναι ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Μαρσέλ Τσιολάκου.