Χρονιά…. “ανεξαρτησίας” του ελληνικού κοινοβουλίου και το 2025
Χρονιά…”ανεξαρτησίας” θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το 2024 για την Ολομέλεια της Βουλής, καθώς 21 από τους 300 βουλευτές και 24 συνολικά με τους 3 του 2023, ανεξαρτητοποιήθηκαν ή διαγράφηκαν από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων με τα οποία εξελέγησαν στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023.
Συγκεκριμένα το δεύτερο εξάμηνο του 2023 αυτοί που εγκαινίασαν την ομάδα των “ανεξάρτητων” βουλευτών ήταν οι:
- ο Μιχάλης Χουρδάκης (Α΄Θεσσαλονίκης) και η Αρετή Παπαϊωάννου (Β΄Θεσσαλονίκης) με τον πρώτο να διαγράφεται και τη δεύτερη να ανεξαρτητοποιείται από την Πλεύση Ελευθερίας και
- ο Κωνσταντίνος Φλώρος (Λάρισας), ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε από τους “Σπαρτιάτες”.
Και το 2024 ακολούθησαν:
- από τη ΝΔ οι διαγραφές του Λευτέρη Αυγενάκη (Ηρακλείου), ο οποίος πριν από λίγες μέρες με απόφαση του πρωθυπουργού επανήλθε στην ΚΟ της ΝΔ, του Μάριου Σαλμά (Αιτωλοακαρνανίας) και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά (Μεσσηνίας)
- από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής του Μπαράν Μπουρχάν (Ξάνθης)
- από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η διαγραφή της Αθηνάς Λινού (Β1′ Βορείου Τομέα Αθηνών) και οι ανεξαρτητοποιήσεις του Πέτρου Παππά (Κιλκίς), Αλέξανδρου Αυλωνίτη (Κερκύρας), Κυριακής Μάλαμα (Χαλκιδικής), Ραλλίας Χρηστίδου (Β3΄ Νοτίου Τομέα Αθηνών), Γιώτας Πούλου (Βοιωτίας), Θεοδώρας Τζάκρη (Πέλλας), Γιάννη Σαρακιώτη (Φθιώτιδας), Ευάγγελου Αποστολάκη (Επικρατείας) και Ράνιας Θρασκιά (Α’ Θεσσαλονίκης)
- από την Ελληνική Λύση η διαγραφή του Παύλου Σαράκη (Επικρατείας)
- από τους “Σπαρτιάτες” ανεξαρτητοποιήθηκαν οι: Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς (Β1′ Βορείου Τομέα Αθηνών), Γιώργος Μανούσος (Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών), Γιάννη Δημητροκάλλης (Α΄ Ανατολικής Αττικής), Διονύση Βαλτογιάννη (Αιτωλοακαρνανίας), Μιχάλη Γαυγιωτάκη (Ηρακλείου) και Γιώργος Ασπιώτης (Αχαΐας).
Τελικά η ομάδα των “ανεξάρτητων” απαρτίζεται από 23 βουλευτές, η μεγαλύτερη που έχει προκύψει μεταπολιτευτικά και μετά το πρώτο μνημόνιο και τη πτώση της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου, όταν στις 12 Φεβρουαρίου 2012 ενόψει δεύτερου μνημονίου, έγινε µία από τις πιο θυελλώδεις συνεδριάσεις της Βουλής, με αποτέλεσμα να σημειωθεί “ανταρσία” 43 βουλευτών, 22 από το ΠΑΣΟΚ και 21 από τη ΝΔ, τους οποίους διέγραψαν από τις ΚΟ των δύο κομμάτων, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς αντίστοιχα.
Ενόψει 2025 τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης, επικεφαλής πλέον του Κινήματος Δημοκρατίας μετά την έκπτωσή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, προανήγγειλε την ίδρυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος στις αρχές του νέου έτους, υπονοώντας ότι οι 8 από τους 10 “ανεξάρτητους” που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή οι: Αλέξανδρος Αυλωνίτης (Κερκύρας), Κυριακή Μάλαμα (Χαλκιδικής), Ραλλία Χρηστίδου (Β3΄ Νοτίου Τομέα Αθηνών), Γιώτα Πούλου (Βοιωτίας), Θεοδώρα Τζάκρη (Πέλλας), Γιάννης Σαρακιώτη (Φθιώτιδας), Ευάγγελος Αποστολάκη (Επικρατείας) και Ράνια Θρασκιά (Α’ Θεσσαλονίκης) συν 2 ακόμη που αναζητούνται θα συγκροτήσουν την νέα ΚΟ, την 10η της Ολομέλειας!
Στο πλαίσιο αυτό έχουν “φουντώσει” οι φήμες για νέες αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και ακούγονται τα ονόματα του Βασίλη Κόκκαλη (Λάρισας) και του Γιώργου Γαβρήλου (Αργολίδας), χωρίς πάντως οι ίδιοι να το επιβεβαιώνουν, ακόμη και των 2 ανεξάρτητων που προέρχονται από τη Πλεύση Ελευθερίας (Μ. Χουρδάκης και Αρ. Παπαϊωάννου), ενώ Αθηνά Λινού και Πέτρος Παππάς θεωρείται ότι βρίσκονται πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ.
Σε απρόοπτο πολιτικό γεγονός για το 2025 μπορεί να εξελιχθεί και η κατάσταση με τους ανεξάρτητους…”Σπαρτιάτες“, καθώς είναι πιθανό μέσα στο 2025, στις 7 Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη μετά από συνεχείς αναβολές, το Εκλογοδικείο να αποφασίσει επί των ενστάσεων που έχουν κατατεθεί κατά των 12 βουλευτών που είχαν εκλεγεί το 2023 και να ακυρώσει αναδρομικά την εκλογή τους λόγω εξαπάτησης του εκλογικού σώματος.
Σε αυτή την περίπτωση η ΚΟ των Σπαρτιατών που αριθμεί πλέον 5 βουλευτές, ακριβώς δηλαδή στο όριο ύπαρξης μιας ΚΟ, θα χάσει και την κοινοβουλευτική του υπόσταση και οι 12 έδρες θα μείνουν κενές και με βάση το Σύνταγμα αν μία βουλευτική έδρα μείνει κενή, θα πρέπει να διενεργηθεί αναπληρωματική εκλογή. Αν αυτό τηρηθεί, σημαίνει ότι μέσα στην επόμενη χρονιά μπορεί ξαφνικά να προκηρυχθούν εκλογές σε 11 εκλογικές περιφέρειες (Α΄Αθηνών, σε Βόρειο, Νότιο και Δυτικό Τομέα Αθηνών, Β΄Πειραιώς, Α΄και Β΄Θεσσαλονίκης, Ανατολικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου και Αχαϊας) στις οποίες δικαίωμα ψήφου θα έχουν πάνω από 3.000.000 πολίτες!
Οι εναλλακτικές επιλογές που υπάρχουν είναι η αναλογική κατανομή των εδρών στα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα με βάση τα ποσοστά των εκλογών του 2023, οπότε οι 12 έδρες των “Σπαρτιατών” θα μοιραστούν ως εξής: ΝΔ 6, ΣΥΡΙΖΑ 3, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας από 1 ή να παραμείνουν κενές οι 12 έδρες, ωστόσο αυτό προβλέπεται από το Σύνταγμα μόνο για “βουλευτική έδρα που κενώθηκε μέσα στο τελευταίο έτος της (κοινοβουλευτικής) περιόδου”, δηλαδή στο τελευταίο έτος της 4ετίας. Να σημειωθεί ότι υπάρχει και το σενάριο να γίνει συνολική ανακατανομή των εδρών όλων των κομμάτων, εάν προσμετρηθεί το εκλογικό ποσοστό των “Σπαρτιατών” του Ιουνίου στα κόμματα εκτός Βουλής!
Να σημειωθεί ότι 3 από τους 7 ανεξάρτητους “Σπαρτιάτες”, ο Χ. Κατσιβαρδάς, ο Μ. Γαυγιωτάκης και ο Γ. Ασπιώτης υπερψήφισαν τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2025, παρέχοντας εμμέσως πλην σαφώς ψήφο εμπιστοσύνης πρός την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη, προσδοκώντας ενδεχομένως οφέλη ενόψει της δίκης. Πάντως λέγεται ότι ο κ. Κατσιβαρδάς είναι κοντά στη ΝΔ, ενώ οι άλλοι δύο ίδρυσαν την “Εθνική Συσπείρωση-ΠΑ.Ρ.Ο.Ν.”.
Πάντως το 2025 θα βρει την Ολομέλεια με την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων να είναι η εξής:
- Νέα Δημοκρατία 156 από 158 στις εθνικές εκλογές του 2023
- ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 31 από 32
- ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 26 από 47
- ΚΚΕ 21 από 21
- ΕλληνικήΛύση 11 από 12
- Νέα Αριστερά 11 από 0
- “Νίκη” 10 εκλογές από 10
- Πλεύση Ελευθερίας 6 από 8
- “Σπαρτιάτες” 5 από 12
- Ανεξάρτητοι 23 (2 ΝΔ, 10 ΣΥΡΙΖΑ, 1 ΠΑΣΟΚ, 1 Ελ. Λύση, 2 Πλεύση Ελευθερίας και 7 “Σπαρτιάτες”)