Απανωτοί σεισμοί στην Αττική – Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων για το φαινόμενο
Τους διαδοχικούς σεισμούς σε Χαλάνδρι, Παλλήνη και Αγία Παρασκευή, επιχειρούν να ερμηνεύσουν οι σεισμολόγοι. Οι σεισμοί δεν ήταν μεγάλης έντασης, ωστόσο ήταν ιδιαίτερα αισθητοί λόγω του μικρού εστιακού βάθους.
Αρχικά, καθησυχαστικός ήταν ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ο Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στο CNN Greece για τις σεισμικές δονήσεις.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής, «οι διαδοχικές δονήσεις οφείλονται σε ένα μικρό ρήγμα στην περιοχή που εμφανίζεται ανά περιόδους, το οποίο, όμως, δεν εκτιμάται ότι θα δώσει μεγαλύτερους σεισμούς».
Αναμένεται, δε, να «συνεχίσει να δίνει δονήσεις και τις επόμενες ημέρες στα ίδια όμως περίπου επίπεδα».
Σε κάθε περίπτωση, το φαινόμενο παρακολουθείται από τους σεισμολόγους.
Γκάνας: Αντέχουν τα κτήρια στην Αττική
«Η σεισμικότητα οφείλεται στην κίνηση ρευστών που υπάρχουν στο ανώτερο τμήμα του φλοιού. Επίσης, τα κτήρια στην Αττική είναι κτισμένα με έναν πολύ καλό αντισεισμικό κανονισμό και αντέχουν σε πολύ μεγαλύτερες δονήσεις» εξηγεί τη σειρά του μιλώντας στην ΕΡΤ ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιος Γκάνας .
Κώστας Παπαζάχος: Πιθανό η σεισμική δραστηριότητα να σβήσει σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες
«Το τελευταίο διάστημα έχουμε μία επίμονη μικροσεισμικήδραστηριότητα στη δυτική Αθήνα (Χαλάνδρι, Χολαργός, Νέο Ψυχικό, κλπ.), από κάποιο άγνωστο, πιθανότατα μικρό ρήγμα,το οποίο προφανώς βρίσκεται στις βοριοδυτικές παρυφές του Υμηττού, κρυμμένο κάτω από τα ιζήματα του λεκανοπεδίου. Ας απαντήσουμε, λοιπόν, σε 3 προφανή ερωτήματα των πολιτών:
Τι γνωρίζουμε για τη σεισμική δραστηριότητα στη Αθήνα: Η Αθήνα είναι μία περιοχή χαμηλής σεισμικότητας του Ελληνικού χώρου (ανήκει στην κατώτερη ζώνη σεισμικής επικινδυνότητας του Ελληνικού Αντισεισμικού Κανονισμού). Όλα τα ιστορικά και ενόργανα σεισμολογικά στοιχεία, αλλά και οι σχετικές γεωλογικές-νεοτεκτονικές πληροφορίες δείχνουν ότι το κεντρικό και νότιο τμήμα της Αττικής είναι πολύ χαμηλής σεισμικότητας και δεν συνδέονται με κάποιο σημαντικό ρήγμα ή και ισχυρό σεισμό από την αρχαιότητα.
Τι δε γνωρίζουμε για τη σεισμική δραστηριότητα στη Αθήνα: Δεν υπάρχει παγκοσμίως καμία αποδεκτή μεθοδολογία για να εκτιμήσουμε με ασφάλεια την εξέλιξη της δραστηριότητας για μικροακολουθίες, όπως αυτή που είναι τώρα σε εξέλιξη. Με άλλα λόγια, αν και υπάρχει σχετική έρευνα, δεν υπάρχουν αποδεκτά επιχειρησιακά εργαλεία για να πει κάποιος αν μία δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε ένα ισχυρό σεισμό.
Αν δεν ξέρουμε πως ακριβώς θα εξελιχθεί η δραστηριότητα, τι μπορούμε να πούμε στους πολίτες της Αττικής για την ακολουθία που είναι σε εξέλιξη: Ο Ελληνικός χώρος έχει συνεχώς αναρίθμητες παρόμοιες ακολουθίες με μικροσεισμική δραστηριότητα, χωρίς κάποια ισχυρή σεισμική δόνηση. Άλλωστε οι μισοί τουλάχιστον ισχυροί σεισμοί (πάνω από Μ=6.0) δεν έχουν ανιχνεύσιμους προσεισμούς. Το πιο πιθανό είναι η σεισμική δραστηριότητα να σβήσει σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες (σπανιότερα ίσως και μήνες). Όμως, δεν είναι απίθανο να έχουμε η γένεση παρόμοιων ή και ισχυρότερων σεισμών στο πλαίσιο της ακολουθίας αυτής, οι οποίοι λογικό είναι να ανησυχήσουν και πάλι την Αθήνα.
Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι φυσιολογικό μία μικρο-ακολουθία να αναστατώνει (πέρα από κάποια φυσική ανησυχία) μία πόλη που είναι σε μία από τις (σεισμολογικά) πιο ήσυχες περιοχές της Ελλάδας. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα πρέπει απλά να μας θυμίσει ότι η σεισμικότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνικού χώρου. Και όπως έχω ήδη γράψει σε παλαιότερο άρθρο μου: «… η πρόληψη και η νηφάλιά διαχείριση (και όχι ο πανικός) πρέπει να αποτελούν τη βάση της πολιτικής προστασίας … τόσο σε σχέση με τους σεισμούς…, όσο και φυσικά σε σχέση με όλες τις άλλες … φυσικές καταστροφές…». Ας λάβουμε, λοιπόν, τα βασικά μέτρα αυτοπροστασίας και ας φροντίσουμε να μένουμε σε σπίτια με αντισεισμική επάρκεια (όπως προβλέπει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο της χώρας μας), ώστε όποτε και να δεχτούμε ένα πιο ισχυρό σεισμό να έχουμε τις μικρότερες συνέπειες, άσχετα με την περιστασιακή γένεση (ή όχι) μίας μικρής σεισμικής ακολουθίας κοντά μας».
Τρεις σεισμικές δονήσεις σε λίγες ώρες
Η πρώτη σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 1,9 Ρίχτερ με επίκεντρο τρία χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά του Χαλανδρίου και το εστιακό της βάθος ήταν στα 7,9 χιλιόμετρα.
Ο σεισμός, όμως, που ταρακούνησε την Αττική σημειώθηκε στο Χαλάνδρι και είχε μέγεθος 2,7 Ρίχτερ.
Έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Αττικής, ενώ μαρτυρίες κοντά στο επίκεντρο κάνουν λόγο για ένα βουητό την ώρα του σεισμού.
Λίγη ώρα αργότερα, ακόμη μία ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 2 Ρίχτερ σημειώθηκε, αυτή τη φορά με επίκεντρο την Αγία Παρασκευή.
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σεισμού ήταν τέσσερα χιλιόμετρα δυτικά – νοτιοδυτικά της Αγίας Παρασκευής και είχε εστιακό βάθος 8,3 χιλιομέτρων.