MAGA vs Μασκ: Διαμάχη για τις βίζες H-1B και το μέλλον της αμερικανικής τεχνολογίας
Εδώ και 24 ώρες, ο σκληρός πυρήνας της κουλτούρας MAGA (Make America Great Again) βρίσκεται σε δημόσια σύγκρουση με τους «νέους» αλλά πανίσχυρους συμμάχους του Ντόναλντ Τραμπ. Αφορμή, οι βίζες H-1B, ένα ειδικό πρόγραμμα για την προσέλκυση ταλέντων από το εξωτερικό, που επανέφερε στο προσκήνιο ο Έλον Μασκ με μια επιθετική ανάρτηση στο X (πρώην Twitter).
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Μασκ έγραψε: «Είμαι στην Αμερική, μαζί με τόσους πολλούς ανθρώπους σε κρίσιμες θέσεις, που έφτιαξαν την SpaceX, την Tesla και εκατοντάδες άλλες εταιρείες οι οποίες ισχυροποίησαν την Αμερική, χάρη στη Η1Β».
«Θα πολεμήσω για το θέμα αυτό, το οποίο άτομα σαν εσάς δεν καταλαβαίνουν», πρόσθεσε.
Ο Μασκ γεννήθηκε στη Νότια Αφρική αλλά έχει πάρει την αμερικανική υπηκοότητα και στο παρελθόν ήταν κάτοχος βίζας εργασίας Η-1Β. Η εταιρεία Tesla, ως εργοδότης, φέτος αιτήθηκε και έλαβε 724 τέτοιες βίζες για να προσλάβει αλλοδαπούς εργαζομένους. Η H-1B συνήθως ισχύει για μια τριετία αλλά οι κάτοχοί της μπορούν να την επεκτείνουν ή να κάνουν αίτηση για να τους χορηγηθεί πράσινη κάρτα.
Η ανάρτηση του Μασκ απευθυνόταν σε υποστηρικτές του Τραμπ, πολέμιους της μετανάστευσης, που πιέζουν να καταργηθεί το πρόγραμμα Η-1Β, εν μέσω μιας ζωηρής διαμάχης για το μεταναστευτικό και τη θέση των εξειδικευμένων μεταναστών και άλλων ξένων που μπαίνουν στις ΗΠΑ με βίζα εργασίας. Μέχρι στιγμής, ο ίδιος ο Τραμπ τηρεί σιγή για το θέμα. Η μεταβατική ομάδα του εκλεγμένου προέδρου δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα να σχολιάσει τις αναρτήσεις του Μασκ και την αντιπαράθεση για τις βίζες Η-1Β.
Στο παρελθόν, ο Τραμπ εμφανιζόταν πρόθυμος να χορηγήσει περισσότερες βίζες σε εξειδικευμένους εργαζομένους. Υποσχέθηκε ταυτόχρονα ότι θα απελάσει όλους τους μετανάστες που βρίσκονται παράνομα στις ΗΠΑ, θα επιβάλει δασμούς για να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας για τους Αμερικανούς πολίτες και ότι θα περιορίσει δραστικά τη μετανάστευση.
Το θέμα αυτό δείχνει πώς τα ηγετικά στελέχη του τεχνολογικού τομέα, όπως ο ίδιος ο Μασκ –ο οποίος έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο στη μεταβατική ομάδα του Τραμπ και τον συμβουλεύει σε βασικούς τομείς– πιέζονται τώρα από την εκλογική βάση του.
Η διαμάχη πυροδοτήθηκε στις αρχές αυτής της εβδομάδας από ακροδεξιούς ακτιβιστές οι οποίοι επέκριναν την απόφαση του Τραμπ να διορίσει σύμβουλό του για την τεχνητή νοημοσύνη τον Ινδοαμερικανό επιχειρηματία Σρίραμ Κρίσναν. Υποστήριξαν μεταξύ άλλων ότι ο Κρίσναν θα επηρεάζει τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ.
Την Παρασκευή ο Στιβ Μπάνον, έμπιστος του Τραμπ επί πολλά χρόνια, επέκρινε τους «ολιγάρχες» των μεγάλων τεχνολογικών εταιριών επειδή στηρίζουν το πρόγραμμα Η-1Β και χαρακτήρισε τη μετανάστευση απειλή για τον δυτικό πολιτισμό.
Σε απάντηση, ο Μασκ και πολλοί άλλοι δισεκατομμυριούχοι επιχειρηματίες του τομέα κάνουν διαχωρισμό μεταξύ της νόμιμης μετανάστευσης, όπως την αντιλαμβάνονται οι ίδιοι, και της παράνομης.
Ο Μασκ έχει δαπανήσει σχεδόν 250 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τον Τραμπ να εκλεγεί πρόεδρος. Αυτήν την εβδομάδα έκανε συχνά αναρτήσεις σχετικές με την έλλειψη εγχώριων ταλέντων που θα μπορούσαν να καλύψουν όλες τις θέσεις στις τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ.
Τι είναι και τι κάνουν οι βίζες H-1B
Οι βίζες H-1B επιτρέπουν σε επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν εξειδικευμένο προσωπικό από το εξωτερικό, με αρχική τριετή άδεια παραμονής και δυνατότητα ανανέωσης. Ωστόσο, κατά την πρώτη του θητεία, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επιβάλει περιορισμούς, ισχυριζόμενος ότι αυτές οι βίζες στερούν θέσεις εργασίας από Αμερικανούς. Σήμερα, ο Μασκ, μαζί με τον CEO της Roivant Sciences, Βιβέκ Ραμασουάμι, ζητούν αναθεώρηση του προγράμματος, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να διατηρήσουν υπό όρους την πρόσβαση στα κορυφαία ταλέντα του κόσμου.
Για τον Έλον Μασκ, το ζήτημα είναι προσωπικό. Ο ίδιος ήρθε στις ΗΠΑ μέσω προγράμματος βίζας και θεωρεί ότι η προσέλκυση εξειδικευμένων εργαζομένων είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη εταιρειών όπως η Tesla, η SpaceX και οι κολοσσοί της Silicon Valley.
Από την άλλη, ο σκληρός πυρήνας του MAGA αντιτίθεται σθεναρά σε κάθε μορφή μετανάστευσης, βλέποντας τις βίζες H-1B ως απειλή για το αφήγημα της «παραδοσιακής προστασίας» της αμερικανικής αγοράς εργασίας.
Παρότι η ένταση κορυφώνεται, ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει σιωπηλός, επιτείνοντας τον προβληματισμό. Το ζήτημα έχει διχάσει το στρατόπεδο του πρώην προέδρου, με τους «παραδοσιακούς» να απαιτούν πιστότητα στις αρχές του MAGA και τους «νεωτεριστές» να προωθούν το επιχειρηματικό τους όραμα.
Η εξέλιξη αυτής της διαμάχης δεν αφορά μόνο τις εσωτερικές ισορροπίες του στρατοπέδου Τραμπ αλλά και τη μελλοντική κατεύθυνση της αμερικανικής πολιτικής για τη μετανάστευση και την οικονομία. Το ερώτημα είναι εάν η διαμάχη αυτή θα αποτελέσει προάγγελο βαθύτερων ρήξεων στο κυβερνητικό στρατόπεδο του 47ου προέδρου.