Ποσειδώνος:Πόσο επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία είναι τα λύματα που πλημμύρισαν την παραλιακή;

Ποσειδώνος:Πόσο επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία είναι τα λύματα που πλημμύρισαν την παραλιακή;

Για τα βοθρολύματα που βγήκαν στην παραλιακή μετά την έντονη βροχόπτωση και μέρος τους κατέληξε στη θάλασσα, μίλησε στην τηλεόραση της ΕΡΤ ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, ερωτώμενος εάν η επαφή με μολυσμένα αυτά νερά αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Υπενθυμίζουμε ότι, ανήμερα το βράδυ των Χριστουγέννων, η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε πλημμύρα στη λεωφόρο Ποσειδώνος, στο ύψος του Αλίμου, όπου η περιοχή μετατράπηκε σε έναν υγειονομικό εφιάλτη, καθώς τα νερά που κατέκλυσαν τον δρόμο ήταν γεμάτα με βοθρολύματα, όπως επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, έπειτα από επιτόπια έρευνα. 

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο της περιοχής, η πλημμύρα προκλήθηκε από την υπερφόρτωση του απαρχαιωμένου δικτύου αποχέτευσης, το οποίο διοχετεύει λύματα προς την Ψυτάλλεια.

Στο συγκεκριμένο σημείο, υπάρχει ένα καπάκι αποχέτευσης, το οποίο υποχώρησε υπό την πίεση του νερού, με αποτέλεσμα τα λύματα να πλημμυρίσουν όχι μόνο τον δρόμο αλλά και να καταλήξουν στη θάλασσα. 

Όπως ανέφερε ο Καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης, σχολιάζοντας την επικινδυνότητα των λυμάτων: «τα αστικά λύματα, περιλαμβάνουν πέρα από τα χημικά που συζητάμε από καιρό σε καιρό, προφανώς και παθογόνα. Όχι μόνο όσα σχετίζονται με την Covid-19 ή τη γρίπη και όλα αυτά τα οποία δεν είναι έτσι κι αλλιώς επικίνδυνα σε αυτό το επίπεδο, αλλά ένα σωρό ενεργά παθογόνα, τα οποία θα πρέπει με κάποιο τρόπο να απομακρυνθούν και να ελεγχθεί η ποιότητα των υδάτων, φυσικά και των θαλάσσιων υδάτων σε κάποιο διάστημα για να μπορέσουμε να πούμε ότι έχει επανέλθει η ποιότητα σε κανονικά επίπεδα χωρίς επιμολύνσεις». 

«Ειδικά όσοι έχουν έρθει σε επαφή (με τα βοθρολύματα), πρέπει να πλυθούν πολύ προσεκτικά, να πλύνουν τα πόδια τους, με προσοχή για να μην υπάρχουν επιμολύνσεις» επεσήμανε ενώ όταν ερωτήθηκε αν αυτό το νερό μπορεί να προκαλέσει μία απλή μόλυνση ή κάτι σοβαρότερο, ο κ. Θωμαΐδης απάντησε «και πολύ σοβαρότερα, εξαρτάται με το τι έχουμε έρθει σε επαφή».

Σε άλλο σημείο της συζήτησης, ο καθηγητής επεσήμανε: «Προφανώς, δεν πιστεύω ότι κάποιος έχει έρθει σε επαφή από το στόμα (με το μολυσμένο νερό) ή από κάποια πληγή, αλλά όταν είναι βρεγμένα τα πόδια μας -γιατί έχω δει ανθρώπους να περπατάνε στο δρόμο (μέσα στα νερά κτλ)- πρέπει να γίνει απολύμανση», προσθέτοντας ότι «οι εικόνες μαρτυρούν ότι έχει έρθει κόσμος σε επαφή με αυτά τα μολυσματικά λύματα. Και φυσικά θα πρέπει μετά να πλυθεί διεξοδικά και να μην ξαναέρθει σε επαφή με τα λύματα. Αυτό είναι δεδομένο». 

Μάλιστα, ο καθηγητής για να εξηγήσει τη σοβαρότητα της επαφής με τα βοθρολύματα, τόνισε: «Όταν κάνουμε δειγματοληψίες, φοράμε μάσκες και γάντια. Οπότε καταλαβαίνετε ότι λαμβάνουμε τα μέτρα μας όταν χειριζόμαστε τέτοια μολυσματικά δείγματα. Πόσο μάλλον, αν έρθεις σε επαφή και βραχείς. Πρέπει να πλυθείς διεξοδικά και να υπάρξει πρόνοια απολύμανσης».

Η σημασία της επισήμανσης αυτής του καθηγητή Νίκου Θωμαΐδη για την ανάγκη διεξοδικού καθαρισμού και απολύμανσης είναι κρίσιμη όταν αντιληφθούμε ότι πολλοί ίσως ήταν οι πολίτες που, κατά τη βραδινή τους έξοδο, ήρθαν σε επαφή με τα μολυσμένα νερά, χωρίς να είναι προετοιμασμένοι και με τον κατάλληλο εξοπλισμό (π.χ. γαλότσες) και χωρίς να γνωρίζουν αν πρόκειται για νερά της βροχής, απλώς ή για βοθρολύματα, κάτι που ίσως δεν εκτίμησαν να πλυθούν αμέσως διεξοδικά για να προστατευθούν από τυχόν μολύνσεις. 

Σχετικά Άρθρα