Ποσειδώνος: SOS για τα λύματα -“Όσοι ήρθαν σε επαφή να πλυθούν διεξοδικά”-Μπαλάκι οι ευθύνες
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 25ης προς 26η Δεκεμβρίου, ένα καπάκι φρεατίου αποχέτευσης εκτινάχθηκε στη διασταύρωση της παραλιακής με την οδό Κανάρη στον Άλιμο. Τεράστιες ποσότητες λυμάτων πλημμύρισαν το οδόστρωμα, καθιστώντας τον δρόμο αδιάβατο. Τα αυτοκίνητα προσπαθούσαν να περάσουν, ενώ η Τροχαία έκλεισε την κυκλοφορία προς Πειραιά, αφού ένα όχημα με τρεις κοπέλες έπεσε στην τρύπα του ανοιχτού φρεατίου. Τα λύματα πλημμύρισαν ισόγεια σπίτια και καταστήματα ανάμεσα στις λεωφόρους Αλίμου και Καλαμακίου, με μεγάλο μέρος τους να καταλήγει στη θάλασσα.
O δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, μετα την πλημμύρα στην Ποσειδώνος επέρριψε ευθύνες στην ΕΥΔΑΠ για το χρόνιο πρόβλημα του αγωγού της αποχέτευσης. Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων από την κακοκαιρία Elena υπερχείλισε πλημμυρίζοντας με λύματα τη Λεωφόρο Ποσειδώνος και δημιουργώντας μια εικόνα τριτοκοσμική. Παρ’ όλο που τα νερά έχουν υποχωρήσει στο σημείο, η δυσοσμία παραμένει έντονη.
Μιλώντας σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του OPEN, o δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Άνοιξε το καπάκι της αποχέτευσης, γέμισε ο χώρος με λύματα και έπεσε στο δίκτυο των ομβρίων και φτάσανε μέχρι τη θάλασσα. Καταλαβαίνετε τι μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά έγινε», κατήγγειλε ο δήμαρχος και έκανε λόγο για πρόβλημα δεκαετιών.
«Ζήσαμε μια τριτοκοσμική κατάσταση με απερίγραπτη δυσοσμία», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, που χρειάστηκε να επιστρατεύσει τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας του δήμου για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Ο κ. Κονδύλης φιλοξενήθηκε χθες σε τηλεοπτικούς σταθμούς τονίζοντας ότι ο δήμος δεν είναι αρμόδιος για τα όμβρια και κατηγορώντας την ΕΥΔΑΠ ότι γνωρίζει εδώ και δεκαετίες το πρόβλημα αλλά συνεχώς το μελετάει.
Η απάντηση της ΕΥΔΑΠ
Από την πλευρά της, η ΕΥΔΑΠ ανέφερε πως δεν φέρει καμία ευθύνη για τις πλημμύρες στον Άλιμο αλλά το πρόβλημα οφείλεται σε παράνομες διοχετεύσεις ομβρίων στους αγωγούς αποχέτευσης που γίνονται από την περιοχή της Βάρκιζας ως τον Άλιμο.
«H ΕΥΔΑΠ είναι εκείνη που οφείλει να εντοπίσει και να επιβάλει πρόστιμα σε όσα ακίνητα κάνουν αυτή την αντικανονική λειτουργία. Σε όλη την διαδρομή από τη Βάρκιζα έως την Ψυττάλεια ανοίγει στο συγκεκριμένο τμήμα η αποχέτευση λόγω της υπερφόρτωσης πάει να πει ότι στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει κατασκευαστικό πρόβλημα, για αυτό έλεγε στην ανακοίνωση ότι θα φτιάξει και δεύτερο αγωγό για να τραβάει όλα τα λύματα», απάντησε ο κ. Κονδύλης, ο οποίος εκτίμησε ότι «θα χρειαστούν δύο χρόνια για να λυθεί το πρόβλημα».
Όπως ανέφερε, η ΕΥΔΑΠ έχει δεσμευτεί ότι θα παρουσιάσει μέχρι τον Μάρτιο του 2025 την μελέτη για το έργο που θα λύσει το πρόβλημα, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν τα έργα, ενώ υποσχέθηκε ότι «θα πιέσουμε να αρχίσει το έργο μετά το Μάρτιο άμεσα και να διαρκέσει όσους μήνες λιγότερο. Είναι άλλο να κάνει 12 μήνες και να φτάσουμε τέλος του 2026 και άλλο να κάνει 9 μήνες και να φτάσουμε τέλους του 2025».
Σε ερώτηση για τις ευθύνες του Δήμου είπε «Όσο φταίω για την ακρίβεια και το δίκτυο ρεύματος άλλο τόσο φταίω και για την αποχέτευση. Δεν μπορεί ο Δήμος να βάλει χέρι στο δίκτυο της αποχέτευσης, του τηλεφώνου και του ρεύματος. Τα διαχειρίζονται οι ΔΕΚΟ και απαγορεύονται να τα πειράζουμε. Δεν είναι μια τοπική παρέμβαση πρέπει να γίνει μια παρέμβαση με αρκετό μήκος, από τη Βάρκιζα μέχρι τον Άλιμο».
Τελειώνοντας, εξέφρασε, επίσης, φόβους ότι «η διαρκής υγρασία που περνάει και η μικρή διαρροή προς το υπέδαφος μπορεί να προκαλέσει στο μέλλον και καθίζηση στο οδόστρωμα»
Επικίνδυνα τα λύματα
Για τα λύματα που βγήκαν στη Λεωφόρο Ποσειδώνος που πλημμύρισε μετά την έντονη βροχόπτωση και το αν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία μίλησε Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης.
«Οσοι έχουν “πνιγεί” και έχουν έρθει σε επαφή με τα μολυσμένα νερά, πρέπει να πλυθούν, να πλύνουν τα πόδια τους, με προσοχή για να μην υπάρχουν επιμολύνσεις»
Όπως ανέφερε «τα αστικά λύματα, περιλαμβάνουν πέρα από τα χημικά που συζητάμε από καιρό σε καιρό, προφανώς και παθογόνα. Όχι μόνο κόβιντ, γρίπη και όλα αυτά τα οποία δεν είναι έτσι κι αλλιώς επικίνδυνα σε αυτό το επίπεδο, αλλά ένα σωρό ενεργά παθογόνα, τα οποία θα πρέπει με κάποιο τρόπο να απομακρυνθούν και να ελεγχθεί η ποιότητα των υδάτων, φυσικά και του θαλάσσιου σε κάποιο διάστημα για να μπορέσουμε να πούμε ότι έχει επανέλθει η ποιότητα σε κανονικά επίπεδα χωρίς επιμολύνσεις».
«Ειδικά όσοι έχουν “πνιγεί” και έχουν έρθει σε επαφή με τα μολυσμένα νερά, πρέπει να πλυθούν, να πλύνουν τα πόδια τους, με προσοχή για να μην υπάρχουν επιμολύνσεις» επεσήμανε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ ερωτηθείς αν αυτό το νερό μπορεί να προκαλέσει μία απλή μόλυνση ή κάτι σοβαρότερο ο κ. Θωμαΐδης απάντησε «και πολύ σοβαρότερα, εξαρτάται με το τι έχουμε έρθει σε επαφή».
«Προφανώς δεν πιστεύω ότι κάποιος έχει έρθει σε επαφή από το στόμα ή από κάποια πληγή, αλλά όταν είναι τα πόδια μας βρεγμένα γιατί έχω δει ανθρώπους να περπατάνε στο δρόμο κτλ. πρέπει να γίνει απολύμανση» επεσήμανε σε άλλο σημείο.
Πρόσθεσε ότι «οι εικόνες μαρτυρούν ότι έχει έρθει κόσμος σε επαφή με αυτή την κατάσταση, με αυτά τα μολυσματικά λύματα. Και φυσικά θα πρέπει μετά να πλυθεί διεξοδικά και να μην ξαναέρθει σε επαφή με τα λύματα. Αυτό είναι δεδομένο. Όταν κάνουμε δειγματοληψίες φοράμε μάσκες και γάντια για να καταλάβετε. Οπότε καταλαβαίνετε ότι λαμβάνουμε τα μέτρα μας όταν χειριζόμαστε τέτοια μολυσματικά δείγματα. Πόσο μάλλον αν έρθεις σε επαφή και βραχείς. Πρέπει να πλυθείς διεξοδικά και να υπάρξει πρόνοια απολύμανσης».
Σκυλακάκης: Από το 2000 το πρόβλημα με την υπερχείλιση των λυμάτων στην Ποσειδώνος
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναφέρθηκε το πρωί της Παρασκευής στο ζήτημα της υπερχείλισης λυμάτων στην παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος και στους τρόπους αντιμετώπισής του. Αρχικά εξήγησε ότι «για να έχουμε υπερχείλιση στα λύματα πρέπει να μπει νερό της βροχής στους αγωγούς των λυμάτων. Αυτό κανονικά δεν πρέπει να συμβαίνει, έλα ντε που έχουμε 5% των κτισμάτων στην Αττική που έχουν παράνομες συνδέσεις στους αγωγούς λυμάτων. Αυτό σημαίνει ότι σε πολλές περιοχές που είναι μαζικό το πρόβλημα, όπως στην επίμαχη περιοχή, έχουμε υπερφόρτωση του συστήματος».
«Αυτό είναι γνωστό από το 2000. Αυτό που έχει ξεκινήσει να γίνεται είναι ένα μικρό έργο στην περιοχή που θα καλύψει το πρόβλημα. Πρόκειται για έναν αγωγό που θα είναι παράλληλος με τον υπάρχοντα και θα τελειώσει τέλη 2025-αρχές 2026. Παράλληλα δρομολογείται ένα μεγάλο έργο για έναν αγωγό που θα κινείται παράλληλα με την Αθηναϊκή Ριβιέρα» πρόσθεσε ο κ. Σκυλακάκης.
Όπως σημείωσε «αυτό με τις παράνομες συνδέσεις έγινε το 1970-1980 όταν κατασκευάστηκαν τα κτίρια αυτά. Το κόστος για να ξεκάνεις αυτές τις παρανομίες είναι αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ ανά κτήριο, οπότε το πιο λογικό είναι να το λύσουμε με έργα υποδομής». Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι «τώρα εμποδίζεται αυτό γιατί υπάρχει ο ελεγκτής δόμησης που ψάχνεις με χρώμα που βγαίνουν τα λύματα».
Ερωτηθείς για τις ευθύνες και πώς επιμερίζονται, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απάντησε «η ευθύνη είναι ότι για 20 χρόνια δεν έχε αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των παράνομων συνδέσεων. Η ΕΥΔΑΠ έχει ευθύνη γιατί άνοιξε ένα καπάκι, ο δήμος αντικειμενικά πρέπει να φροντίζει η παροχέτευση ομβρίων να είναι αποτελεσματική».
Κατά τον κ. Σκυλακάκη «το σύνολο αυτού του πράγματος στην Αττική πρέπει να το αναλάβει η ΕΥΔΑΠ για να ξέρουμε έναν που θα είναι υπεύθυνος» για να προσθέσει «χρειαζόμαστε περισσότερη ευελιξία για να είναι πιο γρήγορη η ΕΥΔΑΠ στους διαγωνισμούς που κάνει και αυτό θα το κάνουμε με νομοσχέδιο τον Ιανουάριο».