Μαξίμου:2+1 μέτωπα μετά τις γιορτές-ΠτΔ και αλλαγές στην κυβέρνηση με φόντο νέο συναγερμό στα ελληνοτουρκικά

Μαξίμου:2+1 μέτωπα μετά τις γιορτές-ΠτΔ και αλλαγές στην κυβέρνηση με φόντο νέο συναγερμό στα ελληνοτουρκικά

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Μετά το κλείσιμο της εορταστικής περιόδου πέραν του μπαράζ νομοσχεδίων με έμφαση στην καθημερινότητα, προκύπτουν 2+1 καυτά ζητήματα που θα απασχολήσουν την πολιτική ατζέντα. Ουσιαστικά η κυβέρνηση και ειδικότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να ανακοινώσει την επιλογή του για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ παράλληλα θα πρέπει να αποφασίσει το χρονοδιάγραμμα των κυβερνητικών αλλαγών οι οποίες θα οδηγήσουν στο δεύτερο και καθορισιτκό μισό της κυβερνητικής θητείας. Το απρόβλεπτο όμως θέμα που έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση είναι το ζήτημα που έχει προκύψει στα ελληνοτουρκικά με τα σενάρια περί ΑΟΖ της Τουρκίας με τη Συρία που έχει σημάνει συναγερμό σε Αθήνα και Λευκωσία.

Ξεκινώντας από το τελευταίο παρά το γεγονός σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το libre ότι το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών προς το παρόν μάλλον αδειάζει τον υπουργό μεταφορών Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου, ο οποίος και έφερε το θέμα στην επικαιρότητα με δηλώσεις αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει στην τουρκική ατζέντα.

Το χρονοδιάγραμμα που θα εκδηλωθεί μια τέτοια κίνηση μάλλον τοποθετείται για λίγο αργότερα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τη μία πλευρά δείχνει πως θέλει να ενισχύσει την σχέση του με τη Δύση και να παίξει ρόλο – μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία- μεσολαβητή στη «γειτονιά» και από την άλλη πλευρά με συγκεκριμένες κινήσεις του δείχνει πως δεν εγκαταλείπει το αναθεωρητικό του αφήγημα.

Όλα αυτά και ενώ επανέρχονται οι μνήμες του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου η Αθήνα επιχειρεί να στείλει σαφή μηνύματα πως η μεταβατική κατάσταση στην Συρία, δεν νομιμοποιεί οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία και υπάρχει διαρκής επικοινωνία με την Κύπρο, τις γειτονικές χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη Λευκωσία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε σε δήλωσή του ότι «η όποια πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας – Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή». Επίσης, σημείωσε ότι : «οποιαδήποτε απόπειρα αμφισβήτησης, επηρεασμού ή παραγνώρισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και η Κυπριακή Δημοκρατία θα λάβει όλα τα διαθέσιμα μέτρα σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Επίσης στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επεσήμανε πως «προφανώς και εγώ και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημερώσαμε τους ομολόγους μας γι’ αυτές τις συζητήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ότι θα μπορούσε να καθοριστεί κάποιου είδους Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, η οποία να παραγνωρίζει τα αναμφισβήτητα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου». Υπογράμμισε πως κατά την άποψη της Ελλάδος αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και άκυρο.

Με βάση τον οδικό χάρτη που έχει χαραχθεί, τη νέα χρονιά θα γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. Στόχος είναι να συνεχιστεί η συζήτηση για τα λεγόμενα εύκολα θέματα (όπως η συνεργασία στην οικονομία, στο περιβάλλον, στην πολιτική προστασία κ.α.). Κρίσιμο επίσης θεωρείται να διατηρηθεί η συνεργασία και στο μεταναστευτικό, καθώς ακόμα δεν μπορεί να γίνουν με ασφάλεια προβλέψεις για το πώς οι εξελίξεις στη Συρία θα επηρεάσουν τις ροές.

Ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να είναι εμφανές ότι δεν εγκαταλείπει την αναθεωρητική του ατζέντα και να τηρεί σκληρή γραμμή και στο Κυπριακό ωστόσο είναι επίσης εμφανές ότι επιθυμεί να διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους, με τη Δύση.

Ακόμη δύο καυτά μέτωπα

Στα άλλα δύο εξίσου καυτά μέτωπα τα οποία αναμένεται να πυροδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις: Καταρχάς στο τραπέζι παραμένει το σενάριο του ανασχηματισμού. Παρ ότι για αρκετό χρονικό διάστημα, ακούγονταν ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να αναμένονται αμέσως μετά τη διαδικασία εκλογής προέδρου Δημοκρατίας, εσχάτως ακούγεται έντονα ότι θα μετατεθούν για το τέλος του πρώτου εξαμήνου της νέας χρονιάς, για δύο λόγους: Γιατί η αναμονή του ανασχηματισμού έχει λειτουργήσει εκτονωτικά στο εσωτερικό της Κ.Ο και κυρίως διότι θα έχει συμπληρωθεί το μισό της δεύτερης κυβερνητικής θητείας της ΝΔ και ένα νέο σχήμα πιθανότατα θα οδηγήσει την κυβερνητική παράταξη έως τις εκλογές του 2027.

Το σίγουρο είναι ότι του ανασχηματισμού θα πρηγηθεί η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Αναμένουμε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη του προσώπου που θα προτείνει για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα ενώ επιμένουν τα σενάρια για ανασχηματισμό. Ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι θα ανακοινώσει το όνομα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου μια πρόταση που αναμένουν οι υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που θα κληθούν να την εγκρίνουν ή να την απορρίψουν.

  • Η εν λόγω απόφαση που θα ληφθεί είτε στη θάλασσα (Χανιά) είτε στο βουνό (Μέτσοβο) θα έχει ως γνώμονα να συσπειρώσει την εκλογική βάση της ΝΔ σε μια περίοδο που τα κόμματα που είναι δεξιά της ΝΔ ανεβάζουν ποσοστά ή θα έχει αναφορές στην κεντροαριστερά, συνεχίζοντας την πολιτική παράδοση αλλά και τη συνταγματική επιταγή.

Κάποιοι συνδυάζουν την πιθανή επίσκεψη Μητσοτάκη στο Μέτσοβο με τον Κωνσταντίνο Τασούλα (είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του) αν και το τελευταίο διάστημα έχει υποχωρήσει το σενάριο της επιλογής του. Εκτός από τον πρόεδρο της Βουλής, εφόσον επικρατήσει η λογική της ενίσχυσης της εσωκομματικής συνοχής τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να προταθούν είναι επίσης ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παν. Πικραμμένος… Επίσης το προηγούμενο διάστημα έχουν ακουστεί τα ονόματα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά αλλά και της Γιάννας Αγγελοπούλου, ενώ πριν από τις εορτές κυκλοφόρησε και το όνομα της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η οποία προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και κατά πολλούς θα μπορούσε να ψηφιστεί και από το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ θα μπορούσε να συνδυαστεί και με την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

  • Εφόσον επικρατήσει η λογική του ανοίγματος στην κεντροαριστερά ακούγονται: Ευαγγ. Βενιζέλος, η πρώην Επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου, ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμου, η Μαρία Δαμανάκη, η Λούκα Κατσέλη, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας, και εσχάτως η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου.

Εσχάτως και μετά την υποχώρηση των αντιδράσεων και της βελτίωσης του κλίματος ΚΟ και Μαξίμου έχει επανέλθει στο προσκήνιο το σενάριο της ανανέωσης της θητείας της νυν προέδρου της Δημοκρατίας Κατ. Σακελλαροπούλου, με το σκεπτικό ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης που την είχαν υπερψηφίσει το 2020, θα χρειαστεί να δικαιολογήσουν τυχόν αρνητική θέση στην τωρινή εκλογή.

Πάντως ουδείς, πάντως, μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο Κ. Μητσοτάκης θα επιλέξει ένα πρόσωπο έκπληξη καθως ο πρωθυπουργός αρέσκεται στους αιφνιδιασμούς φίλων και αντιπάλων, όπως άλλωστε έκανε και το 2020 με την Κ. Σακελλαροπούλου.

Σχετικά Άρθρα