ΣΥΡΙΖΑ: Αφήνει πίσω το τραυματικό 2024- Ο δρόμος το 2025 δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα
Γρατσουνιές και τραύματα αφήνει πίσω της, το 2024 για τον ΣΥΡΙΖΑ. Εσωκομματικές συγκρούσεις και τριβές που πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας, ντόμινο αποχωρήσεων και παραιτήσεων, καταγγελίες και διαξιφισμοί, διαγραφές και ένα εκρηκτικό συνέδριο, είναι κομμάτια στο ψηφιδωτό της διαδρομής του κόμματος για το 2024, που είδε μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του σε μια σιωπηρή αποχή από τις εξελίξεις. Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή χάθηκε κι ένιωσε να συμπιέζεται από τη δημοκοπική άνοδο του ΠΑΣΟΚ, βλέποντας τα δικά του ποσοστά να κυλούν σε κατηφόρα.
Ο Σωκράτης Φάμελλος ως νέος πρόεδρος, κλήθηκε με τον εκλογή του στις 24 Νοεμβρίου του 2024 να γυρίσει γρήγορα σελίδα προκειμένου να ξεκινήσει το νέο κεφάλαιο στον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα, μετά την πολύμηνη παραπολιτική περίοδο μπήκε σε τροχιά ανασυγκρότησης και προσπάθειας να αποκαταστήσει τη σχέση εμπιστοσύνης με το κόσμο του.
“Θα χτίσουμε ξανά το σπίτι μας από την αρχή” ήταν τα πρώτα λόγια του νέου προέδρου, το βράδυ της 24ης Νοεμβρίου, που οι κάλπες τον ανέδειξαν νικητή με ποσοστό 49,36%. Δίπλα του οι συνυποψήφιοι του, Παύλος Πολάκης, Νικόλας Φαραντούρης και Απόστολος Γκλέτσος.
Το 2024 «δοκιμάζει» τον ΣΥΡΙΖΑ – Η πρώτη ρήξη με τον Πολάκη
Για να φτάσει όμως σε μια ομαλοποιημένη κατάσταση ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε δια πυρός και σιδήρου. Η αρχή του 2024 έφερε εσωκομματικές μπαλωθιές με τον πρόεδρο Κασσελάκη, να απειλεί με διαγραφές όσους δεν θα υπεψήφιζαν το νομοσχέδιο για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών. Ο Παύλος Πολάκης απείχε από την ψηφοφορία και το γυαλί της πολιτικής τους σχέσης έδειχνε τα έντονα ραγίσματα που θα ακολουθούσουν.
Μια σειρά από κινήσεις και δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη έκαναν εμφανείς τις ρωγμές που είχαν δημιουργηθεί μεταξύ της ηγεσίας και των στελεχών του κόμματος. Χρέωναν στον νέο πρόεδρο ότι παρέκαμπτε τα όργανα και δεν υπολόγιζε το καταστατικό.
Οι «φωτιές» στο συνέδριο του Φεβρουαρίου
Τον Φεβρουάριο του 2024 λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την πρώτη του παρέμβαση μετά από 8 μήνες. Ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε νέα προσφυγή στη βάση με επικαιροποίηση ή μη, του αποτελέσματος του Σεπτεμβρίου. Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε έκτακτες εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου. Η Όλγα Γεροβασίλη ήταν εκείνη που σήκωσε το γάντι και στάθηκε απέναντι του. Οι εκλογές δεν έγινα, ωστόσο η ισορροπία στο κόμμα είχε χαθεί.
Ο δρόμος για τις ευρωεκλογές
Ο δρόμος για τις ευρωεκλογές έβαλε στην αναμονή τις αντεγκλήσεις που κόχλαζαν έτοιμες να κάψουν τα θεμέλια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τα αποτελέσματα άνοιξαν το καπάκι μιας ακόμα διάσπασης. Το κόμμα διατήρησε μεν την δεύτερη θέση αλλά το ποσοστό του, δεν ξεπέρασε το 14,92%. Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ εξέλεξε τέσσερις ευρωβουλευτές. Η έντονη αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη δεν κρυβόταν και ο ίδιος έριχνε λάδι στη φωτιά με υπόνοιες περί ύπαρξης «μαύρων ταμείων» επί εποχής Αλέξη Τσίπρα. Το μέτωπο είχε ανοίξει και η ομάδα των «87» δεν άφηνε να πέσει κάτω καμία δήλωση και καμία ενέργεια του Στέφανου Κασσελάκη, που παραπονιόταν για υπονόμευση από τους συντρόφους του.
Το γυαλί που έσπασε με τη διαγραφή Πολάκη
Το καλοκαίρι για τον ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε επικίνδυνες θερμοκρασίες στην εσωκομματική σύγκρουση. Τον Ιούλιο ο Στέφανος Κασσελάκης βάζει μπουρλότο στη σχέση του με τον Παύλο Πολάκη. Τον διέγραψε όταν σε επιτροπή της Βουλής, ο Σφακιανός βουλευτής σχολίαζε τους μορφασμούς που έλεγε ότι έκανε συνεργάτης του Άδωνι Γεωργιάδη. Η Αθηνά Λινού έβαλε τα κλάματα ζητώντας συγγνώμη για την συμπεριφορά του. Ο Παύλος Πολάκης μπορεί να επέστρεψε στη ΚΟ στις 3 Σεπτεμβρίου ωστόσο η ασπίδα προστασίας του Στέφανου Κασσελάκη είχε εξαϋλωθεί.
Η παραίτηση Ηλιόπουλου και οι εύθραυστες ισορροπίες
Στις 10 Αυγούστου παραιτήθηκε από το κόμμα ο βουλευτής επικρατείας Όθωνας Ηλιόπουλος. Την θέση του δεν πήρε στη Βουλή η Πόπη Τσαπανίδου, ενώ στο τέλος Αυγούστου η διεγράφη από το κόμμα η Αθηνά Λινού για το ζήτημα της ΜΚΟ. Κομμάτια στο παζλ των κινήσεων Κασσελάκη που διέρρηξαν τις σχέσεις του με την πλειοψηφία ήταν και οι αιφνιδιαστικές αντικαταστάσεις προσώπων, οι αλλαγές στη δομή του κόμματος, οι δημόσιες κατηγορίες αλλά και η αναστολή του καθημερινού φύλλου της Αυγής. Στην ίδια ατζέντα περιλαμβάνεται και η αντικατάσταση του προέδρου της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλου από τον Νίκο Παππά.
Οι «καταιγίδες» του Σεπτεμβρίου: Πρόταση δυσπιστίας και το εξώδικο στον ΣΥΡΙΖΑ
Ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα και στις 8 Σεπτεμβρίου, η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση με ψήφους 163 υπερ έναντι 129 κατά ενέκρινε την πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη. ίδιος επέμενε ότι θα είναι υποψήφιος παρά τα κριτήρια που είχε θεσπίσει η ΚΕ για την έγκριση υποψηφιοτήτων.
Ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρόλαβε τη διορία υποβολής κατάθεσης του «πόθεν έσχες» του και την αίτηση με τις απαιτούμενες υπογραφές. Στη διαρροή των στοιχείων του στα μέσα ενημέρωσης αντέδρασε με εξώδικη διαμαρτυρία προς το κόμμα. Η πράξη του παραβίασε τις προϋποθέσεις για την διεκδίκηση της ηγεσίας.
Ο «παγωμένος Νοέμβριος»: Το εκρηκτικό συνέδριο και το κόμμα Κασσελάκη
Ο Στέφανος Κασσελάκης έδινε ραντεβού έξω από το χώρο που θα διεξαγόταν το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εκεί όπου διαδραματίστηκαν θλιβερές σκηνές. Σπρωξίματα, φωνές, λιποθυμίες και λεονταρισμοί σε ένα απολίτικο σκηνικό που πάσχιζε να αποτάξει το σπιράλ του καθημερινού πολιτικού ευτελισμού που έθρεψε.
Το συνέδριο ενέκρινε τις υποψηφιότητες του Σωκράτη Φάμελλου, του Παύλου Πολάκη, του Νικόλα Φαραντούρη και του Απόστολου Γκλέτσου.
Την ίδια ώρα ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοινώνει τη δημιουργία νέου φορέα. Παράλληλα ανεξαρτητοποιούνται από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ οι Πέτρος Παππάς, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Κυριακή Μάλαμα και Ραλλία Χρηστίδου.
Μπαράζ αποχωρήσεων
Η “παρένθεση” Στέφανος Κασσελάκης είχε τελειώσει αλλά οι αποχωρήσεις βουλευτών εξελίσσεται σε μαρτύριο της σταγόνας για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις 21 Νοεμβρίου ανεξαρτητοποιούνται η Θεοδώρα Τζάκρη και η Γιώτα Πούλου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χάνει τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πλέον είναι τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη, Στις 23 Νοεμβρίου 2024, μια ημέρα πριν από τις εκλογές για τη νέα ηγεσία του κόμματος, ο Στ. Κασσελάκης προχώρησε στην επίσημη διακήρυξη του νέου του φορέα, του Κινήματος Δημοκρατίας.
Στις εκλογές της 24ης Νοεμβρίου η ηγεσία του κόμματος περνά στον Σωκράτη Φάμελλο, μετά την απόφαση του Παύλου Πολάκη να μην πάνε σε δεύτερο γύρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να βρίσκει το βηματισμό του ωστόσο οι αποχωρήσεις δεν έχουν σταματήσει. Γιάννης Σαρακιώτης, Ευάγγελος Αποστολάκης και Ράνια Θρασκιά κλείνουν την πόρτα της Κουμουνδούρου.
Το «στοίχημα» του 2025
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αριθμεί πλέον 26 βουλευτές, ενώ αν και έβλεπε τη δημοσκοπική του πορεία να παίρνει την κατιούσα οι τελευταίες έρευνες δίνουν μια ανάσα ανάκαμψης. Όπως λένε στελέχη της Κουμουνδούρου «ο δρόμος είναι δύσκολος μετα τη μακρά περίοδο εσωστρέφειας, παραπολιτικής και διχόνοιας, που προκάλεσε τη συρρίκνωσή του κόμματος», ωστόσο όπως υποστηρίζουν «ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ έχει επιστρέψει στην πραγματική πολιτική και στέκεται δίπλα στα προβλήματα της κοινωνίας».
Όπως λέει ο Σωκράτης Φάμελλος σε συνεργάτες του το στοίχημα για το 2025 «πρέπει να κερδηθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να δυναμώσει και να αποτελέσει τη δύναμη μιας ισχυρής αντιπολίτευσης στη Βουλή και την κοινωνία, που έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός».