Προσωπικός γιατρός υποχρεωτικής θητείας- Η αντικατάσταση του θεσμού του “Αγροτικού”
Περισσότεροι γιατροί σε όλη την Ελλάδα, αναμένεται, άμεσα, να συμπληρώσουν τα κενά στον θεσμό του Προσωπικού Ιατρού -που από τη σύστασή του αγωνίζεται να επανδρωθεί με Γενικούς Γιατρούς και Παθολόγους, αλλά και γιατρούς των άλλων ειδικοτήτων που επιτρέπει ο σχετικός νόμος- με το νέο σύστημα κάλυψης κενών θέσεων διάρκειας ενός έτους.
Ειδικότερα, τη σχετική Υπουργική Απόφαση για την ενίσχυση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού και την αναβάθμιση της υποχρεωτικής υπηρεσίας των νέων ιατρών υπέγραψαν ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Το «Αγροτικό» αναβαθμίζεται σε Σύστημα Προσωπικών Ιατρών Υποχρεωτικής Θητείας
Αναφερόμενο στα πλεονεκτήματα που παρέχει η εφαρμογή της ΥΑ, το υπουργείο αναφέρει πως ο αναχρονιστικός θεσμός της υποχρεωτικής θητείας των ιατρών υπαίθρου (γνωστού και ως «αγροτικό») εκσυγχρονίζεται ώστε να υπηρετούνται οι ανάγκες υγείας των πολιτών για Πρόληψη και υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Έτσι, πλέον τίθεται σε λειτουργία το σύστημα προσωπικών ιατρών υποχρεωτικής θητείας, η οποία διαρκεί ένα έτος και αφορά και αστικές περιοχές και όχι μόνο ημιαστικές και αγροτικές περιοχές όπως ίσχυε ως τώρα.
Επιπλέον, το νέο σύστημα μειώνει σημαντικά την καθυστέρηση και τη γραφειοκρατία για την κάλυψη των θέσεων στα περιφερειακά ιατρεία (γνωστά και ως αγροτικά ιατρεία) αλλά και τα Κέντρα Υγείας. Μέχρι σήμερα, οι κενές θέσεις των «αγροτικών» ιατρών σε αυτές τις δομές υγείας, καλύπτονταν μέσω μιας χρονοβόρας γραφειοκρατικής διαδικασίας, η οποία προέβλεπε μόλις δύο προκηρύξεις το έτος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκαλούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην πλήρωση των θέσεων. Με τη νέα ρύθμιση, η χώρα αποκτά ένα ανοιχτό και αυτόματο σύστημα πλήρωσης θέσεων για τους προσωπικούς ιατρούς υποχρεωτικής θητείας που αντικαθιστούν τους αγροτικούς σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες, το οποίο θα επιτρέπει στους ιατρούς να υποβάλλουν αιτήσεις για κενές θέσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζεται ότι οι κενές θέσεις σε περιφερειακά ιατρεία (αλλά και στις υπόλοιπες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας) που βρίσκονται σε απομακρυσμένες κοινότητες σε όλη την επικράτεια, θα καλύπτονται γρηγορότερα και οι πολίτες θα εξυπηρετούνται αποτελεσματικότερα.
Είναι σημαντικό ότι οι προσωπικοί ιατροί υποχρεωτικής θητείας θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για τοποθέτηση σε θέσεις ΠΦΥ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, παρέχοντας στους ιατρούς τη δυνατότητα να επιλέξουν έως και τρεις (ή πέντε σε ορισμένες περιπτώσεις) θέσεις προτίμησης. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζεται η συνεχής διαθεσιμότητα θέσεων και διευκολύνεται η κάλυψη των αναγκών της ΠΦΥ.
Το υπουργείο Υγείας, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ), τις προληπτικές εξετάσεις και τη δημόσια υγεία, προχωρά με ταχείς ρυθμούς σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, με σκοπό την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.
«Από τις πρώτες μέρες της θητείας μου είχα δηλώσει ότι θέλω να στηρίξω και να ενισχύσω την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
«Για χρόνια, γνωρίζουμε το πρόβλημα έλλειψης γιατρών στα Περιφερειακά Ιατρεία και στις άγονες περιοχές. Μετά από μια σειρά μεταρρυθμίσεων που έχουμε βάλει σε εφαρμογή από το καλοκαίρι έως σήμερα, τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι συγκλονιστική η αλλαγή σε σχέση με τα διαχρονικά κενά που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα, με το νέο σύστημα του Προσωπικού Ιατρού, θα καταφέρουμε να παρακάμψουμε την αναχρονιστική και χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία, προκειμένου να έχουμε ένα πιο ευέλικτο και εύκολο σύστημα κάλυψης κενών θέσεων «αγροτικού ιατρού», έτσι ώστε και να μην δημιουργούνται κενά και να βρίσκει ο κόσμος γιατρό τη στιγμή που τον χρειάζεται».
Από τη μεριά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, δήλωσε πως «Το νέο σύστημα του Προσωπικού Ιατρού υποχρεωτικής θητείας αναμορφώνει τον αναχρονιστικό θεσμό του «αγροτικού ιατρού», επιτυγχάνοντας γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη κάλυψη των κενών θέσεων στις αντίστοιχες κενές θέσεις σε όλη τη χώρα, ώστε ο πολίτης να μην ταλαιπωρείται για να λάβει υπηρεσίες πρόληψης και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».
Σίγουρα, η άμεση πλήρωση των κενών στα περιφερειακά ιατρεία και τις υπόλοιπες δομές ΠΦΥ και η παράκαμψη της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας είναι μία πολύ θετική εξέλιξη για τον πολίτη που με πολύ πιο γρήγορες διαδικασίες θα έχει πρόσβαση σε γιατρό του ΕΣΥ που είναι και το ζητούμενο. Ωστόσο, ο στόχος του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού είναι η δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης ασθενή και ιατρού, αμεσότητας και της οικειότητας εκείνης που θα δημιουργήσει κουλτούρα πρόληψης στον πολίτη ώστε τακτικά να εμπιστεύεται τον προσωπικό του ιατρό, που θα τον γνωρίζει, θα κάνει τις εξετάσεις του αλλά και έγκαιρα θα απευθύνεται σε υπηρεσίες ΠΦΥ με τα πρώτα συμπτώματα, ώστε και καλύτερη να είναι η ιατρική κάλυψη του πολίτη και να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία. Όταν ο προσωπικός γιατρός θα αλλάζει κάθε δωδεκάμηνο οι παραπάνω σκοποί δεν εξυπηρετούνται στο έπακρο, αλλά ας ελπίσουμε ότι είναι μία καλή αρχή και θα υπάρξει επιπλέον κινητροδότηση στους γιατρούς του ΕΣΥ να εγγραφούν στο σύστημα του Προσωπικού Ιατρού και να μην γίνει ο –κατά τα άλλα πολύ χρήσιμος θεσμός– ένα νέο «αγροτικό».