“Ιστόρηση 50 Χρόνων από τα κέντρα λήψης αποφάσεων ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ”… Πιο ηχηρό μήνυμα σύγκλισης του προοδευτικού χώρου από τη Θεσσαλονίκη
Μετά την Αθήνα η παρουσίαση του βιβλίου «Ιστόρηση 50 Χρόνων από τα κέντρα λήψης αποφάσεων ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ», γραμμένο από τους Χάρη Τσιόκα και Αντώνη Κοτσακά, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη, εξελίχθηκε σε ακόμη μια συζήτηση για τη συνεργασία και τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων. Οι παρουσίες κατέγραψαν δυναμικά τη διάθεση ενίσχυσης της προσπάθειας στη διαμόρφωση όρων ανασύνθεσης του προοδευτικού και αριστερού χώρου με στόχο την εναλλακτική πρόταση με προγραμματική ενότητα διακυβέρνησης. Κοινός τόπος των ομιλητών ήταν ότι ο διάλογος πρέπει να δυναμώσει με την κοινωνία ενεργή . Υπογράμμισαν την ανάγκη διαμόρφωσης μιας μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και ότι αυτό είναι ευθύνη και υποχρέωση των προοδευτικών κομμάτων!
Προβληματισμός επίσης αναπτύχθηκε γύρω από το θέμα της μεγάλης αποχής. Κατατέθηκαν προτάσεις συμβολής για να φύγει από τον καναπέ ο πολίτης και να συμμετέχει στις επόμενες εκλογές. Υπογραμμίσθηκε τέλος η ανάγκη να φανεί στην κοινωνία ότι μπορεί να είναι εφικτή και εφαρμόσιμη η αλλαγή του κοινωνικού και παραγωγικού μοντέλου με επαναφορά της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής .
Στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, παρά τις τελευταίες διαφωνίες διερευνήθηκε η δυνατότητα δημιουργίας ενός κοινού μετώπου ως αντίπαλο δέος στη Νέα Δημοκρατία.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο δημοσιογράφος Νίκος Φωτόπουλος, ο οποίος είχε επίσης ενεργό ρόλο στην επιμέλεια του βιβλίου.
- Οι συγγραφείς, ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα του ΣΥΡΙΖΑ, περιγράφουν στο βιβλίο τους σημαντικά γεγονότα της μεταπολίτευσης, όπως τα έζησαν από τις θέσεις τους στα ανώτερα καθοδηγητικά όργανα των δύο κομμάτων, καταγράφοντας τη διαδρομή και τις εξελίξεις της πολιτικής σκηνής.
Το νέο βιβλίο των ιστορικών στελεχών του προοδευτικού χώρου, φάνηκε να λειτουργεί ως γέφυρα ενότητας των προοδευτικών δυνάμεων. Στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου τους στη Θεσσαλονίκη, οι Πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της Νέας Αριστεράς, Σωκράτης Φάμελλος και Αλέξης Χαρίτσης αντίστοιχα, χαιρέτησαν το έργο γραπτώς, υπογραμμίζοντας τη σημασία του.
- Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε μια κατάμεστη αίθουσα, όπου προσωπικότητες από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά έδωσαν δυναμικό «παρών». Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η συμμετοχή ανέδειξε τη διάθεση ενίσχυσης της προσπάθειας για τη διαμόρφωση όρων ανασύνθεσης του προοδευτικού και αριστερού χώρου, με στόχο τη δημιουργία μιας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης στη βάση προγραμματικής ενότητας.
Ειδικότερα στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε για την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων πως «επιμείνουμε αλλά να πάρουμε και τα μαθήματα από την στάση όλων μας και τα αποτελέσματα της» αναφερόμενος στην απλή αναλογική, ενώ «οι καλύτερες στιγμές της ταυτίζονται με τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων που με αυτοπεποίθηση δηλώνουν την πρόθεσή τους να αλλάξουν ριζικά τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Και εκεί θα κριθούμε όλοι μας το επόμενο διάστημα» υποστήριξε ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.
Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου κατά την τοποθέτησή της ανέφερε ότι η συζήτηση «και τώρα τι κάνουμε» πρέπει να γίνει. «Διαβάζοντας το βιβλίο έμαθα γεγονότα και οι συγγραφείς με έκαναν να αισθάνομαι σαν να είμαι εκεί» τόνισε και εστίασε στις κοινές αγωνίες και τους κοινούς αγώνες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. «Πρέπει να έχουμε διάθεση για συμφωνία για το τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα» σημείωσε. «Οι συγγραφείς αναγκάζουν τον προοδευτικό κόσμο να αναλάβει αυτή την ευθύνη. Ο προοδευτικός κόσμος τα τελευταία χρόνια την αποποιείται αυτή την ευθύνη. «Δεν κάναμε το μεγάλο βήμα της διαμόρφωσης μιας ενιαίας πρότασης. Αρκετές φορές οι ισορροπίες ήταν λεπτές και χρειάστηκε να ισορροπήσουμε ή να κρύψουμε τις διαφορές μας κάτω από το χαλί» είπε. «Μάς ζητά το βιβλίο να συζητήσουμε πάρα τις αγκυλώσεις τις διαφωνίες τις διαφορετικές οπτικές» σημείωσε.
«Το βιβλίο είναι μια πυκνή αποτύπωση κρίσιμων γεγονότων της μεταπολίτευσης. Είναι η πολιτική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ από τη γέννηση του μέχρι το 2014 οπότε συγγραφείς μετακινήθηκαν και εντάχθηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης. «Δεν είναι μια ιστορία της μεταπολίτευσης αλλά μια ματιά από θέσεις ευθύνης για την πορεία των δύο αυτών κομμάτων» σημείωσε.
«Για την υπέρβαση του ατελούς δικομματισμού ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, στην προκειμένη περίπτωση το ΠΑΣΟΚ, σε εύλογο χρονικό διάστημα να δείξει ότι έχει χαρακτηριστικά εκλογικής αυτοδυναμίας. Αυτό πρέπει να γίνει τους επόμενους λίγους μήνες. Αν δεν επιβεβαιωθεί, τότε πρέπει να υπάρξει μια εναλλακτική λύση. Η εναλλακτική λύση είναι να αναζητηθούν πολιτικές συμμαχίες του προοδευτικού χώρου που θα οδηγήσουν σε μια μετεκλογική σύμπραξη» σημείωσε. «Χρειάζεται να διατυπωθεί ένα στρατηγικό σχέδιο για τη χώρα από κάθε κόμμα. Σημαίνει ένα σχέδιο που περιλαμβάνει σαφείς θέσεις για την υπερασπιστή των εθνικών συμφερόντων, εμβάθυνση της δημοκρατίας» σημείωσε μεταξύ άλλων. «Στην πολιτική ζωή των ανθρώπων δεν υπάρχει ποτέ μια μεγάλη Ιθάκη. Μπορεί να υπάρξουν στη ζωή μας πολλές μικρές Ιθάκες, είναι ευλογημένοι αυτοί που κατάφεραν να πλησιάσουν πολλές μικρές Ιθάκες» κατέληξε ο κ. Καστανίδης.
«Το μαζικό συμμετοχικό κόμμα αποτελεί παρελθόν. Η χρεοκοπία της χώρας έβαλε τέλος στον δικομματισμό» σημείωσε ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Γιάννης Αμανατίδης. Έκανε μια συνοπτική αναδρομή στην εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και όπως είπε «δεν αφήσαμε να αναπτυχθεί το αφήγημα της γαλάζιας πατρίδας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι έχει δημιουργήσει συμμαχίες που η κυβέρνηση σήμερα έχει βάλει στον πάγο». Κάλεσε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να σταματήσουν «αυτή τη λαίλαπα που οδηγεί τη χώρα στα βράχια». «Να συμβάλει το βιβλίο και παρουσιάσεις του στην αρχή ενός διαλόγου για να υπάρξει εκλογική συμπόρευση» τόνισε ο κ. Αμανατίδης δηλώνοντας «παρών».
Ως «το γεγονός της χρονιάς» χαρακτήρισε αυτή τη συνάντηση ο Χάρης Τσιόκας λέγοντας ότι το βιβλίο γίνεται επίκαιρο στις μέρες μας. «Ρευστοποιείται ο δημοκρατικός χώρος και ανταγωνίζεται ποιος θα είναι δεύτερος τρίτος» ανέφερε ο Χάρης Τσιόκας. Αναφέρθηκε στα όσα λέγονται για την «κατάκτηση του κέντρου» και μίλησε για την ανάγκη συνάντησης της κοινωνίας με την πολιτική.
Πρότεινε τη δημιουργία βημάτων διάλογου. «Το βιβλίο αναφέρεται και σε διδαχές ώστε αυτά που μας δίχασαν στο παρελθόν να μας ενώσουν στο μέλλον» ανέφερε ο Χάρης Τσιόκας.
Παρεμβάσεις έκαναν επίσης ο πρώην υπουργός Γιάννης Μαγκριώτης, ο καθηγητής ΑΠΘ Άρης Στυλιανού και ο δικηγόρος Κώστας Μαμέλης.
- Το παρών μεταξύ άλλων στην εκδήλωση έδωσαν οι Χρήστος Γιαννούλης, Παντελής Κουκουλεκίδης, Βασίλης Γερανίδης, Γιάννης Μυλόπουλος, γραμματέας της Νομαρχιακης Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης, Ευριβιάδης Ελευθεριάδης, ο Χρήστος Παπαστεργίου, ο Χρήστος Δουίτσης, ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Νεκταρία Αγγελάκη, ο Χρόνης Μακρίδης, αντιδήμαρχοι του δήμου Θεσσαλονίκης, και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης.
Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Σωκράτη Φάμελλου:
Το βιβλίο “Ιστόρηση 50 χρόνων” των δύο πολύ καλών φίλων και συντρόφων Αντώνη Κοτσακά και Χάρη Τσιόκα με μακρά διαδρομή, αρχικά στο ΠΑΣΟΚ και ακολούθως μέχρι και σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία και στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, είναι ένα βιβλίο εξαιρετικά χρήσιμο όχι μόνο για το τι συνέβη στο παρελθόν αλλά και για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Αφήνει έντονα το αποτύπωμα της ανάγκης για τον προοδευτικό χώρο να διδαχθεί από τις διαιρέσεις του χθες και να ενισχυθούν προοδευτικές συναντήσεις στη βάση των σύγχρονων αναγκών της κοινωνίας και της παραγωγής.
Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βιβλίο: “Η παγκόσμια αριστερή σκέψη και ο προοδευτικός χώρος βρίσκονται σε άμυνα υπερασπιζόμενοι απλά τις κατακτήσεις του προηγούμενου αιώνα. Χρειάζεται διαμόρφωση συνολικής εναλλακτικής πρότασης. Εάν οι λαοί δεν έχουν εναλλακτική συνολική πρόταση με βάση τις νέες αντιθέσεις, η εκλογική τους συμπεριφορά θα προσδιορίζεται πρόσκαιρα και ευκαιριακά” .
Αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο σήμερα και αυτό είναι η πρόκληση για εμάς στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Αλλά και για εμένα προσωπικά, που είχα την τιμή να επιλέγω από τα δεκάδες χιλιάδες μέλη να είμαι πρόεδρος του κόμματος σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για την χώρα. Να παρουσιάσουμε μία συνολική προοδευτική πρόταση που θα απαντά στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας. Η χώρα χρειάζεται ένα ταυτόχρονα ρηξικέλευθο και ρεαλιστικό εναλλακτικό προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης. Και αυτό οφείλουμε να διαμορφώσουμε, όχι μόνοι μας αλλά σε μια δημιουργική σχέση και συζήτηση με τους φορείς της κοινωνίας, για να απαντήσουμε στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής.
Ο Αντώνης και ο Χάρης έχοντας σημαντική εμπειρία στα κέντρα λήψης αποφάσεων αρχικά στο ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν με την πορεία τους ότι ο δρόμος δεν μπορεί παρά να είναι προοδευτικός, σοσιαλιστικός, αριστερός. Δεν μπορεί να είναι συναινετικός απέναντι στη Δεξιά όπως δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ του 81 και ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Όπως αναφέρεται στο βιβλίο στη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών δυο φορές οι πολίτες εκφράστηκαν από την πολιτική. Δηλαδή οι πολιτικοί εξέφρασαν τους πολίτες. Ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Αλέξης Τσίπρας. Και εξέφρασαν μία πλειοψηφική κοινωνική απαίτηση αλλαγής.
Οι συγγραφείς αναφέρονται στο βιβλίο τους στην αναγκαιότητα συμπόρευσης των κομμάτων του αριστερού και προοδευτικού χώρου σε προγραμματική βάση διακυβέρνησης και ότι μέσα από ένα διάλογο προγραμματικού χαρακτήρα μπορούν να διαμορφωθούν όροι συμπόρευσης. Με ταυτόχρονη την ανάγκη συμμετοχής στη διαβούλευση των μαζικών και παραγωγικών φορέων της χώρας προκειμένου οι επεξεργασίες να συμπεριλαμβάνουν τις απόψεις του κοινωνικού σώματος.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να συνεισφέρω με ορισμένες επισημάνσεις,.
Πρώτον, στις εκλογές του 23 με επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ακριβώς αυτή η συμπόρευση επιδιώχθηκε και μέσω τότε της απλής αναλογικής, αλλά μια μεγάλη ευκαιρία χάθηκε για να δημιουργηθούν από την προεκλογική περίοδο οι όροι και η δυναμική μιας τέτοιας προοπτικής προοδευτικής διακυβέρνησης με ευθύνη των άλλων κομμάτων του προοδευτικού χώρου. Αποτέλεσμα η εκ νέου κυριαρχία της ΝΔ και άλλη μια θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ενταφιαστεί η προσπάθεια προοδευτικής συμπόρευσης, το αντίθετο να επιμείνουμε αλλά να πάρουμε και τα μαθήματα από την στάση όλων μας και τα αποτελέσματα της.
Δεύτερον, ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. μπορεί να εγγυηθεί την εκπόνηση και την προοπτική προγράμματος εναλλακτικής προοδευτικής διακυβέρνησης. Ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και να εγγυηθεί τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, στη βάση ενός προοδευτικού σχεδίου για τη χώρα. Και για το λόγο αυτό κάνουμε γρήγορα βήματα για να έχουμε μία συγκροτημένη και δυναμική παρουσία καταθέτοντας με συνέπεια και δημόσια την επιλογή μας για διάλογο και συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και για ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου.
Τρίτον, τίποτα δεν γίνεται χωρίς την συμμετοχή της κοινωνίας. Χρειάζονται βεβαίως πρωτοβουλίες και εκ των άνω όμως ταυτόχρονα χρειάζεται κίνηση και από τα κάτω. Χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας και τους μαζικούς κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί και αν επιτευχθεί θα είναι θνησιγενές. Και σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε ανάγκη και ένα νέο ρεύμα συμμετοχής και έμπνευσης των ενεργών πολιτών
Τέταρτον, οι συγγραφείς του βιβλίου έχουν αποδείξει με την πορεία τους στον προοδευτικό χώρο πώς μπορεί να υπάρξει στην πράξη μία δυνατή αριστερή, σοσιαλιστική και προοδευτική απάντηση στα προβλήματα της κοινωνίας. Και για αυτό τον στόχο θα παλέψουμε από κοινού.
Και όπως σωστά επισημαίνουν τα τελευταία χρόνια “εκείνο που έχει επικρατήσει είναι το «φαίνεσθαι» και όχι το «είναι». Το πολιτικό, το ιδεολογικό έχουν υποχωρήσει”. Και δικό μας και δικό μου χρέος, είναι να φέρουμε ξανά την πολιτική στο προσκήνιο. Αυτό παλεύω να κάνω σε όλη την πορεία μου, αυτό θα παλέψω και τώρα. Το χρωστάμε στην Αριστερά, στον προοδευτικό χώρο, στις νέες γενιές.
Σας ευχαριστώ.
Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Αλέξη Χαρίτση:
Το βιβλίο του Αντώνη Κοτσακά και του Χάρη Τσιόκα συνιστά μια ιστορία της ελληνικής Μεταπολίτευσης μέσα από ένα κεντρικό ζήτημα: το ρόλο των κομμάτων που εξέφρασαν το κοινωνικό αίτημα του εκδημοκρατισμού στη διαχείριση της εξουσίας.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που συνδυάζει την εμπειρική με την ιστορική ματιά. Και προσφέρει εξαιρετικά χρήσιμες σκέψεις για τη σύζευξη ανάμεσα στο πολιτικό και στο κοινωνικό. Στο πλαίσιο αυτό, ομολογώ ότι διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον τις αναφορές στα πρώτα βήματα του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 1970, τα οργανωτικά ερωτήματα που συνδέονταν εντέλει με τα πολιτικά του χαρακτηριστικά και κυρίως τις μεθόδους που το κόμμα αυτό -το οποίο αυτοσυστήνονταν ως κίνημα- ρίζωσε κοινωνικά απαντώντας στο αίτημα για μια ριζική αλλαγή. Θεωρώ επίσης πολύ χρήσιμη την κριτική τους στη σταδιακή μετάλλαξη και διολίσθηση του ΠΑΣΟΚ σε διαχειριστικές λογικές και την ενσωμάτωσή του τη δεκαετία του 1990 στην ιδεολογική κυριαρχία του οικονομικού φιλελευθερισμού. Εδώ, νομίζω υπάρχει πεδίο για περαιτέρω συζήτηση. Όχι με όρους αναδρομικής και εύκολης απαξίωσης, αλλά γιατί ανοίγει τη δυνατότητα σκέψης γύρω από το θέμα που μας απασχολεί και σήμερα: το πώς δηλαδή η ανάγκη ενός ισχυρού πόλου απέναντι στη Δεξιά απαιτεί μια πολιτική -ιδεολογικά και κοινωνικά- αντιπαραθετική στις βασικές αξίες και προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας.
Ας μη γελιόμαστε. Σήμερα ο χώρος της αριστεράς και της κεντροαριστεράς βρίσκεται σε κρίση. Όχι μόνο στη χώρα μας. Διεθνώς και σίγουρα στην Ευρώπη. Και αυτό δεν σχετίζεται με τα εκλογικά του ποσοστά με τη στενή έννοια, αλλά με την υποχώρηση του αξιακού και ιδεολογικού του φορτίου, την απουσία μιας χειροπιαστής εναλλακτικής πρότασης και τέλος σε πλαδαρές και σίγουρα όχι πειστικές αναλύσεις που βρίσκονται σε αναντιστοιχία με τα ερωτήματα που απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες. Εμείς στη Νέα Αριστερά έχουμε επίγνωση του προβλήματος. Και οι προσπάθειές μας όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και από εδώ και πέρα σκοπεύουν στην άρση αυτού του αδιεξόδου μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις που ανατρέπουν τους σημερινούς όρους της Δεξιάς κυριαρχίας. Γιατί τελικά, αν κάτι προσφέρει η αποτίμηση της ιστορίας της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας -όπως φαίνεται και από το βιβλίο του Αντώνη και του Χάρη- είναι ότι οι καλύτερες στιγμές της ταυτίζονται με τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων που με αυτοπεποίθηση δηλώνουν την πρόθεσή τους να αλλάξουν ριζικά τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Και εκεί θα κριθούμε όλοι μας το επόμενο διάστημα.
Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στους δύο συγγραφείς. Αγαπητέ Αντώνη, αγαπητέ Χάρη, να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο σας!