ΑΟΖ Τουρκίας-Συρίας: Οι επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας και η αντίδραση της Αθήνας- Συνάντηση Ερντογάν-Τζολάνι
Ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να μεταβεί στη Συρία για συζητήσεις με τη νέα ηγεσία στη χώρα και αμερικανοί αξιωματούχοι συζητούν ήδη, στην Αθήνα έχουν σημάνει συναγερμό οι πληροφορίες ότι η Άγκυρα ετοιμάζεται να υπογράψει κάποιου είδους ΑΟΖ με τη Δαμασκό. Ο τρόπος που αντιμετωπίζει η ελληνική πλευρά τις εξελίξεις αντικατοπτρίζεται στη σημερινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος είπε ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει συμφωνία ΑΟΖ Τουρκίας – Συρίας.
Ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως μια τέτοια εξέλιξη θα είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο. «Οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν θα γίνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.
Έτσι μπορεί για την Αθήνα όλη αυτή η συζήτηση είναι ακόμη πρόωρη, καθώς η πραγματικότητα στο έδαφος της Συρίας είναι εντελώς ρευστή ωστόσο οι κινήσεις ξεκίνησαν από την ΕΕ.
Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσαν τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες γι’ αυτές τις συζητήσεις περί τουρκοσυριακού συμφώνου οριοθέτησης ΑΟΖ. Μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσαν τους ομολόγους τους «γι’ αυτές τις συζητήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ότι θα μπορούσε να καθοριστεί κάποιου είδους ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, η οποία να παραγνωρίζει τα αναμφισβήτητα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου».
Σημείωσε, ωστόσο, ότι έως τώρα αυτή η συζήτηση «κινείται στον κύκλο των δημοσιογραφικών πληροφοριών», ενώ υπενθύμισε ότι και το τουρκολιβυκό μνημόνιο έχει κηρυχθεί παράτυπο από την Ε.Ε.
- Από την άλλη πλευρά έμπειροι διπλωματικοί κύκλοι σχολιάζουν ότι η Αθήνα φαίνεται σαν να ξαφνιάζεται από τις εξελίξεις, ίσως γιατί είχε πεισθεί από τους διάφορους «υπερπατριώτες» ότι το ενδιαφέρον της Άγκυρας είναι στο Αιγαίο, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που την ενδιαφέρει είναι η νοτιοανατολική Μεσόγειος…
Ανάλογη τακτική διπλωματικής εγρήγορσης ακολουθεί και η Λευκωσία, η οποία –άλλωστε– γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο κινείται η Αγκυρα, η οποία στο παρελθόν είχε επιχειρήσει να τορπιλίσει ακόμη και υφιστάμενες συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Το σχέδιο δελεασμού από την Αγκυρα των παράκτιων χωρών της Μέσης Ανατολής με αυξημένη επήρεια κατά τη χάραξη θαλασσίων ζωνών, προκειμένου, πρακτικά, η Τουρκία να αποκτήσει πρόσβαση στο βόρειο ήμισυ της Ανατολικής Μεσογείου, δεν είναι καινούριο. Η Αγκυρα έχει ήδη στο παρελθόν προσφέρει δικαιοδοσίες που δεν της ανήκουν –από τμήματα της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ)– στην Αίγυπτο και στο Ισραήλ, δίχως, βέβαια, να επιτύχει τον στόχο της.
Η κατάρρευση του καθεστώτος Ασαντ και η αντικατάστασή του με κάτι το οποίο παραμένει ακόμη αρκετά θολό έχει οδηγήσει την Αγκυρα στην προώθηση των σεναρίων περί οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με τη Συρία, λαμβάνοντας υπόψη τη μαξιμαλιστική θέση της Τουρκίας ότι η Κύπρος ως νησί δεν μπορεί να έχει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, ως εκ τούτου η Τουρκία μπορεί να οριοθετήσει ΑΟΖ όχι μόνο ως χώρα με παρακείμενες ακτές, αλλά και ως χώρα με αντικείμενες ακτές.
Ουσιαστικά, η Αγκυρα επιθυμεί οριοθέτηση ΑΟΖ με βάση την παραδοχή ότι η θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται δυτικά της κατεχόμενης Χερσονήσου της Καρπασίας στην Κύπρο ανήκει στην τουρκική δικαιοδοσία.
Η Άγκυρα πάντως έχει κάνει σημαία το τουρκολυβικό μνημόνιο το οποίο επιχειρεί να εφαρμόσει και επί του πεδίου κάτι που σημαίνει ότι η στρατηγική αυτού του είδους στην περιοχή θα συνεχιστεί.
Όσον αφορά στη Συρία χαρακτηριστικό του ρόλου που επιθυμεί να παίξει η Άγκυρα είναι ότι αφενός μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Δαμασκό έσπευσαν οι επικεφαλής της τουρκικής Διπλωματίας και των μυστικών υπηρεσιών κκ Φιντάν και Καλίν οι οποίοι συναντήθηκαν με τη νέα ηγεσία αφετέρου το αμέσως προσεχές διάστημα θα πραγματοποιήσει ανάλογη επίσκεψη ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.