Ο “Ντε Γκρες” και η ανόητη συζήτηση για την ιθαγένεια του Παύλου και Νικολάου (Γλύξμπουργκ)

Ο “Ντε Γκρες” και η ανόητη συζήτηση για την ιθαγένεια του Παύλου και Νικολάου (Γλύξμπουργκ)

Το διάσημο σκίτσο του Σπύρου Ορνεράκη

Κινδυνεύει το πολιτευμα (της Προεδρευόμενης Δημοκρατίας) από τον Παύλο και Νικόλαο (Γλυξμπουργκ); Μόνο ανόητοι και φοβικοί μπορούν να ισχυριστούν κάτι τέτοιο. Ως εκ τούτου εάν ο Παύλος, φερ΄επείν, που από γνωστούς γραφικούς βασιλόφρονες αποκαλείται “πρίγκιπας” ή “διάδοχος” λάβει κατά το νόμο Βενιζέλου (1994) το πλήρες όνομα Παύλος Ντε Γκρες (ή …Ντεγκρές), καμία επίπτωση δεν προκαλεί στην πολιτική ζωή του τόπου.

Κάποιοι υποστηρίζουν πως η απόκτηση ιθαγένειας θα είναι το πρώτο βήμα για την ίδρυση πολιτικού κόμματος. Πιθανώς. Εάν υπάρξουν αφελείς και “νοσταλγοί” που θα ψήφιζαν ένα τέτοιο κόμμα, αυτό μάλλον αφορά το ίδιο το πολιτικό μας σύστημα που αφήνει χώρο σε τέτοιες ανοησίες, ίσως με τον ίδιο “εγκληματικό” τρόπο που τα πολιτικά κόμμα και, φυσικά, κάποια μίντια, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την άνοδο της Χρυσής Αυγής.

Μέχρις ώρας, πάντως, κυβέρνηση και κόμματα αναφέρονται στο θέμα ως μία τυπική διαδικασία.

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης παραδέχθηκε ότι το μόνο, όπως είπε, θέμα που υπάρχει με τη συγκεκριμένη οικογένεια είναι ότι είναι δύο «βασιλικές» οικογένειες οι οποίες δεν έχουν επώνυμο, οι άλλες έχουν. Π.Χ. στην Αγγλία η βασιλική οικογένεια έχει επώνυμο. Αυτή η συγκεκριμένη δεν έχει.

«Επομένως, από τη στιγμή που μιλάμε για πολιτογράφηση υπάρχει ένα ζήτημα ταυτοποίησης. Παύλος του Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας φαντάζομαι ότι υπάρχει και άλλος. Σε άλλα Συντάγματα αναγνωρίζονται οι τίτλοι ευγενείας. Εδώ εκ του Συντάγματος έχουμε απαγόρευση των τίτλων ευγενείας. Άρα η πρόσληψη του επωνύμου είναι στοιχείο της ταυτότητας του ατόμου», είπε.

Στο Ληξιαρχείο

Οι δύο γιοι του Γλύξμπουργκ αναμένεται να πάνε αύριο Παρασκευή, στο ληξιαρχείο Αθηνών προκειμένου, ως οφείλουν δια νόμου, να δηλώσουν τον σεβασμό τους στο Σύνταγμα και το πολίτευμα της Ελλάδας και στη συνέχεια να εγγραφούν στα δηματολόγια.

Πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από το περιβάλλον τους υποστηρίζουν ότι το επώνυμο που έχει επιλέξει για την οικογένειά του ο Παύλος είναι το «Ντε Γκρες», που αναφέρεται και στο δανέζικο διαβατήριο που έχουν τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας. Μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξή του, όταν ρωτήθηκε τι επίθετο θα επιλέξει, ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις παραπάνω πληροφορίες, απαντώντας: «Έχω επίθετο. Της Ελλάδος. Γιατί να το αλλάξω;».

Οι δύο γιοί του Κωνσταντίνου, θα ακολουθήσουν τη διαδικασία που προβλέπεται στο νόμο Βενιζέλου του 1994(2215/1994). Είναι ο ίδιος νόμος στον οποίον βασίστηκε η αφαίρεση της ελληνικής ιθαγένειας από όλα τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας. Θέτει, δε, σειρά προϋποθέσεων για την ανάκτησή της.

Υπενθυμίζεται ότι μερικές μέρες μετά την απώλεια του πατέρα τους οι Παύλος και Νικόλαος είχαν αναφερθεί στην επιθυμία τους να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια. «Το να σου αφαιρέσουν την ιθαγένεια είναι γραφειοκρατικό, το αν εγώ είμαι Έλληνας ή όχι, το ξέρω εγώ…» είχε δηλώσει ο Νικόλαος ενώ ο Παύλος είχε πει ότι «μπορώ να προσφέρω κι εγώ ως αυτός που είμαι, να προσφέρω στη χώρα μας».

Σχετικά Άρθρα