Kids Wallet: Οι γονείς θα δηλώνουν τον αριθμό κινητού του παιδιού τους-Πώς θα λειτουργεί

Kids Wallet: Οι γονείς θα δηλώνουν τον αριθμό κινητού του παιδιού τους-Πώς θα λειτουργεί

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, αναφέρθηκε στα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την προστασία των ανηλίκων από την έκθεσή τους στα social media. Μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Πέμπτης, τόνισε τη σημασία της λήψης δράσεων για την ασφαλή χρήση των ψηφιακών πλατφορμών από τα παιδιά και την ελαχιστοποίηση των κινδύνων που σχετίζονται με την online παρουσία τους.

Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα και πολλές φορές εμείς οι γονείς κάνουμε πως δεν υπάρχει, γιατί βολευόμαστε με το να αφήνουμε τα παιδιά μας με ένα κινητό κάπου σε μια ταβέρνα, στο σπίτι, να παίζουν χωρίς να έχουμε καμία ιδιαίτερη επίγνωση του τι βλέπουν. Αν λοιπόν αυτό το έχουμε διαγνώσει, θα πρέπει να πάρουμε μέτρα. Είναι πολύ εύκολο να πεις ότι παίρνω μέτρα. Είναι πολύ εύκολο να πεις ότι τα απαγορεύω. Θα πρέπει όμως να δούμε πώς αυτά τα μέτρα μπορούν να υλοποιηθούν” τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.

“Το μεγάλο ζήτημα είναι το πώς ελέγχεις την ηλικία των παιδιών. Το Age verification ή επιβεβαίωση της ηλικίας, είναι το μυστικό. Και εμείς ερχόμαστε εκεί πέρα πολύ συγκεκριμένα να προτείνουμε μέτρα για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη. Οι χώρες που έχουμε ψηφιακό πορτοφόλι, μπορούμε να αντλήσουμε την ηλικία από το μητρώο πολιτών αρμοδιότητας. Άρα υπάρχει ένας ψηφιακός τρόπος να δεις ότι αυτός που έχει το τηλέφωνο έχει τη συγκεκριμένη ηλικία. Αυτό λοιπόν το οποίο πραγματικά πρέπει να γίνει για να μην πετάμε απλά νομοσχέδια ή τίτλους “απαγορεύονται τα social”, είναι να αναγκάσουμε τις πλατφόρμες, την ώρα που τρέχουν σε κάποιο κινητό, να αναζητούν πιστοποιητικό ηλικίας” πρόσθεσε ο υπουργός.

“Υπάρχει ο δέκτης που είναι το κινητό του παιδιού και υπάρχει ο πομπός που είναι η πλατφόρμα που παρέχει το περιεχόμενο. Το να προσπαθήσεις μόνο από τον δέκτη, από το κινητό να ελέγξεις το περιεχόμενο δεν είναι τόσο εύκολο. Υπάρχουν και σήμερα πλατφόρμες ή εφαρμογές που κάνουν αυτόν τον έλεγχο, τον γονικό έλεγχο. Όμως και αυτές είναι τρίτες πλατφόρμες, όχι τόσο εύκολες…” είπε ο κ. Παπαστεργίου.

Για το πώς θα γίνει η διασταύρωση των στοιχείων των παιδιών απάντησε: “Το 85% της χρήσης των social media γίνονται από τα κινητά των παιδιών. Ξέρουμε λοιπόν ποιο είναι το νούμερο και ο γονέας θα μπει και θα δηλώσει ότι αυτό “το νούμερο ανήκει στο παιδί μου”. Από την ώρα που θα το δηλώσει αυτό ξέρουμε την ηλικία. Από την ώρα που ξέρουμε την ηλικία μπορούμε και να περιορίσουμε σε επίπεδο κινητού με το Kids Wallet το περιεχόμενο, αλλά κυρίως να αναγκάσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο τις πλατφόρμες να σερβίρουν συγκεκριμένο υλικό ανάλογα με την ηλικία“.

“Αν ο γονέας δεν κάνει αυτή τη δήλωση και δεν ενεργοποιήσει το Wallet στο κινητό του παιδιού, δεν μπορεί το κράτος και κανένα κράτος και καμία αστυνομία ή άλλο μέσο να έρθει και να σταματάει τα παιδιά στο δρόμο και να ελέγχει τι βλέπουν. Άρα θα πρέπει σε όλη αυτή τη διαδικασία, εφόσον έχουμε κατανοήσει ως γονείς ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, να βοηθήσουμε, να ενημερωθούμε, να δώσουμε εμείς ως κράτος τα εργαλεία στους γονείς και πλέον και εκείνοι να μας βοηθήσουν να ελέγξουμε όλο αυτό το τεράστιο ζήτημα” τόνισε.

“Η απάντηση σε όλο αυτό είναι το Wallet, από το οποίο μπορούν να αντλήσουν την ηλικία. Τι άλλο θα πρέπει να ορίσουμε; Ποια θα είναι αυτή η ηλικία. Η Γαλλία είπε ότι κάτω από 15 θέλω γονική συναίνεση για κάποιες πλατφόρμες. Αυτά και άλλα πολλά ο πρωθυπουργός θα τα ανακοινώσει στις 30/12 διότι έχει γίνει πολύ συντονισμένη δουλειά με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού που ενδιαφέρεται πάρα πάρα πολύ” κατέληξε ο κ. Παπαστεργίου.

Σχετικά Άρθρα