Γεωργιάδης: Το 2025 θα γενικευτεί η χρήση των DRG’s για τον υπολογισμό της δαπάνης όλων των νοσοκομείων της χώρας

 Γεωργιάδης: Το 2025 θα γενικευτεί η χρήση των DRG’s για τον υπολογισμό της δαπάνης όλων των νοσοκομείων της χώρας

Με αφορμή την αποτίμηση των μεταρρυθμιστικών μέτρων του Υπουργείου Υγείας για το έτος που ολοκληρώνεται, μίλησε, χθες, Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, παρουσία των μελών της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.

Ειδικότερα, για τη χρήση των DRG’s, ώστε να υπολογίζονται οι δαπάνες στα νοσοκομεία, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε:

«Στις αρχές του 2025, ξεκινάει μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση για την οποία δουλέψαμε πολλοί διαδοχικοί υπουργοί Υγείας. Αναφέρομαι στη χρήση των DRG’s, την οποία νομοθέτησα εγώ στην προηγούμενή μου θητεία, πριν από δέκα χρόνια, και πιλοτικά εφαρμόστηκε σε ορισμένα νοσοκομεία το 2024.  Σκοπός μας είναι στις αρχές του 2025 να γενικευτεί η χρήση των DRG’s για τον υπολογισμό της δαπάνης όλων των νοσοκομείων της χώρας. Τα DRG’s είναι κάτι διαφορετικό από τα ΚΕΝ. Τα ΚΕΝ ήταν ο τρόπος που κοστολογούσαμε τις ιατρικές πράξεις μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.  Ήταν ένα σύστημα που είχε πολλές ατέλειες, έγινε λίγο πρόχειρα την εποχή των μνημονίων για να ελέγξουμε τις δαπάνες. Η βασική τους διαφορά είναι ότι μετράνε το συνολικό κόστος πλην της αμοιβής του γιατρού που είναι ξεχωριστή αμοιβή αλλά μετράνε και ποιοτικά τους δείκτες. Δηλαδή η αμοιβή αυξάνεται αν είναι μικρότερη η θνητότητα, αν είναι λιγότερες οι μέρες νοσηλείας και ούτω καθεξής.

Έχει μια σειρά δεικτών ανά ιατρική πράξη που κάνουν την κοστολόγηση της ιατρικής πράξης πολύ πιο ακριβή. Τα DRG’s είναι φανταστικό σύστημα επειδή δίνει στο κάθε νοσοκομείο χρήματα με βάση την πραγματική του απόδοση. Έχει όμως και ένα μειονέκτημα. Αυτό είναι ο τρόπος θεώρησης λειτουργίας των δημοσίων νοσοκομείων. Ναι μεν θα μπούμε με μεγάλη ταχύτητα στα DRG’s το 2025 σε γενική εφαρμογή στο ΕΣΥ αλλά με έναν μηχανισμό που θα μας επιτρέπει πάντα να εξασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα εκείνων των νοσοκομείων που εξ ορισμού θα έχουν μικρότερη παραγωγική λειτουργία αλλά που καλύπτουν υγειονομικές ανάγκες σε μια περιοχή που τη χρειαζόμαστε». 

Σχετικά Άρθρα