Προωθείται λύση για τα στεγαστικά σε ελβετικό φράγκο-Χατζηδάκης: Θα βασιστούμε σε πρακτικές άλλων κρατών
Η κυβέρνηση δρομολογεί λύση για τους δανειολήπτες, οι οποίοι την περίοδο 2006-2008 πήραν τα «ελβετικά» στεγαστικά και βρέθηκαν να χρωστούν περισσότερα από όσα είχαν δανειστεί. Ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ζήτησε από τους περίπου 75.000 δανειολήπτες του ελβετικού να κάνουν υπομονή για κάποιο διάστημα, καθώς «το θέμα είναι αρκετά περίπλοκο. Δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν κατανοούμε αυτό που οι άνθρωποι σωστά επισημαίνουν. Θα κάνουμε ό,τι επιτρέπεται, βασιζόμενοι και σε πρακτικές άλλων κρατών», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το διάστημα που θα πρέπει να κάνουν υπομονή οι δανειολήπτες θα είναι 3-4 μήνες, καθώς τότε εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ανακοινώσει τις πρωτοβουλίες της.
Σημειώνεται ότι με απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκής Ένωσης, που χαρακτηρίστηκε ιστορική, το καλοκαίρι του 2023 δικαιώθηκε Πολωνός δανειολήπτης, ο οποίος άσκησε αγωγή εναντίον της τράπεζας. Στην Ελλάδα, ο Άρειος Πάγος το 2019 απεφάνθη υπέρ των πιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ οι δανειολήπτες στρέφονται με αγωγές κατά του ελληνικού δημοσίου.
Τα… καλά νέα πάντως για τους «Ελβετούς» δανειολήπτες, τα οποία ωστόσο δεν είναι αρκετά για να δώσουν οριστική λύση, ήρθαν την περασμένη εβδομάδα από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, που προχώρησε στη μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων της τελευταίας δεκαετίας, κατά 50 μονάδες βάσης του επιτοκίου πολιτικής, στο 0,50%. Αναμένεται λοιπόν μείωση των μηνιαίων δόσεων που καταβάλλουν χιλιάδες δανειολήπτες, με την ετήσια ελάφρυνση να εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 1.500 ευρώ, ανάλογα και με το ύψος του δανείου. Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι δανειολήπτες δανείστηκαν με την ισοτιμία στο 1,5-1,6/ευρώ και σήμερα είναι στη ζώνη του 0,94/ευρώ, δηλαδή όταν πήραν το δάνειο κατέβαλαν 1 ευρώ και αποπλήρωναν δάνειο 1,5-1,6 ελβετικών φράγκων, ενώ σήμερα 1 ευρώ αποπληρώνει δάνειο 0,94 ελβετικών φράγκων.
Πρακτικά, αν κάποιος έχει ένα δάνειο σε ευρώ ύψους 100.000 ευρώ, με διάρκεια αποπληρωμής 20 έτη και επιτόκιο 4,4%, έχει συνολική οφειλή 150.000 ευρώ (1,5 φορές το κεφάλαιο) και 180.000 ευρώ αν αποπληρωθεί σε 30 έτη. Αν το δάνειο είναι σε ελβετικό φράγκο, η αύξηση της οφειλής μπορεί να φτάσει και τις 2,5 φορές, αναλόγως πάντα της ισοτιμίας που ίσχυε όταν πήρε το δάνειο, και έτσι το όφελος από το χαμηλότερο επιτόκιο αυτών των δανείων αποδείχθηκε «δώρον άδωρο».
Σε άλλες χώρες υπήρξαν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο. Όπως είχε αναφέρει τον περασμένο Ιανουάριο, σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, σε αρκετές χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο αυτό κοινωνικό πρόβλημα, αναλήφθηκαν και νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των δανειοληπτών. Στη Γαλλία, η BNP Paribas, αναγνωρίζοντας την αδικία σε βάρος των δανειοληπτών αυτών, ήρθε σε συμφωνία μαζί τους μέσω της καταναλωτικής οργάνωσης που τους εκπροσωπούσε, ώστε να τους αποζημιώσει.
Το πρόβλημα με τα δάνεια ελβετικού φράγκου επανέρχεται συνεχώς στον δημόσιο διάλογο, καθώς αφορά σχεδόν 200.000 οικογένειες, ενώ οι περίπου 70.000 συμβάσεις αφορούν οφειλέτες, συνοφειλέτες και εγγυητές, σύμφωνα με τον Σύλλογο Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου.
ο ΠΑΣΟΚ κατέθεσε τον Νοέμβριο του 2023 τροπολογία για την προστασία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο από τις ακραίες διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση που η επιδείνωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας υπερβαίνει το 10%, ο συναλλαγματικός κίνδυνος για τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που έχουν χορηγηθεί ή μετατραπεί σε ελβετικό φράγκο κατά τη χρονική περίοδο 2006-2009, αναλαμβάνεται κατά τα 2/3 από τον πιστωτή (πιστωτικό ίδρυμα ή διάδοχό του) και κατά το 1/3 από τον οφειλέτη.